YRP'li Başkandan Sokak Hayvanları Açıklaması: "İlk Defa Bir Kanunu Çiğnemekle Karşı Karşıya Kalabilirim"

Sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili yasa teklifi, ülkemizde büyük bir tartışmaya yol açtı. 17 maddeden oluşan kanun teklifinde yer alan 'ötanazi' ibaresine vatandaşlardan tepki yağarken 'ötanazi' yerine başka bir yönerge yer aldı. 

Sokak hayvanları kanun teklifine tepki gösteren isimlerden birisi de YRP Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar oldu.

Kaynak

Sokak hayvanlarıyla ilgili yasa teklifi, büyük tartışmalara neden oldu.

TBMM Başkanlığı'na sunulan 'Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' içerisinde ötanazi maddesi de yer almıştı.

Bu maddede, 'Kuduz riski taşıyan, sahiplendirme imkanı olmayan köpeklere ötanazi uygulanacak' ibarelerine yer verilmişti.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili yasa teklifini ele almak için yeniden bir araya geldi.

Toplantıda, sokak hayvanlarıyla ilgili tekliften 'uyutma' ve 'ötanazi' maddesini geri çekildi, yerine 'Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9. Maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır.' ifadesinin eklenmesi kabul edildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de "Türk milleti hayvanları sever, köpekleri dost kabul eder" diyerek sokak hayvanlarıyla ilgili yasa teklifine karşı çıktı.

Detaylar için;

MHP Lideri Devlet Bahçeli Sokak Hayvanları Hakkında Konuştu: ''Türk Milleti Köpekleri Dost Kabul Eder''

Öte yandan gazetecilerin sorularını yanıtlayan YRP'li Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Kasım Gülpınar da sokak hayvanları teklifine "kesinlikle müdahale etmem" diyerek tepki gösterdi.

Sözcü'nün aktardığı açıklamaya göre, Gülpınar'ın açıklamasındaki söylemler ise şu şekilde:

“Bizim baştan beri bakış açımız çok net. Kendi evinde hayvan besleyen bir hayvansever olarak bunu net söylüyorum. Burada tabi kanunu iyi bir incelemek lazım. Bu kanun çıksın bir bakalım. Şimdi ötanazi derken barınağa götürdüğün her hayvanın ötanazisinden muhtemelen bahsetmiyorlardır. Bu ötanazi uygulaması dünyanın başka ülkelerinde de var. İngiltere'de var, bildiğim kadarıyla İsviçre'de de var. Tabii ki sağlıklı, hiçbir şekilde bir sıkıntısı olmayan bir hayvanı öldürmek gibi abes bir durum olamaz...'

"Evet, kanundur dersiniz ama belki hayatımda ilk defa bir kanunu çiğnemekle karşı karşıya kalabilirim."

'Benim onu tasvip etmem mümkün değil zaten. 'Barınağa götürdüğün bütün hayvanlara ötanazi yap' şeklinde bir karar alınacağına ben inanmıyorum. Diyelim ki böyle bir şey oldu. Kesinlikle ben bunu açık söylüyorum bakın, ben bunu burada uygulatmam. Kesinlikle ben buna müsaade etmem. Evet, kanundur dersiniz ama belki hayatımda ilk defa bir kanunu çiğnemekle karşı karşıya kalabilirim. Ki inanmıyorum öyle bir şey çıkaracaklarına ama bir görelim, bakalım detayları. Burada önemli olan sokak hayvanlarına nasıl bir muamele yapacağız? Bu konu çok önemli”

İlginizi Çekebilir

MHP’den Sokak Köpeği Düzenlemesine Karşı Ses: Bahçeli'nin Eski Tweetini Paylaştılar!
Çok Tartışılan Hayvan Hakları Yasası Komisyondan Geçti: Haftaya Genel Kurul'a Gelecek

Popüler İçerikler

Pucca, Narin'in Babası Arif Güran'ın Halk TV Muhabiri Ferit Demir'e Tehditvari Konuşmasına Sert Çıktı!
Bülent Ersoy'un Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e "Bu Güzel mi" Eleştirisine Doğuş'tan Tepki Geldi!
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
24.07.2024

Urfa bu konuda çok geri kalmış. Sizin Başkan olarak yapmanız gereken acilen kısırlaştırma ve aşılamadır. Sokaklarınızda ‘kuduz olduğunu iddia ettikleri’ köpeği ‘boğarak’ öldüren bir cani geziyor, insan çocukları önce o caniden korumalısınız. Ortağınız akpnin yapmadığı işi yapmak size düşüyor. Sadece köpek değil, tüm sokak canları için acilen vicdani adımlar atmalısınız.

Pasif Kullanıcı
24.07.2024

Sokak hayvanları konusunda dedim geri kalmış diye. Akp zamanında işini yapıp kısırlaştırmadığı için oradan çok şikayet geliyor. Yorumumda hakaret falan yok niye alındınız ki siz? Belediye caniye ceza verebilir demedim onu nereden çıkardınız? Yasayı uygulamam demesini destekliyorum. Bu arada yapması gerekeni de belirtiyorum. Ben İzmir’deyim. Burada çok uzun yıllardır kısırlaştırma yapıldığı ve insanların da çoğunluğu birlikte yaşamı bildiği için gayet güzel anlaşıp gidiyoruz. Daha önce akp belediyesinde yaşıyordum, orada da görevlerini yerine getirmediklerini görüyordum. Coğrafya sadece insan için değil, tüm canlılar için kaderdir. Benim yaşadığım yerde bir köpeği boğmaya çalışan olursa vatandaşlar o caninin ümüğünü sıkarlar. Umarım anlatabilmişimdir.

24.07.2024

sorun zaten barınaktaki köpeklerin o koşullarda yaşayamaması zaten. Kanun diyor ki sokak ta hayvan kalmayacak hepsi toplanacak, ölmesi gerekenleri veteriner karar verecek. toplanacak alanların hali ortada gittiğim barınaklardan biliyorum sağlıklı olanlar bile hastalanıp ölür. zararlı zararsız hepsi toplanacak olan hayvanlar bir nevi ölmeleri için toplanacaklar. Bu yasayı hazırlayanlar kaç tane barınağa denetlediler ki, o koşullarda yaşamasının mümkün olmadığını anlasınlar. Denetledikleri yere de gitmeden haber verip hazırlık yaptırmışlardır orası da ayrı mesele. Her canlının yaşama ve serbest dolaşma hakkı vardır. yasanın asla uygulamaya konulmaması gerek. yasa çıkmadan öldürmeye başladı bazı pislikler, uygulamaya konulduğunda düşünemiyorum.

24.07.2024

Aydın nazillide zehirlemeler olmuş İzmir'de aynı şekilde zehirleme olmuş. İki kişi İzmir'de bir kopege ellerinde tuttukları çok uzun bir sopayla defalarca vurdular hayvancagiz canını arabanın altına saklanarak kurtarabildi sonra şükürler olsun ki korumaya alınmış sosyal medyada görüyoruz işte. Bunun gibi sayısız şiddet ve katliam örneği yaşanıyor. İnsanlar cesaret aldı büyük ölçüde.

24.07.2024

Ulan YRP MHP bile halkın ortalamasından daha az cahil cühela kalıyor ne diyebilirim ne ülkeler var dünyada ya. Olan ülkenin rezilliğinde gram katkısı olmayan hayvanlara oluyor yazık

TÜM YORUMLARI OKU (21)