Hayata Atılırken Gençlere Önemi Yeterince Anlatılmayan Başarı Mıknatısı 15 Konu

İnsan bunların farkına vardığında çok geç oluyor... O yüzden siz geç olmadan okuyun!

Hepimiz hayatımızın gideceği yön konusunda endişeliyiz...

Buna rağmen çok azımız planlarını küçük yaşlarda yapıp bu yönde çalışmaya başlıyor. Çünkü maalesef bu konuda yeterince bilinçli olarak yetiştirilmiyoruz. Bu da belli bir yaştan sonra çoğumuzun 'Ben ne yapacağım? Çok geç kaldım' demesine neden oluyor. Bunun sizin de başınıza gelmesini olabildiğince engellemek için gelin şimdiden birkaç taktik verelim.

1. Eğer üniversiteye başlamanıza henüz birkaç yıl varsa, planlarınızı şimdiden yapmaya başlayın.

Bu yaşlarda gelecekte ne yapmak istediğinize dair bazı fikirleriniz belirginleşmeye başlıyor olmalı. Ne yapacağınızı bilmediğinizi hissediyorsanız sevdiğiniz şeyler üzerine düşünerek ilerleyin. Bu oyun oynamayı seven birisinin hayatını oyun oynayarak, kitap okumayı seven birisinin hayatını kitap okuyarak kazanacağı anlamına gelmiyor. Yapmanız gereken şey sevdiğiniz şeylerin nasıl yapıldığını araştırmak. Sonuçta oyunlar oyuncuların önüne gelene kadar şirket dolusu ekipler üzerinde çalışıyor, bir kitap okuyucunun eline geçene kadar editöründen basımcısına kadar onlarca meslek grubuyla karşılaşıyor. Herkes işine 'dans ederek' gidecek diye bir kural yok fakat en azından size hitap eden bir şeyin yapımında rol alabilirsiniz.

2. Koyduğunuz hedefe giden yolda kendinizi geliştirin, sadece okula bağlı kalmayın.

Bu binlerce lira döküp kurslara gitmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. İnternet artık hepimizin elinin altındaki sonsuz bir bilgi kaynağı ve burada kendinizi geliştirmek istediğiniz alana dair ücretsiz binlerce materyal ve ders bulabilirsiniz. Yapmanız gereken bu alanda boş zamanlarınızı da değerlendirerek kendinizi geliştirmek.

Ayrıca sizi öne çıkaracak diğer bir şey de daha lisedeyken staj yapmak ve gönüllü işlerde çalışmak. Bu şekilde hem kendinizi geliştirecek ve geleceğe daha net bakabilecek, hem de çeşitli bağlantılar kurarak erkenden deneyim sahibi olacaksınız.

3. İki bölümü aynı anda okuyabileceğinizin farkında mıydınız?

Çoğumuzun üniversiteye girerken fark etmediği bir şey var: Çift Anadal ve Yandal fırsatı. Yani üniversiteye girdikten belli bir dönem sonra ortalamanızın iyi olması durumunda aynı okulda ikinci bir bölüme başvurabilir ve buradan ikinci bir diploma ya da sertifika alabilirsiniz.

Bunun erkenden farkına varmak demekse size şu konuda yardımcı olabilir: Asıl yapmak istediğiniz mesleğin olduğu başarılı bir okul belirleyip, bu okulda yine mesleğinize fayda sağlayacak fakat daha düşük puanlı bir bölüme girebilir, daha sonra ortalamanız ile iki bölümü birlikte okumak için başvurabilirsiniz. Tabii ki bu tamamen üniversiteye girdiğinizde gösterdiğiniz çaba ve başarıya bağlı. Okulun açtığı Çift Anadal veya Yandal kontenjanına da bağlı. Araştırmanızı iyi yapmalısınız.

4. Zamanın teknolojik nimetlerini iyi kullanın.

Bildiğiniz üzere teknolojiyi iyi kullanmak artık herkese başarı getirebiliyor. Bu yüzden gelecek hedeflerinizi başarmanıza yardımcı olacak teknolojik yollarla şimdiden seçtiğiniz alandaki insanlarla iletişime geçebilir, iş/staj bulabilir, dersler alabilir ya da projelerinizi tanıtabilirsiniz.

5. Konferanslara, çalıştaylara katılın.

Geleceğiniz adına size yeni fikirler verecek, aydınlanmanızı sağlayacak etkinliklere elinizden geldiğince katılmaya özen gösterin. Hatta konuşmacı olarak katılmak için bile çabalayabilirsiniz.

6. İngilizce sizi kurtarmayacak.

Yaşınıza rağmen çok iyi İngilizce konuşuyor olabilirsiniz, bu iyi bir şey fakat artık herkes İngilizce konuşabiliyor. Konuşmak zorundayız zaten. O yüzden mutlaka alanınızda ilerlemenize yardımcı olacak ikinci ve üçüncü diller öğrenin, öğrenmeye de mutlaka üniversiteye girmeden başlayın, üzerine oldukça yoğunlaşın. Üniversiteden mezun olduğunuzda bunları yapmak için maalesef çok az zamanınız olacak ve erken davranıp öğrenen kişiler iş görüşmelerinde önünüze geçecek...

Dil öğrenmek o kadar zor ya da pahalı olmak zorunda da değil. İnternette istediğiniz her dil için binlerce materyal ve video bulabilirsiniz. Hem de ücretsiz. Dizi/film izlemek bile size yardımcı olacaktır.

7. İşinizi sevmeniz yeterli değil.

Modern dünya 'sevdiğiniz işi yapmanızı' öğütlese de, kabul etmelisiniz ki sevdiğiniz iş her zaman size hayalinizdeki hayal standartlarını sağlayamaz. Bu yüzden sevmediğinizi düşündüğünüz işlerde çalışmak durumunda kalırsanız kendinize mutsuz olduğunuz düşüncesiyle eziyet etmeyin. Bu sadece işinize karşı olan memnuniyetsizliğinizi artırır.

Öte yandan sevdiğiniz işi yapmak size iyi bir hayat sağlamıyorsa, bu da sizi karanlık bir duygu durumuna sürükleyecektir. O yüzden ortasını bulmaya çabalayın.

8. Dünyadan geri kalmayın.

Hızlı bir çağda yaşıyoruz. Bu durum sürekli olarak yeni bir meslek grubu doğurabiliyor. Bu yüzden sizin de gelişmeleri oldukça yakından takip edip fırsatları kaçırmamanız lazım.

Bu amaçla dünyanın çeşitli yerlerindeki profesyonellerle de iletişime geçebilir ve imkanınız varsa çeşitli eğitimlere katılabilirsiniz. Kendinizi bildiklerinizle sınırlandırmamanız çok önemli.

9. Şimdiden CV hazırlayın.

Yetenekleriniz ve güçlü yanlarınızı tanıyıp zayıf yönlerinizi güçlendirmek adına şimdiden CV hazırlayın ve örnek niyet mektupları yazın. Zamanla CV ve mektuplarınıza tekrar göz atarak kendinizi geliştirebileceğiniz yeni yollar arayın.

10. Okuyun!

Bunun anlamı kitap okuyun, okuma alışkanlığı edinin demek değil. Bunları zaten yapmanız gerek. Fakat çoğumuzun neredeyse hiç yapmadığı şey kendi mesleğimizi okumak, alanımızdaki araştırmaları ve düşünceleri anlamak. Üniversitedeyken hocalarımızdan sık sık kitap önerileri duyarız fakat çok azımız kütüphaneye adım atar ve bu kitapları okuruz. Bunu yapmanız sizi öne çıkaracak ve ufkunuzu genişletecek en önemli şeylerden biridir.

11. Elinizde biraz daha fazla para olsun diye öğrenci kredileri almayın.

Kabul edelim ki elimizde fazladan para olması fikri hepimizin hoşuna gidiyor. Fakat sırf bunun için ihtiyacınız olmadığı halde KYK gibi öğrencilere verilen kredilerin altına girmek sizi yetişkin hayatına sırtınızda bir yükle atıverir. Eğer gerçekten ihtiyacınız yoksa krediyi kabul etmek yerine burslara başvurun, hatta okurken olabildiğince çalışın. Mezun olduğunuzda krediyi ödemek sizi büyük bir zorluğa sürükleyebilir yoksa. Hayata borç içinde yüzerken başlamanın güzel bir yanı yok.

Ayrıca bu yaşlarda mutlaka ev ekonomisini ve elinizdeki parayı kontrol etmeyi ve ihtiyaçlarınız ile istekleriniz karşısında verdiğiniz tepkileri dizginlemeyi öğrenmelisiniz.

12. Emekliliğinizi şimdiden düşünmeniz lazım.

Maalesef gençlerin çoğu bir gün emekli olacağını, çalıştığı yerden gelen maaşın olmayacağını ve emekli maaşı ile ayın sonunu getirmeye çabalayacağını yeterince erken fark etmiyor. Gerçek şu ki hayatınızın belki 10 yılını, belki de daha fazlasını emekli olarak geçirecek ve muhtemelen bir noktada zorlanacaksınız. Bu yüzden şimdiden aylık olarak bir miktar belirleyip, her ay o kadar parayı bir köşeye koymanızda fayda var. Bu noktada bankalardan da fikir alıp, size en faydalı olacak yolu seçebilirsiniz. Fakat seçmemeniz gereken tek yol var, o da hiç birikim yapmamak.

13. Eğitiminizi her zaman bir üst seviyeye çıkarmaya hazırlıklı olun.

Zamanla sizin de fark edeceğiniz üzere çevrenizdeki herkes üniversiteden mezun olmuş olacak. Bu noktada öne çıkmak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri ise yüksek eğitim hedeflemek. Yüksek lisans, doktora gibi eğitimlerinizi tamamlamak zaman ve para istese de, uzun vadede size önemli deneyimler kazandıracak ve diğer adayların önüne çıkaracak, hatta alanınızda görüşleri dikkatle dinlenen önemli bir uzman olmanızı sağlayacaktır. Fakat bu eğitimler için de farkındalığı erken yaşlarda edinmeli ve hazırlanmalısınız.

14. Yaratıcılığı ve yumuşak becerileri geri plana atmayın.

Akademik ve kariyer açısından her şeyiniz dört dörtlük olsa bile, sizi asıl başarıya taşıyacak olan şey yaratıcılığınız ve yumuşak becerilerinizdir. Yani tüm zamanınızı eğitimlere ve işe ayırıp hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı aksatmamalı, zaman yönetimi, uyumluluk, dürüstlük ve sorun çözümü gibi yumuşak becerileriniz üzerinde de çabalamalı ve iyi bir takım arkadaşı olduğunuzu kanıtlamalısınız. Öğrenmeye açık ve esnek bir yapıya sahipken aynı zamanda kendi ahlaki kurallarınız olması çok önemli.

15. Hırsınızın sizi tüketmesine izin vermeyin.

Belki de en önemli olan, tüm bunları başarmak için çabalarken kendinizi ve kim olduğunuzu unutmamak, hırsınıza yenilmemek. Alanınızda dünyanın en iyisi olsanız bile asla 'en iyisiyim' kompleksine kapılmamalı ve kendinizi beğenmişlik yapmamalısınız.

Ayrıca kafanızdaki hayaller gerçekleşmezse yıkılmamalı ve bu yolda edindiğiniz beceri ve deneyimleri kullanmayı, kendinize yeni yollar çizmeyi öğrenmelisiniz. 

Unutmayın, hiçbir şey dünyanın sonu değil! Tıpkı başarı uğraşının  hayatınızın geri kalanını askıya almak demek olmadığı gibi... Çıkın, gezin, eğlenin de. Bir kere yaşayacaksınız. Bu yazdıklarımız sadece hedeflerinize ulaşmanız yolunda size katkı sağlayabilecek öneriler ve hepsini yapmak zorunda değilsiniz.

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
28.01.2020

Yazı insanı karamsarlıktan başka bir şeye sürüklemiyor. Ben sana biraz daha farklı ve kesin bir gerçekten bahsedeyim.Dayın, amcan ya da sağlam bir yerden torpilin varsa korkma. Üstelik bu kadar kasmana da gerek kalmaz.

31.01.2020

...

28.01.2020

Onedio yaptığın içeriğin insanı motive etmesi gerekirken bile iç karartıyor

28.01.2020

evet editör herkes ingilizce biliyor ve konuşuyor? öyleyse sizin ing çevirisleriniz neden sürekli yanlış. çok ütopik yazılmış o kısım

TÜM YORUMLARI OKU (13)