Hayatımıza Gireli Tam 50 Yıl Oldu! Günümüzde Cep Telefonları Beynimizi Nasıl Etkiliyor?

Telefonlarımız artık elimizden düşmez hale geldi biliyorsunuz ki. Her işimizi artık telefonlarla hallediyoruz. Bu kadar fazla kullanmanın beynimize de ister istemez bazı zararları oluyor ne yazık ki. Telefon kullanımının beynimize verdiği zararlar üzerine yapılan araştırmalara gelin bir göz atalım...👇

Cep telefonundan ilk arama bundan 50 yıl önce yapıldı...

O zamandan beri bu cihazlar hayatımızı yönetmemize yardımcı olan temel bir araç haline geldi.

Bugün artık saatlerimizi telefona bakarak geçiriyoruz.

Fatura ödemek, arkadaşla buluşma ayarlamak, uzaktaki ailemizle konuşmak, hava durumunu kontrol etmek, bir fotoğraf veya video çekmek, bir podcast dinlemek, yol tarifine bakmak, hesaplama yapmak. Bunların hepsini şu an telefon ile yapıyoruz. Peki bu cihazları bu kadar fazla kullanmak aynı zamanda beynimizin çalışma şeklini de değiştiriyor mu?

Yakın tarihli bir çalışmada, araştırmacılar katılımcılardan telefonlarını görünür olacak şekilde yanlarına, yakında ve gözden uzak olacak şekilde veya başka bir odaya koymalarını istedi.

Katılımcılar daha sonra bilgileri işleme ve hatırlama yeteneklerini, problem çözme ve odaklanma becerilerini test etmek için bir dizi görevi tamamladılar. Telefonları başka bir odadayken katılımcıların çok daha iyi performans gösterdikleri görüldü.

Yani bir telefonun yakınımızda olması bile beynimizi olumsuz anlamda etkiliyor.

Beynimiz, telefonlarımızı kontrol etme isteğimizi engellemek veya telefonumuzu kontrol etmemizin gerekip gerekmediğini (bir bildirim beklemek gibi) görmek için sürekli olarak çevreyi kontrol etme konusunda bilinçaltında çok çalışıyor olabilir. Her iki durumda da, bu dikkat dağınıklığı başka herhangi bir şeyi yapmayı daha zor hale getirebilir.

Telefon bağımlılığının bazı avantajları da olabilir tabii.

Örneğin, telefonlarımıza güvenmenin hatırlama yeteneğimizi körelttiğine dair yaygın bir inanış var ama aslında öyle olmayabilir. Bunu test etmek için bir çalışma yapıldı. Çalışmada gönüllülere numaralandırılmış daireleri hangi iki tarafa sürüklemeleri gerektiğini gösteren bir ekran gösterildi. Dairedeki sayı ne kadar yüksek olursa, gönüllü daireyi doğru tarafa kaydırdığında da o kadar fazla ödeme alacaktı. Testlerin yarısında, katılımcıların hangi dairelerin hangi yöne gitmesi gerektiğini ekrana not etmelerine izin verildi. Diğer yarısı için yalnızca hafızalarına güvenmek zorunda kaldılar.

Dijital hatırlatıcı kullanmak sanılanın aksine daha iyi performans sergilemelerine yardımcı oldu.

Katılımcılar not ettikleri daireleri hatırlamakla kalmadılar aynı zamanda not etmedikleri daireleri de hatırladılar. Araştırmacılara göre değerli bir bilgi için bir cihaza güvendiğimizde hafızamız daha düşük değerli bilgileri toplamak için serbest kalıyor.

Cihaz bağımlılığımızın irade gücümüze ve uzun vadede bilişimize ne yaptığını tam olarak bilmemiz uzun yıllar alacak gibi görünüyor.

Ancak şu an en azından sürekli elimizi telefonumuza atmamak ve beynimize sürekli telefondan yardım alması gerekmediğini göstermek için bir süreliğine başka bir odaya bırakmak beynimiz için uzun vadede yararlı olacak gibi görünüyor.

İlginizi çekebilir:

Gözler Ele Veriyor! Bir Kişinin Normalden Fazla Göz Kırpması Yalan Söylediğine mi İşaret Eder?
Uzmanlar Yapışmaz Tavalar Konusunda Uyardı: Kullanmayı Ne Zaman Bırakmalısınız?
Bilim İnsanları Açıkladı: Yanımızdaki Kişinin Yediği Şeyin Daha Lezzetli Görünmesinin Aslında Bir Sebebi Var!

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
YORUMLAR
10.04.2023

Her şeye bağımlılık ohoo bi keyfimiz var napalım duvarlarla mı konuşalım asıl öle beynimiz olumsuz etkileniyor…

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ