Hatay’daki Büyük Tehlike Asbest: Bölgeye Temas Etmiş Herkes Tehlike Altında

6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerden en fazla etkilenen illerin başında gelen Hatay’da, hasarlı binaların yıkım çalışmaları devam ediyor. Her ne kadar yetkililer kansere yol açan asbest için önlem alındığını söylese de bölgeden alınan numunelerde ciddi oradan asbest tespit edildi.

İnşaat sektöründe özellikle ısı izolasyonu sağlaması nedeniyle sık sık kullanan asbest, son derece kanserojen bir maddedir. Solunum yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar.

Depremden en fazla etkilenen illerin başında gelen Hatay’da, binaların yıkımı ve enkaz kaldırma sırasında ciddi asbest tehlikesi olduğu ortaya çıktı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre; Hatay’da çeşitli bölgelerde alınan 45 numunenin 16'sında asbest tespit edildi. Yaşam alanlarından, floradan, toprak yüzeyinden, araç yüzeyinde biriken tozlardan ve izolasyon malzemelerinden alınan numunelerde asbest çıktı.

Depremden zarar gören binaların yıkımı asbestli malzemenin sökümü yapılmadan gerçekleşirken, iş makineleri bu malzemelerin mikron boyutuna kadar kırılmasına yol açıyor. Asbest lifleri rüzgârın da yardımıyla çok büyük bir alana kontrolsüzce yayılabiliyor.

Halk ve iş sağlığı bilimi uzmanı Dr. Özkan Kaan Karadağ, yüzey tozları üzerinden alınan numunelerde farklı asbest lifi tiplerinin çıkmış olmasının alana yüksek miktarda asbestin yayıldığını gösterdiğini belirterek, "Önümüzdeki yıllarda on binlerce mezotelyoma vakası nedeniyle çok genç insanların ölümleriyle karşılaşmamız söz konusu olabilecek" dedi.

Mezotelyoma, akciğer zarı kanseri olarak bilinen ve yüksek düzeyde öldürücü olarak kayıtlara geçen bir hastalık.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Depremin Ardından Hatay'da Acı Görüntü: Yok Olan Şehir Boğazınızı Düğümleyecek
Depremzede Ailenin Hastalığı: Vücutlarından Kurtçuk Çıkıyor
Depremin 215. Gününde Hatay'da Enkazdan Çıkartılan Ceset Yaşadıklarımızı Bir Kez Daha Sorgulattı

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
19.09.2023

orada kurtarma çalışmaları yapan insanların, enkazdan çıkanların ve orada yakınen bulunanların artık hayatlarının bundan sonraki kısmında sağlıklarını sürekli kontrol altında tutması gerekiyor. çok yazık ortaya çıkabilecek tablo korkunç.

19.09.2023

Yaşamsal alanlarda önemli noktalara dökülürse olacağı buydu. Yapılabilecek en büyük insanlık ayıbı, yaparsa ..... yapar! Deprem öldürmek için bı sebep oldu gibi görünüyor nerdeyse, daha fazla nasıl öldürebiliriz diye yol arıyorlar zannedersin. Yalnız şunu unutmayalım asbestli molozların üstünde helikopter ile gezdiler kontrol amaçlı iyi niyetlerini göz ardı edersem taş olurum!!

Pasif Kullanıcı
19.09.2023

80'li yıllardan önce inşa edilen binalarda yalıtım, çatı kaplama ve döşeme gibi yapı malzemelerinde yaygın olarak uygulanıyor. Muhakkak her sokakta vardı bunlardan

Evet özellikle "marley" denilen ve asbest içerdiği bütün dünyada yasaklanan bi malzeme var, 90'lı yıllara kadar çok yaygın olarak parkelerin yerine zemin kaplama olarak kullanıldı ve hala eski binaların çoğunda bu var. İnsanlar bunun üzerinde yaşıyor ve haberleri bile yok. Hatta makyaj yapılan eski binalarda parkelerin altından marley çıkıyor, sökmeden üzerine parkeyi döşeyip geçmişler.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ