Hayata Bakış Açınızı Değiştirecek: Kusurdan Doğan Japon Güzellik Anlayışı: Wabi-sabi

Batı toplumlarının güzellikte mükemmellik ve simetri aradığı yıllarda ortaya çıkan bir güzellik anlayışı olan Wabi-sabi'yi yakından inceleyelim.

Wabi-sabi geçici, mükemmel olmayan, sade ve melankolik bir güzellik anlayışına atıfta bulunur.

Etimolojik olarak, Wabi, sefalet ve doğanın yalnızlığını anlatan bir sözdür. Diğer yandan Sabi ise, soğuk, zayıf ve solmuş anlamlarına gelen ve nesnelerin sanatını betimleyen bir sözdür.

Budizmin bir kolu olan Zen'den etkilenmiştir.

Japon estetik anlayışını yansıtan Wabi-sabi'ye göre sadelik çok önemlidir. Bununla birlikte ilk ortaya çıkışında, doğanın hayat döngüsü içerisinde kusurlu kalıpları olduğunu ortaya koyan felsefi sistem Zen'den çok etkilenmiştir.

Kusurlu ve kahramanca olmayanla kurduğumuz ilişki ile bilgeliğe ulaşılacağını öne sürer.

Bu yaklaşımın gelişmesinde, Budist keşişlerin çay seremonisine yaklaşımlarının büyük önemi vardır. İyi bir şekilde tamir edilmiş bir çömlek yahut çay fincanı kırılmamış bir çömlekten daha değerlidir.

Çay seremonisti Rikyu en önemli Wabi-sabi uygulayıcılarındandır.

Anlatılara göre, Wabi-sabi uygulayıcısı Rikyu bir gün, bir öğrencisinden evini ve bahçesini temizlemesini ister. Genç oğlan tüm gün temizlik yapar ve her yer tertemiz olur. Rikyu teftiş etmeye geldiğinde evin yanındaki akçaağacı sallar ve birkaç yaprak temizlenen yüzeye düşer.

Bu sahne Wabi-sabi'nin temelini anlatır. Beceri ve rastgelelik bir araya geldiğinde, güzellik ve bilgeliğin mükemmel bir yansıması olduğunu gösterir.

Bu anlayış modern sanatta da kendine sık sık yer verir.

Wabi-sabi heykel traştan fotoğrafçılığa pek çok alanda sanatçılara ilham vermektedir. Şimdi sizleri Wabi-sabi anlayışıyla oluşturulmuş birkaç sanat eseriyle baş başa bırakalım.

Popüler İçerikler

Fatih'in Ecel Terleri Döktüğü Kızılcık Şerbeti Fragmanına Gelen Tepkiler
Okan Bayülgen Televizyonu Bıraktığını Açıkladı!
Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
YORUMLAR
14.05.2020

Öncelikle şunu düzeltmekte fayda var. Zen bahçesi diye bir şey yoktur. Zen tapınakları vardır. Zen bahçesinin doğru adı Karesansui'dir. Karesansui bahçeleri sudan yoksundur. Bu bahsedilen konunun en güzel örneğini Ryoan-ji'de görmüştüm. (Bu arada Ji zaten tapınak demek, bir daha temple yazmaya gerek yok) 15 tane gizemli taş var bahçede ve kimse ilk bakışta aynı anda o taşların tamamını göremezmiş. Japon kültürü gerçekten başka.

14.05.2020

sado mado gibi bi şey mi, vurdulu kırdılı seks

14.05.2020

Dekorasyon kısmına değinmemişsiniz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ