Hayat Herkese 3 Boyutlu Gözükmüyor: Stereo Körlük Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Hemen hemen herkesin bildiği gibi 3 boyutlu bir dünyaya bakıyoruz her saniye (zamanı göremediğimiz için). Peki hepimiz 3 boyutlu olarak görebiliyor muyuz? İşte asıl soru bu. Cevapsa, koca bir 'Hayır'.

Bir göz kusuru olan stereo körlük, çevreyi 2 boyutlu görmek anlamına gelmekte.

Bir gözü görmeyen tüm insanlar stereo körlüğe sahip, bunun nedeniyse derinlik algısına sahip olmamaları. Derinliği algılayabilmek için iki göze gelen bilgilerin birleştirilmesi gerekmekte.

Peki iki gözü de gören insanlar stereo körlüğe sahip olabilir mi?

Evet, iki gözünüzün de görüyor olması stereo kör olmadığınız anlamına gelmiyor. Bir gözün yuvasından kaymış olması veya diğerine göre daha az bir oranda görüyor olması da stereo körlüğe sebep oluyor.

Peki bu 2 boyutlu görme nasıl oluyor öyle?

2 boyutlu görme ile 3 boyutlu görme arasındaki farkı anlamak biraz zor olabilir. Örneğin elinizle bir gözünüzü tamamen kapatıp çevreye bakınca bir fark olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. O halde bir mini deney yapalım. Elinizle tek gözünüzü kapattıktan sonra masanın üzerinde veya etrafınızda bulunan belli bir noktanın üzerine parmağınızı getirin ve yavaş yavaş aşağı indirmeye başlayın. Parmağınızın indiği yer çoğunlukla asıl hedeflediğiniz yerden farklı olacaktır. Bu da derinlik algınızın kaybolmasından kaynaklanıyor, aynı olayı iki gözle yaptığınızda çok nadir hata yaptığınızı fark edeceksiniz; eğer ikinci durumda da sık sık hata yapıyorsanız muhtemelen stereo körlüğe sahipsiniz demektir... 

Yine de iki gözü de gören insanların kısmen de olsa derinlik algısına sahip olduğunu söyleyelim, yani tamamen o algıdan yoksun değiller. Bir gözü görmeyen insanlarda ise derinlik algısı hiç oluşmuyor.

Peki stereo körlük günlük hayatı çok mu etkileyen bir durum?

Derinlik algısı elbette önemli ama stereo körlük için durum biraz değişik, nitekim yıllarca stereo kör olduğunuzu fark etmeyebilirsiniz bile. Yine de tedavi edilebilme ihtimali bulunan bir durum olduğu için önemsenmesi gerektiğini söyleyelim. Çünkü kısmen de olsa sıkıntılar yaşamanız olası; spor yaparken, araba sürerken veya bir şeyler okurken problemlerle karşılaşabilirsiniz. 

Bununla beraber dünya nüfusunun yaklaşık %10'unun stereo kör olduğu düşünülüyor. Ancak tedavi edilmesi mümkün, üstelik kaç yaşınızda olduğunuz fark etmeksizin. Yine de çocuk yaşlarda tedavisi daha da mümkün, çocuğunuzda bu durumun olup olmadığını anlayabilmek için kendisine bir 3D film izletebilirsiniz; eğer bir farklılık olduğunu söylemiyorsa stereo körlükten muzdarip olabilir.

Stereo körlüğe sahip olup olmadığınızı anlamayı sağlayacak mini bir test yapalım.

ÖNEMLİ NOT: Bu mini deney hiçbir şekilde tıbbi test yerine geçemez, durumdan yüzde yüz emin olmak için mutlaka ama mutlaka bir uzmana görünmeniz gerekmektedir!

Yine aynı amaca yönelik ikinci bir test daha yapalım.

ÖNEMLİ NOT: Bu mini deney hiçbir şekilde tıbbi test yerine geçemez, durumdan yüzde yüz emin olmak için mutlaka ama mutlaka bir uzmana görünmeniz gerekmektedir!

Özetle, sizde durum nedir bilmiyoruz ama herkes dünyayı 3 boyutlu göremiyor; bazılarımız için olay sadece iki boyuttan ibaret...

Yine de bitirmeden önce söyleyelim: Stereo körlük resimle uğraşanlar için aslına bakılırsa büyük bir avantaj sağlıyor; çünkü dünyayı iki boyutlu gören stereo kör insanlar, tuvale iki boyutlu resimleri aktarırken perspektif konusunda daha az sıkıntı yaşıyorlar. Ayrıca bilim adamlarına göre stereo körlüğe sahip olma yüzdesinin en yüksek olduğu grup da ressamlar.

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
21.04.2016

iyi de ben tek gözümü kapatıyorum herşey yine 3 boyutlu ?

21.04.2016

Testi anlamadım ben, aynı görünüyor her türlü :d

21.04.2016

Benim gözler kenarlara doğru kayıyor sanki. Bana bir şeyler oluyor... :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ