Hava Kirliliği Hakkında Yeni Araştırma: Çiçeklerin Kokusu Değişiyor

Hava kirliliğinin çiçeklerin kokusunu değiştirdiği ve arılarla kelebeklerin tozlaşma yeteneklerini kısıtladığını ortaya koyan yeni bir araştırma yayınlandı.

Araştırmacılar otomobil egzozu gibi yaygın hava kirleticilerinin tozlaşma seviyesini yüzde 31’e kadar azalttığını açıkladı.

Hava kirliliğinin doğaya kritik etkisini ortaya koyan ilk araştırma Reading Ünivesitesi’nden Dr. Robbie Girling yönetiminde gerçekleştirildi.

Girling, “Daha önceki laboratuvar çalışmalarımızdan dizel egzozunun polen taşıyan böcekler üzerinde olumsuz etkilerini biliyorduk. Ancak hava kirliliğinin etkileri beklediğimizden çok fazla çarpıcıydı” dedi.

Science Direct isimli bilim dergisinde yayımlanan çalışma, hava kirliliği seviyesinin arttığı bölgede yüzde 70’e kadar daha az polen taşıyan böcek olduğu tespit edildi.

Çiçek kokusuyla reaksiyona giren maddeler olan dizel egzoz dumanı ve ozon seviyesinin yüksek olduğu koşullarda polen taşıyan böceklerin çiçek ziyareti yüzde 90 azaldı. Toplamda genel tozlaşma üçte bir oranında azalmış durumda.

Çalışmanın yapıldığı Reading Üniversitesi’nden Dr. James Ryalls, “ Bulgular endişe verici çünkü bu kirleticiler çoğumuzun soluduğu havada bulunuyor. Kirleticilerin sağlığımıza zararlı olduğunun farkındayız. Fakat polen taşıyıcıların sayılarında ve tozlaşma faaliyetinde görülen önemli düşüş, ekosistemimiz için de açık sonuçları ortaya koydu” dedi.

İlginizi çekebilir:

Bir Kişi Bile Ne Yapıyorsunuz Dememiş! 100 TL İçin Cadde Ortasında Kafasında Yumurta Kırdıran Dayı
Kütahya'da Soğuk Havada Ucuz Yağ Kuyruğu: '20 Sene Sonra Memleketi Getirdiğiniz Nokta Bu!'

Popüler İçerikler

İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Nisan Ayı Enflasyonu Açıklandı: TÜİK TÜFE Yüzde 70'in Altında Kaldı!
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
YORUMLAR
21.01.2022

Sigamiyoruz . Sigamadigimiz gb kedileri kopekleri icimize sigdiramiyoruz insan populasyonu almis basini gidiyor. Besi hayvanlari dunyadaki hayvanlarin %80i olusturuyor hersey cok vahim. Yetmiyor ne hava ne su nede insani ihtiyaclari karsilamaya surdurulebilir politikalardan cok uzak ve cok fazlayiz. Bir cok problem var ama bunlarin temelindeki olusma sebebi populasyon. Akli olan cocugunun gelecegi olmasini temenni eden ,tek cocuk yapar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ