Hava Yolu Taşımacılığında Kurallar Baştan Yazılıyor: Rötara Ceza Geliyor

Avrupa Birliği, uçuşlarda üç saat veya daha fazla gecikme durumunda havayolu şirketlerinin yolculara tazminat ödemesini öngören yeni bir düzenleme getirdi. Ayrıca yolcular artık küçük el bagajlarını ücretsiz taşıma hakkına sahip olacak.

Hava yolu şirketleri 5 diyor, Avrupa Parlamentosu 3 saat...

Hava yolu şirketleri, tazminat hakkının en az 5 saat gecikmeden sonra başlamasını isteyerek operasyonel gerçekleri korumak ve uçuş iptallerini önlemek istediklerini belirtti. Ancak Avrupa Parlamentosu, 3 saatlik gecikme eşiğinde taviz vermeyeceklerini açıkladı.

Tazminat oranları ve bagaj hakkı da duyuruldu.

Artık Avrupa’da uçuşları iptal edilen veya 3 saatten fazla geciken yolculara havayolu şirketleri 300–600 euro (15–30 bin TL) tazminat ödeyecek. Yolcular, 100 cm’yi geçmeyen ve 7 kg’a kadar küçük tekerlekli el bagajlarını da ücretsiz taşıyabilecek. Bu uygulamadan özellikle düşük maliyetli havayollarının etkilenmesi bekleniyor; geleneksel şirketlerin çoğu ise zaten bu hakkı sunuyor.

Bölgesel hava yolları durumdan şikayetçi.

Bölgesel hava yolu şirketleri, yeni düzenlemenin operasyonel gerçekleri yansıtmadığını ve faaliyetlerini olumsuz etkileyeceğini savunuyor. Avrupa Bölgesel Havayolları Birliği (ERA) Genel Direktörü Montserrat Barriga, yolcu haklarına karşı olmadıklarını belirtirken, yasanın bölgesel havacılık için riskler taşıdığını vurguladı. Barriga, bölgesel hava yollarının siyasi çekişmelerde 'günah keçisi' haline gelebileceğini ve ERA üyelerinin binin üzerinde, alternatif ulaşımı olmayan hatta hizmet verdiğini hatırlattı. Tazminatların bilet fiyatlarının iki-üç katına çıkmasının, yolcu haklarını güçlendirmek yerine ada ve uzak bölgelere hayati hava bağlantılarını zayıflatabileceğini ifade etti.

İçişleri Bakanlığı İl İl Açıkladı: Kuvvetli Kar Geliyor
İflas An Meselesi: 38 Yıllık Et Firması Konkordato Başvurusu Reddedildi
Dev Marka Piyasadan Çekilerek Telefon Üretmeyeceğini Açıkladı
İçeriğin Devamı İçin Tıklayın

Popüler İçerikler

Emma Stone'a Birebir Benzeyen Yerli ve Milli Kedimiz X'te Gündem Oldu
Aynı Yağmur Altında Dizisinin Ardından Gözler Kızılcık Şerbeti'nin Pembe'sini Aradı!
Osman Gökçek Mahmut Tanal’a Yumruk Attı! TBMM'de Şok Anlar Ortaya Çıktı
YORUMLAR
22.01.2026

İnşallah ceza yemeyelim diye risk almazlar

ucuz bilet hayal oluyor

23.01.2026

İzmir - İstanbul uçağım 10- 12 saat rötar yaptı ve Thy'den bi kuruş tazminat alamadık, bütün uçak. Hepimiz şikayet ettik, nafile. Ayrıca havalimanında perişan ettiler bizi. Bi çay ile dandik bi sandviçi zor verdiler. Millet yerlerde süründü, yaşlılar ve 2 bebek dahil. Bi battaniye bile vermediler.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ