Havaalanında Asla Yapmamanız Gereken 10 Şey

Uçağınızı kaçırmak mı istiyorsunuz? Kendinizi aptal durumuna düşürmek mi? Etraftaki insanları rahatsız etmek mi? Çoğunlukla stresli olan havaalanı deneyiminizin üstesinden rahatınızı bozmadan gelmek için tavsiyelerimizi dinleyin ve bu 10 şeyi yapmayı aklınıza bile getirmeyin! Anlaştık mı?

1. Uyumak

Yorgunsunuz: İstanbul’da sabah 03.00’te kalktınız ve şimdi Dubai’de akşam saatlerindesiniz. Uyanın; vücudunuz ben şuracığa kıvrılıp azıcık uyuyayım dese de, bu sese asla teslim olmayın. Azıcık kestireyim derken bir bakmışsınız sizin uçak, içinde siz olmadan gideceği yere varmış bile.

2. Sarhoş olmak

“Hey sadece tatil moduna geçmeye çalışıyorum” dediğinizi duyar gibiyiz. 15 günlük Bodrum tatilinize başlarken, varış durağınızı görmeden içmeye başlamak çok akıl karı olmayabilir. Son dakika kapı değişiklikleri veya uçakta acil çıkışa oturtulmuş olmanız sorun yaratabilir. Ayrıca alkol tuvalet ihtiyacınızı da artıracağından uçak yeterli irtifaya ulaşana kadar tuvalate yetişemeyebilirsiniz.

3. ‘Kapı meraklısı’ olmak

Bu tipleri tanırsınız. Uçuşunuzun yapılacağı kapının açılacağı anonsunu karşı konulamaz bir kapı önünde dolaşma dürtüsüyle (çocukluğunuzu hatırlayın. Müzik eşliğindeki sandalye kapmaca oyunu oynar gibi adeta) bekliyorlar. “Barselona’ya yapılacak olan 243 nolu uçuş, az sonra …” derken, kuyruk kapının önünden havalanı girişine kadar uzadı bile. Günümüzün uçuş öncesi koltuk seçimi sunan rahat dünyasında bile, uçağa erken binmek o kadar önemli ki; uçağa mümkün olduğunca erken binmeyi başarıp,  elbagajınızı baş üstü dolaplarındaki yerler tükenmeden koymalısınız.

4. Soğukkanlılığınızı kaybetmek

Havaalanı size kolayca öfkelenebileceğiniz bir çok seçenek sunar. Mesela, bir mucize olup da erken vardığınız havaalanında 5 şişe bira içmek anlayışla karşılansa bile, terbiyenin veya görgü kurallarının tamamen askıya alındığı anlamında algılanmamalıdır. Böylece, Simit Sarayı'nda kaşarlı simit kalmadı diye havaalanı çalışanlarına kök söktürmeniz kabul edilebilir bir tutum değildir. Bu olanlar onların suçu değil, lütfen onları suçlamayın.

5. Check-in personeli ile sohbet

Nasıl sabahın sekizinde iş arkadaşlarınıza mide bulandırıcı derecede çapkın yorumlar yapmıyorsanız (Yoksa yapıyor musunuz?), check-in masasında görevli yer hostesi Aylin’e, sadece size gülümsüyor diye asılmanız gerekmez. Aylin’in gülümseyen yüzüyle aslında tek istediği, sizin gibi bir asılganı topuklu ayakkabıları ile paralamadan bir günü daha atlatarak, evinde dönüp kocasına güzel bir yemek hazırlamak. Size gülümseyen hosteslere illaki asılmanız gerekmediğini hatırlatmış olalım.

6. Komik olmaya çalışmak

Aklınızdan çıkarmayın ki; havaalanı şaka yapmak için uygun bir yer değildir. Eğer check-in’deki personel, “Bavulunuzu siz mi hazırladınız?” diye sorduğunda “yok ben hazırlamadım tanımadığım bir yaptı” gibi bir cevap verirseniz, personeli güldürme ihtimaliniz var. Ama güvelik tarafından yere yıkılabilirsiniz. Ayrıca bununla da kalacağını sanmayın, çantanız bomba imha ekibi tarafndan kontrollü bir şekilde patlatılabilir. Yurtdışı gezinizde satın aldığınız tüm eşyalarınızla vedalaşabilirsiniz.

7. Sıraya kaynak yapmak

Havaalanında geçirmek zorunda olduğunuz süreç çok stresli olabilir. Sabahın 4’ünde beklemediğiniz derecede çılgın bir kalabalık, yanlış anonslar ya da ani bir tuvalet ihtiyacını karşılamak için zaten kısıtlı olan zamanınız tükenmiş olabilir. Bu durumda sabrınız tükenebilir hatta nezaketinizi kaybedebilirsiniz. Unutmayın ki, geç kalmış olmanız çevrenizdekilerin suçu değil, onlar da büyük ihtimalle sizinle aynı durumda olabilirler. Bu yüzden sıra beklerken ani ve yüksek sesli iç geçirmeler, kendi kendine yüksek tonda konuşmalar ya da güvenlik kontorlünde oluşan sıraya kaynak yapmak hiç de uygun davranışlar değildir. Kim hangi ruh halinde bilmeyeceğinizden, gecikmiş ve sinirli bir tipin önüne geçmeye çalışırsanız, vay halinize.

8. Akıllı telefonunuzda oldukça yüksek sesle video seyretmek

Bu özellikle sizinle aynı kapıda bekleyen kişiler, uçağınızın rötar yapması nedeniyle hali hazırda köpürmüş durumdayken oldukça etkilidir. İsterseniz bir deneyin, salonda çatacak adam arayan yolcular için çok kolay bir yem olabilirsiniz. Tabi gürültülü video seyretmeme kuralının çocuklar için geçerli olmadığını unutmayın. Bu günlerde çocukların en çok yaptıkları şey işte tam da bu. Aksi halde oyalanmak için ağaçlara tırmanamadıkları ve yakalamaç oynayamadıkları için yapacakları huysuzluklar daha çekilmez olurdu.

9. Kalkış panosu üzerindeki GECİKMELİ ibarelerinin BOARDING olarak değişmesine inanmamak!

Garip gelebilir ama bu olabiliyor. Panoda rötar yazısını gördüğünüzde çok da emin olmayın. Bu gecikme size bir tane daha çay içme ya da tuvalete gitmek için yeterli zamanı tanımayabilir. Bir de bakmışsınızki panodaki gecikme bir anda boarding’e dönüşmüş ve uçağı kaçırdığınızla kalmışsınız. Temkinli olmakta her zaman fayda var.

Bu önerilerin çoğu doğru ve uyulması gerekli tavsiyeler olsa bile, tahmin edersinizki katı ve su götürmez kurallar değiller.

Popüler İçerikler

MasterChef Jürileri Somer Şef ve Mehmet Şef'ten Köfteci Yusuf Çıkışı: "Bunu Deli Bile Yapmaz!"
Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!
TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu