Hava Kirliliği Seviyesini Tweet Atan Güvercinler

Hava kirliliği denince akla gelen ilk şehir Pekin olsa da aslında Londra’da da kirlilik bazı dönemler çok daha kritik seviyelere ulaşıyor. Bunu biz demiyoruz; hava kirliliğini güvercinlere giydirdikleri sensörler yardımıyla ölçmeyi amaçlayan programın başındaki isim olan Pierre Duquesnoy söylüyor.

Güvercinlerin Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sırasında haber alıp göndermek için kullanıldığını hatırlatan Pierre Duquesnoy , uçuş hızları ve yüksekliklerinin bu kuşları, bu tür görevler için elverişli hale getirdiğini ifade ediyor. Pierre Duquesnoy aynı zamanda bu konu üzerinde başka çalışmaları da olan Plume Labs ‘ın kurucusu. Dolayısıyla, bir şehrin semalarında uçup hava kirliliği seviyesini ölçecek sensörleri taşıyacak en iyi hayvanların da onlar olacağı düşünülmüş.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Birkaç güvercinden oluşan Piegon Air Patrol adlı devriyeyi oluşturan ekibin amacı, hava kirliliği konusunda İngiliz halkı arasında farkındalık yaratmak. Eğitimli güvercinlere giydirilen 25 gramlık sensörler havadaki azot dioksit ve ozon seviyesini ölçüyor. @PigeonAir Twitter hesabından ise kendi muhitlerindeki hava kirliliği seviyesini öğrenmek isteyen kullanıcılara istedikleri bilgi anlık olarak veriliyor.

Öte yandan pigeonairpatrol.com adresinde kuşların güzergahını veya hava kirliliği seviyeleriyle alakalı birtakım bilgileri takip etmek de mümkün. Güvercinlerden oluşan bu devriyenin görevi yalnızca üç gün sürecek olsa da Plume Labs’in geçen yıl yayınladığı iOS ve Android uygulaması yardımıyla dünyadaki pek çok şehirde hava kirliliği durumunu sürekli takip etmek ve önlem almak mümkün. Uygulamada Türkiye’den şehirler de bulunuyor.

LOG

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
17.03.2016

Kendi işlerimiz için itiraz etme veya karşı çıkma imkanları bulunmayan ve ortalama yarım kg ağırlığında, yeri geldiğinde 100 km hızla uçabilen kuşlara vücut ağırlıklarının %5 ine denk gelen 25 gr lık bir cihaz takılması hayvanların uçuş esnasındaki aerodinamikleri ve günlük yaşantılarında sıkıntılar yaratabileceğinden bu şekilde bir uygulama yapılmasını çok yanlış buluyorum.

18.03.2016

Sensörleri çanta gibi takmışlar daha küçük olsalarmış iyi olurdu. Kuşlar bunu yapmaya mecbur değil sonuçta.

17.03.2016

insanların kendilerinden daha az yaşam hakkına sahipmiş gibi diğer canlılara böylesi zorbalıkları zeka kabına sığınarak yapmaları cahilliktir, caniliktir. bir kuşun, yerdeki dünyayı insanların kendilerinden çok daha iyi biliyor düşüncesine kapılarak bir grup insanın sırtına bir ağırlık bağlayıp yeryüzüne salması nasıl ki kabul edilemez derecede aşağılayıcı bir duygu ise, bir insanın bir kuşa yaptığı da aynı derece de kabul edilemezdir. bunu kabul edip, bu durumu sevimli gören her beyin de, kendi duygularından yoksunlaşmaya başlamış, içten içe çürümeye başlamıştır.

17.03.2016

çok güzel bir uygulama vede çok şirin :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ