Hayallerinizin İşine Girebilmek İçin Sahip Olmanız Gereken Öz Geçmişi Nasıl Hazırlamanız Gerektiğini Anlatıyoruz

Hatırlarsanız daha öncesinde sizlere mülakatınızın nasıl başarılı geçeceğinden bahsetmiştik:

Mülakatlarda Başarılı Olarak Hayalinizdeki İşe Alınabilmeniz İçin Yapmanız Gerekenleri Açıklıyoruz

Hayallerinizin işine girebilmek için sadece başarılı bir mülakat yeterli olmayabilir. Doğru bir öz geçmiş yazmanız ya da var olan öz geçmişinizi düzenlemeniz gerekebilir.

Bu durum çoğu insana göz korkutucu gelse de aslında o kadar da zor değildir. Öz geçmiş yazımı ile ilgili birçok tavsiye alırsınız fakat çoğu artık geçerliliği olmayan veya çok doğru olmayan tavsiyelerdir. Başarılı olmak istiyorsanız iyi bir öz geçmiş yazmayı bilmeniz gerekmektedir. Haydi gelin iyi bir öz geçmiş yazmanız için gereken adımlara birlikte bakalım...

1. Amacınızı anlayın.

Birçok kişinin söylediğinin aksine öz geçmişin amacı daha önceki veya şimdiki işlerinizde yaptığınız görevleri listelemek değildir. Bu görevler genelde önemsenmez. Örnek vermek gerekirse bir şirket için muhasebeciyseniz aylık giderleri hesaplama göreviniz olduğu tahmin edilebilir. Bunu öz geçmişinize yazmanıza gerek yoktur. Sadece önemli ve büyük başarılarınızı yazmanız yeterlidir. Bunlar sizi diğer adaylardan ayıran özelliklerdir.

2. Hedef kitlenizi belirlemeniz gerekir.

Etkili bir biçimde yazı yazabilmeniz için hedef kitlenizi belirlemeniz oldukça önemlidir. İş verenlerin değer verdikleri özellikleri anlayarak bu konulardaki bilginizi gösterin. Sorumlu olduğunuz işleri yazmak yerine onların değer verdiği özelliklerinizi içeren bir öz geçmiş hazırlamalısınız.

3. Başarılarınıza odaklanın.

En önemli noktalardan biri başarılarınızı öz geçmişinize eklemenizdir. Yaptığınız işlerde sizi diğerlerinden ayıran neler yaptığınızı düşünmelisiniz. İşinizde karşılaştığınız sorunları ve bu sorunlara nasıl çözümler bulduğunuzu açıklamalısınız. İş verenlerinizi etkileyen işlerinizden ve görevlerinizden söz etmelisiniz. Diğerlerinin yapamayacağı hangi işleri yaptığınızı da dile getirerek sizi öne çıkaran başarılarınızdan bahsetmelisiniz.

4. Anahtar kelimeleri en iyi şekilde kullanın.

Başvurduğunuz işlerde iş verenlerin dikkat edebileceği kelimeleri düşünerek öz geçmişinize bu kelimeleri eklemeniz işinize yarayabilir. İşle ilgili başarılarınızı ve görevlerinizi de öz geçmişinize ekleyebilirsiniz.

5. Öz geçmişinizin formatına dikkat etmelisiniz.

Öz geçmişinizin yazı stili açık, anlaşılabilir ve profesyonel ortamlarda kullanımı yaygın olan bir stil olmalıdır. Satır aralıkları iyi ayarlanmalı ve sade bir tasarımı olan bir öz geçmiş yazmalısınız. Metin kutuları ve sade grafik eklemeler uygun olabilir. Fakat süslü grafikler veya yazı stillerini kullanmamalısınız. Hazır öz geçmiş şablonlarını direkt olarak kullanmayın. İş verenler bu şablonları binlerce kez görmüş olduğundan öz geçmişiniz diğerleri arasında öne çıkmaz. Bunun dışında yazım hataları için öz geçmişinizi birkaç kez gözden geçirmelisiniz.

6. Öz geçmişinizi başvurduğunuz işe göre değiştirmelisiniz.

Bu birçok iş arayanın uygulamayı unuttuğu bir adımdır. Her başvuruda öz geçmişinizi o işe göre özelleştirmelisiniz. İş verenler öz geçmişlere çok kısa bir süre bakarlar. Bu kısa sürede sizin öz geçmişinizin dikkatlerini çekmesi gerekmektedir. İş yerine katkınız olacağını düşünecekleri noktaları öz geçmişinize eklemelisiniz. Başvurduğunuz iş için aranan özelliklerden sahip olduklarınızı öz geçmişinize eklemelisiniz.

7. Kariyerinizde yarattığınız kimliği ve vizyonunuzu anlatın.

Kariyerinizde yarattığınız kimliği, güvenirliği ve imajınızı öz geçmişinizde anlatmanız gerekir. Sizi iyi bir çalışan yapacak özelliklerinizden bahsetmelisiniz. Vizyonunuzu anlatan bir öz geçmiş için öz geçmişinizde tutarlı bir şekilde imajınızı, yaptıklarınızı ve sizi anlatan özelliklerinizi belirtmelisiniz.

8. İlgisiz görünmekten kaçının.

Bugünlerde öz geçmişlerde önemli olan noktalar başarılarınız ve işe alan şirkete katabileceklerinizdir. Öz geçmişinizde kalıp cümleler kullanmayın. Ayırt edici bir öz geçmiş için etkileyici ve ilgi çekici bir şekilde yazmalısınız.

9. Kronolojiyi tersten yazın.

Öz geçmiş formatı çoğunlukla unutulan bir konudur. Genelde tercih edilen formatta kronolojiyi tersten vermeniz gerekir. İş geçmişiniz en yakın tarihten başlamalı ve en sonda ilk işiniz bulunmalıdır. Eğer uzun süreli bir çalışma hayatınız var ise en fazla on beş yıl öncesine kadarki tecrübelerinizi ayrıntılı bir şekilde açıklamayı seçebilirsiniz. Daha önceki tecrübelerinizi kısa bir şekilde belirtebilirsiniz.

10. Çalışma ortamı hakkındaki anlayışınızı açıklayın.

Diğerlerinden farklı olmanız iş için seçilmenizi sağlayabilir. Öz geçmişinizin düzenli olması ve vizyonunuzu anlatması gerekmektedir. Çalışma ortamı hakkındaki anlayışınızı anlatabilirsiniz. Diğer adaylardan ayrıldığınız yönleri belirtmeniz iş pozisyonu için uygun bir aday olarak görülmenizi sağlayabilir.

11. İlk olarak profesyonel iş hayatınızı özetleyin.

Öz geçmişinizin ilk kısmında profesyonel iş hayatınızı öne çıkan olaylardan bahsederek özetleyin. Bu şekilde güçlü yönleriniz ve katkılarınız görünür olacaktır. Özeti yazarken güçlü ve anlaşılır bir dil kullanmaya dikkat edin.

12. Konuyla ilgili becerilerinizi başta vurgulayın.

Eğer bilgisayar yetenekleri alanınız ile ilgiliyse bunu öz geçmişinizin ilk kısmındaki özette veya profil kısmında belirtmeniz gerekir. Bu şekilde öz geçmişinizi inceleyen kişi bu özellikleri hemen görebilecektir. Aynı şekilde eğer yabancı dil bilginiz, uluslararası işlerdeki yetenekleriniz ve tecrübeniz başvuracağınız iş için önemliyse bunları öz geçmişin sonunda değil ilk kısmında belirtmeniz gerekir.

13. Öz geçmişinizi net ve anlaşılır bir dille yazın.

Yazım kurallarına dikkat edin ve gereksiz detayları öz geçmişinize dahil etmeyin. Açık ve net bir dil kullanın.

14. Yeteneklerinizi örnekler ile açıklayın.

Somut başarılarınızı örnekler ile açıklayın. Stratejik düşünebildiğinizi söyleyebilirsiniz fakat bunu bu konudaki başarılarınız ile örneklendirmezseniz çok bir anlam ifade etmeyebilir.

15. Öz geçmişinizi birkaç kez kontrol edin.

Öz geçmişinizi bitirdikten sonra dikkatli bir şekilde yeniden okuyun. Yazım yanlışlarını, dil bilgisi hatalarını ve noktalama yanlışlarını kontrol edin. Ayrıca metinin akışının mantıklı olduğuna emin olun. Siz öz geçmişinizi kontrol ettikten sonra bir de çevrenizdeki birinden tekrar kontrol etmesini rica edin. Bunun nedeni kendi yazdığınız metinlerdeki küçük hataları gözden kaçırmanızın oldukça kolay olmasıdır. İş verenlerin yüzde elli sekizi öz geçmişinde yazım hataları olan adayları işe almaz. Diğer tüm adımları uygulayıp bunu atlarsanız yaptıklarınız boşa gidebilir. 

Öz geçmiş hazırlamak sizin için zorlu bir süreç mi? Yorumlarda buluşalım.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz.👇

İşinde Başarılı Olmak İsteyen Herkesin Mutlaka Hayatına Dahil Etmesi Gereken Kolay Ama Etkili 17 Alışkanlık
Çıraklıktan Ustalığa Geçmek İsteyen Herkesin Mutlaka Hayatına Dahil Etmesi Gereken Yöntemler
Mevcut İşinizi Bırakıp Acilen Bir Kariyer Değişikliğine Gitmeniz Gerektiğini Gösteren İşaretler

Popüler İçerikler

TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!