Havaalanındaki Sıvı Kısıtlamasının Hangi Olaya Dayandığını Öğrendiğinizde Bir Yaşınıza Daha Gireceksiniz!

Her yerde olduğu gibi uçağa binmenin de bir kuralı var! Havaalanlarında sıvı kısıtlaması olduğunu hepimiz biliyoruz ancak neden böyle bir kural koyulduğunu hiç merak ettiniz mi? Cevabı öğrenmek için sizi detaylara alalım 👇

Güvenlikten geçerken kemer dahil her şeyi çıkarmak, kapı sıralarında beklemek, bagaj beklemek... Bunları düşünürken bile yoruldunuz değil mi?

Ancak havaalanlarında uygulanan bu kuralların hepsinin mantıklı sebepleri var. Sıvı kısıtlaması kuralı çoğu zaman eleştirilere konu olsa da istihbarat teşkilatları bu kuralı uygulamak için çok iyi bir sebepleri olduğuna inanıyor.

CIA'in HUMINT bölümünün eski müdür yardımcısı Steve Hersem, 2018'de Mental Floss'a sıvı yasağının köklerinin iki ayrı terörist komploya dayandığını söylemişti.

Hersem, '2006 yılında havayolu uçuşlarında belirli bir miktar sıvının yasaklanması, Overt Operasyonu sırasında öğrenilen istihbaratın doğrudan sonucuydu' dedi. 

Overt Operasyonu ise bir İngiliz vatandaşı olan Abdulla Ahmed Ali'nin planını bozmak için ortak bir çabayı tanımlamak için kullanılan terimdi. Abdulla Ahmed Ali ise Pakistan'a yaptığı geziler sırasında radikal İslamcılar ve teröristlerle kurduğu bağlantılarla biliniyordu.

Hersem, verdiği röportajda şöyle demişti:

'Ali'nin çantaları İngiltere'ye döndüğünde gizlice arandı ve valizinde çok sayıda pille birlikte oralet benzeri toz portakal içeceği bulundu. Pakistan'daki bağlantılarına ve bagajındaki eşyalara dayanarak, MI5 tarafından Londra Büyükşehir Polisinin yardımıyla katmanlı bir gözetim programı başlatıldı. Ali'nin dairesindeki gizli kameraları ve dinleme cihazlarını içeren operasyon, bir bomba yapım laboratuvarının keşfedilmesiyle ve çok sayıda işbirlikçinin ortaya çıkarılmasıyla sonuçlandı.”

Ali'nin meşrubat şişelerini, patlayıcı bir sıvıyla doldurulabilmesi için bir delik açtığı ortaya çıktı.

Ancak kolluk kuvvetlerinin sıvı yasağı için kullandığı tek gerekçe bu değildi. Hersem şöyle diyor:

'11 Eylül saldırısının beyni olan Halid Şeyh Muhammed'in yeğeni Remzi Yusuf'un, Bojinka Komplosu sırasında bir uçakta sıvı patlayıcılar denediği de biliniyor. Bojinka Komplosu Filipin Havayolları'nın Manila'dan Tokyo'ya giden 434 sefer sayılı uçuşunu hedef aldı, bu da bir yolcunun ölümüne ve uçakta büyük bir delik oluşmasına neden oldu.'

"O zaman neden 1 litre sıvı taşıma hakkımız var?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz.

TSA, sıvı kısıtlamasını 3.4 ons olarak belirlemiş. 3.4 ons'ta 1 litreye denk geliyor. Sabiha Gökçen Havaalanı'nın internet sitesinde bu durum şöyle belirtiliyor:

Tüm uçuşlarda el bagajında 1 litre ağzı kilitli poşetler içinde her biri en fazla 100 ml.'lik kaplarda, sıvı jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Her yolcu sadece 1 adet taşıma; bunun için 1 litre buzdolabı poşetlerini kullanabilirsiniz.

"Sivil havacılığı hedef almakla ilgilenen ideolojik güdümlü teröristler olduğu sürece, bu tür yasakların yürürlükte olması gerekir."

TSA'ya göre, kapları çeyrek boyutlu bir torbaya sığabilecek şekilde sınırlamak, eski TSA yöneticisi Kip Hawley'nin bir zamanlar 'kritik çap' olarak adlandırdığı şeye dayanıyor. Kritik çap, patlayıcı bir maddenin herhangi bir şeyi havaya uçurmasını engelliyor.

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

"Şeytani Bir Görünüm" İçin Binlerce Dolar Harcayan Kadının Akıl Tutulması Yaşatacak Açıklamaları
Genellikle Teknoloji Haberleriyle Anılan Bill Gates'in İsmi Bir Skandala Karıştı!
Kafasından Vurulduktan Sonra Dünyayı Tersten Gördüğünü Söyleyen Vaka: Hasta M.

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!