Havalar Isındı! Peki Bu Yaz Tatil Yapmak Koronavirüs Açısından Tehlikeli mi?

Havalar iyice ısındı. Karantinadan bunalan insanların aklına yaz tatili var. Peki bu yıl yazlık bölgelere gitmek doğru mu? Oluşacak olan yoğunluk ikinci bir dalganın yaşanmasına sebep olur mu? Yazlık bölgelerde hastane kapasiteleri yeterli mi?

Bir süredir büyük şehirlerden çıkış yasak. Fakat bu yasakların yavaş yavaş gevşetilmesi bekleniyor.

Hem havaların ısınması hem karantina sürecinin uzamasıyla yaşanan sıkıntı insanların aklına yaz tatilini getiriyor. Fakat hem oluşacak yoğunluk hem de hastane kapasiteleri açısından bu durum büyük bir risk gibi görünüyor. Yazlık bölgelerin belediye başkanları bu yıl bu bölgelere gelinmemesi için çağrı yapıyor. Ayrıca bu bölgelere giriş çıkışın yalnızca büyük şehirlerden yapılacak çıkışların yasaklanmasıyla değil daha ciddi önlemlerde kısıtlanmasını talep ediyor. 

Peki yazın yoğunluğun oluştuğu tatil bölgelerinde hastane kapasiteleri nasıl?

Çanakkale

Çanakkale tatil için en çok tercih edilen bölgelerimizden biri. Buradaki konaklama alanlarında 400 binin üzerinde yatak var. Ayrıca çok sayıda yazlık da mevcut. Çanakkale'nin 2019 yılı nüfusu 542 bin 157. Sadece otellerde konaklayan turistlerin sayısı ise 300 binin üzerinde. Bunun büyük bir kısmı deniz tatili için gelenler. 

Buradaki tek kapsamlı hastane olan Ayvacık Devlet Hastanesi. Hastanenin yatak kapasitesi ise 30. Bu yatakların gerektiği zaman yoğun bakıma çevrilebiliyor.Bölgede yaz aylarında bazı durumlarda ihtiyaç duyulan yoğun bakım servisleri yeterli olmadığı için, ani müdahale gerektiren rahatsızlıklar geçiren hastalar, Çanakkale merkeze ya da çevre illere naklediliyor.

Balıkesir

Yazlık evlerin bulunduğu Balıkesir'in Edremit, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık ilçelerinin 2019 sayımına göre toplam nüfusu, 301 bin 222. Bu dört ilçedeki otellerde toplam yatak sayısı 30 bin civarında. Yaz aylarında bu otellerin doluluk oranı yüzde 100'e kadar ulaşıyor. Balıkesir'in nüfusu 1 milyon 228 bin 620 ise nüfusu  neredeyse iki katına çıkıyor.

Bölgedeki hastanelerde bulunan yoğun bakım yatak kapasitesi yaklaşık 70. Özel hastanelerin, Burhaniye, Edremit, Ayvalık ve kıyıda olmasa da Havran Devlet Hastaneleri'nin toplam yatak kapasitesi ise yaklaşık 700.

Balıkesir'de, bölgedeki yoğun bakım ve yatak ihtiyacını karşılayabilecek bir şehir hastanesi var,  fakat sahil bölgelerine oldukça uzak. Yazlık ev ve otellerin yoğun olarak bulunduğu Ayvalık'ın Balıkesir Şehir Hastanesi'ne uzaklığı 100 kilometrenin üzerinde. Diğer sahil bölgelerinden hastaneye ulaşım ise 1 saatten uzun sürüyor.

İzmir

İzmir'in nüfusu, 2019 sayımına göre 4 milyon 367 bin 251. Ancak yaz aylarında sadece Çeşme'nin 44 binden 800 bine yükseldiği dönemler oluyor. Çeşme'deki devlet hastanesinde yoğun bakım ünitesi yok, yoğun bakıma dönüştürülebilecek olan 4 adet ameliyathane var. Bunun için ekipman gerekiyor. Bölgede özel hastane de bulunmuyor. 

10 Nisan'da yapılan açıklamaya göre, kamu hastaneleri ve özel hastanelerde toplam, çocuk ve yeni doğanla birlikte 1904 yoğun bakım yatağı bulunuyor. Bunların büyük bir kısmı şehir merkezinde ve şehir merkezine yakın yerlerde. Çeşme'den İzmir arası ise özel araçla yaklaşık 1 saat sürüyor.

Şehir merkezinin kuzeyindeki Foça'nın nüfusu 32 bin. Foça'daki otellerin tam kapasiteye ulaşması ve yazlık evlerin dolması durumunda nüfus yaklaşık 100 bin oluyor. Burada 50 yataklı bir devlet hastanesi var. İhtiyaç halinde yatak sayısının 75'e çıkarılabilen hastanede 4 kişilik yoğun bakım ünitesi bulunuyor.

Şehir merkezine mesafeleri 30-40 km arası olan Urla, Seferihisar ve Gümüldür bölgesinde, sahile yaklaşık yarım saat mesafedeki hastaneler de dahil edildiğinde, kamu hastanelerinde yaklaşık 300 yatak bulunuyor. Yoğun bakım yatak sayısı ise 32.

Aydın

Aydın'ın nüfusu 1 milyon 110 bin 972. Didim, Söke ve Kuşadası ilçelerindeki kayıtlı otellerde toplam yatak kapasitesi 65 binin üzerinde. Aydın Valiliği'nin verilerine göre sadece Kuşadası ve Didim'deki yazlık ev sayısı ise 96 bin.

Normalde nüfusu 310 binin üzerinde olan bu üç ilçenin nüfusu yaz aylarında 1 milyona yaklaşıyor. En fazla turistin ağarlandığı Kuşadası'ndaki Kuşadası Devlet Hastanesi'nde 24 adet yoğun bakım yatağı var. Buradaki özel hastanelerin yoğun bakım kapasitesi de 24.

Buraya yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Selçuk Devlet Hastanesi'nin yatak sayısı ise 50. Didim Devlet Hastanesi'nde yatak yasayısı 150, yoğun bakım yatak sayısı ise 4. Söke'de yoğun bakım yatak kapasitesi 55'in üzerinde.

Muğla

Muğla’nın en çok turist alan bölgelerinin nüfusları; Bodrum 175 bin 435, Fethiye 162 bin 686 , Milas 141 bin 107, Marmaris 94 bin 749 ve Datça 22 bin 403. 2019'daki Ramazan Bayramı tatilinde hem yazlık evlerinde hem kayıtlı otellerde kalanlar dahil, Bodrum'a yaklaşık 2 milyon, Fethiye'ye 1 milyon 300 bin, Marmaris'e ise 1 milyon 100 bin turist gitti.

70 binin üzerinde yazlıkçı yasaklar başlamadan önce Bodrum’a gitmişti. Burada toplam yoğun bakım yatak sayısı 29. Bunların 2 tanesi özel. Toplam hasta yatağı sayısı yaklaşık 250. Solunum cihazı sayısı ise 50'den az. Datça Devlet Hastanesi'nde 34 yatak mevcut ama yoğun bakım ünitesi yok. Köyceğiz, Ortaca, Dalaman ve Fethiye bölgesindeki devlet hastanelerinde yoğun bakım kapasitesi, ameliyathanelerin de dönüştürülmesi ile 40'a ulaşıyor. Bu bölgede en büyük devlet hastanesi Fethiye'de. Yatak kapasitesi ise 223. 

Marmaris Devlet Hastanesi ve ilçedeki 2 özel hastane zaten pandemi hastanesi olarak kullanılıyor. Bu hastanelerdeki yoğun bakım yatak sayısı yaklaşık 20.

Antalya

Antalya'nın 2019 nüfusu 2 milyon 511 bin 700'di. 2019'un ilk 8 ayında şehir 437 bin 615 yerli turist ağırladı. Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün verilerine göre, şehirde evi olanlarla birlikte yabancı turist sayısı ise 10 milyonun üzerindeydi. Bir önceki yıl toplam turist sayısı ise 14 milyonu aşmıştı.

Antalya’nın nüfusu yaz aylarında 2 katına çıkıyor. Bu yüzden Belediye Başkanı Muhittin Böcek, şehre girecek herkesin 14 gün karantinada tutulacağını açıklamıştı. Böcek, yatak kapasitesinin 7 bin 500, yoğun bakım ünitesi sayısının ise 1440 olduğunu da eklemişti. 

Şehir merkezine özel araçla uzaklığı yarım saatten fazla olan tatil bölgelerinde, yoğun bakım ünitelerindeki kapasite sınırlı.

Kaş Devlet Hastanesi'nin 4 yataklı yoğun bakım birimi ve 52 hasta yatağı mevcut. Finike Devlet Hastanesi'nde 10, Kemer Devlet Hastanesi'nde 5 yoğun bakım yatağı bulunuyor. Kemer’de özel hastanelerde de yoğun bakım üniteleri var. Tatilcilerin yoğun olarak tercih ettiği Serik, Belek Mahallesi Antalya şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre mesafede.

Alanya'da da özel hastaneler ve kamu hastanelerinin yatak kapasitesi yaklaşık 1000, yoğun bakım yatak sayısı da 60'ın üzerinde. Ancak 2019 nüfusu 327 bin 503 olan ilçenin nüfusu, yaz aylarına denk gelen bayram tatillerinde resmi kayıtlara göre 1 milyon 300 bini geçiyor.

Dünya Çapındaki Koronavirüs Salgını Hakkında Hiçbir Bilgisi Olmadan Deniz Yolculuğuna Çıkan Çiftin Yaşadığı Şok
DSÖ: İyileşenlerin Bağışıklık Kazandığına Dair Kanıt Yok
Yazın Yeni Zirve, Sonbaharda İkinci Dalga Tehlikesi: 'Koronavirüsle İşimiz Uzun'
60 Derece Sıcaklığa Maruz Bırakılan Koronavirüs Çoğalmaya Devam Etti

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
YORUMLAR

Gitmeyin kardeşim bu yaz da tatile. Azıcık denizden mahrum kalın kendinizin ve başkalarının hayatını tehlikeye atacağınıza!!

02.05.2020

Deniz suyundan virüs bulasir mi? ayni anda binlerce insan denize girecegi icin, tartisma baslasin...

03.05.2020

Withzeycey kanalından bu yıl ki tatil ile alakalı videoyu izleyebilirsiniz

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ