Hatır İçin Bile Yemeyin! Uzmanlar Giderek Yayılan Çiğ Tavuk Trendi Hakkında Uyarıyor

Çiğ et deyince insanın aklına ya suşi ya da çiğ köfte geliyor. Oysa dünyada çiğ etle hazırlanan pek çok tarif var. Çiğ tavuk da bu tariflerde yer alan ve popülerliği giderek artan bir yiyecek. Uzmanlar ise bu durumdan hayli endişeli.

Japonya'dan çıkan ve dünya çapında çok sevilen suşi artık "trend" bir yemek değil.

10 yıl kadar önce büyük patlama yapan bu yemek artık sıradan ve kolay ulaşılabilir bir hal aldı.

Daima yeni trendler ile karşımıza çıkan Japonya, şimdi bir başka trend yemek ile karşımızda.

Çiğ beslenme modası devam ederken bir sonraki trend yemeğin de çiğ et temalı olması kaçınılmazdı.

Çiğ tavuktan yapılan torisaşi ile tanışın!

Kuş anlamına gelen 'tori' ve çiğ et ya da balık anlamına gelen 'sashimi' kelimelerinden türetilen torisaşi (torisashi); bir çeşit çiğ tavuk yemeği.

Suşi gibi albenili bir görüntüden ziyade, marketlerin tavuk reyonundaki tavuğun direkt tabağa konmuş hali gibi duran torisaşi tamamen çiğ tavuktan ibaret.

Zencefil yatağında, limon dilimleri ve soya sosu eşliğinde servis edilen çiğ tavuk öncesinde herhangi bir marinasyon işleminden geçmiyor. Sadece 10 saniyeyi geçmeyecek şekilde tavaya ya da kaynar suya 'değdiriliyor.'

Japonya'da yeni bir yemek olmamasına rağmen, California'daki bazı lüks restoranların da menüsüne eklemesiyle popülerleşen çiğ tavuk için deneyenler "ton balığı dokusuna sahip" yorumunu yapıyor.

Aslında toriwasa adı verilen, tavuğun tamamen çiğ olmadığı, hafifçe pişirildiği bir tür yemek daha var; ancak çiğ tavuk yemek insanların daha fazla ilgisini çekiyor.

Uzmanlar ise çiğ tavuğun popüler olması konusunda endişeli.

Tifo ve gıda zehirlenmelerinin sorumlusu Salmonella, bilinen ve yaygın bir bakteri. Sadece Amerika'da kayıtlı verilere göre yılda 1.5 milyona yakın kişi bu enfeksiyona yakalanıyor ve 450 kişi hayatını kaybediyor. Çiğ et vücudunuza Salmonella ve Kampilobakter türü bakterilerin girmesini kolaylaştırıyor.

Japonlar ise "bize bir şey olmaz" tezini savunuyor.

2008'de Tenshi Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmayla Japonya'daki 820 tavuğun 163'ünde Salmonella tespit edildi. Bu araştırma büyük tartışmalara yol açsa da, Japonlar çiğ yumurta ve tavuk yemek onlar için çok sıradan olduğu halde hastanelerde Salmonella vakası ile o kadar da sık karşılaşılmadığını vurguluyorlar. Onlara göre Amerika'da yetişen antibiyotikli tavuklar çok daha zararlı.

Uzmanlar çiğ et yemenin kişinin kendi sorumluluğunda olduğunu; ancak bir etin sağlıklı olabilmesi için 165-175 derece arasında pişirilmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Bu sıcaklık etteki bakterilerin ölmesi için gerekli. Şöyle bir tavaya değdirmek ise ancak yüzey bakterilerini öldürebiliyor. Amerika'daki sağlık örgütleri tüm restoranların belli bir standardı olması ve bu trendin yayılmaması için çalışmalar yürütüyor.

Çiğ tavuk yaygınlaşırsa denemeyi düşünür müsünüz, yoksa hatır için bile yemem diyenlerden misiniz? 🍗

Popüler İçerikler

Şoray Uzun Yolda'nın Bitmesine Neden Olan Yasak Aşk Skandalı
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
YORUMLAR
13.11.2017

Zencefil yatağında eşek boku ne zaman çıkacak merakla bekliyorum

13.11.2017

Bokunu çıkardınız iyice her şeyin.

13.11.2017

tum dunya mutfaklarina acik ve sushi de yiyen biri olarak soyluyorum .... yenmez ! Cig tavuk yenmeeeeeez ! midem bulandi okurken

TÜM YORUMLARI OKU (17)