Hatay'da Hasarsız Olmasına Rağmen Yıkılarak Şüphe Uyandıran Tek Katlı Binanın İçinde Neler Neler Varmış!

Ülkemizi yasa boğan 6 Şubat Kahramanmaraş depreminden etkilenen 10 ilden birisi de Hatay'dı. Hatay'da Avukat Bedia Büyükgebiz depremin ardından kaldırılacak birçok enkaz ve yıkılacak ağır hasarlı bina olmasına rağmen Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü’nde yer alan işyeri ve konutların laboratuvar test sonuç evraklarının bulunduğu tek katlı binanın yıkılacağını söylemişti. Öyle de oldu... 

Yıkılması nedeniyle kamuoyunda şüphe uyandıran bu tek katlı binanın içinde hangi belgeler vardı, tek tek söylüyoruz.

Bedia Büyükgebiz sosyal medya hesabından valilik izni ile yıkım kararı alınan o binayı gösterdi.

Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü’nde yer alan işyeri ve konutların laboratuvar test sonuç evraklarının bulunduğu tek katlı bina için Büyükgebiz, 'Buradaki kepçeyi durdurduk. Çünkü bunların hepsi bir delil. Delil karartmaya girer neredeyse, ıslak imzalı resmi evraklar havada uçuşuyor' demişti.

Vatandaşlar enkaz altında kalan yakınlarına bir an önce kavuşmayı beklerken bölgedeki yapıların laboratuvar test sonuç evraklarının bulunduğu tek katlı binanın yıkılacağı haberi halk arasında delil mi karartılıyor, diye sordurttu.

Ancak tüm tepkilere rağmen bina dozerle yıkıldı.

Halk bu yıkım kararıyla ilgili yorumlarını paylaştı ve tepkilerini sosyal medyadan gösterdiler👇🏻

Laboratuvar Sonuçlarının Olduğu Binanın Yıkım Kararına Gelen Tepkiler "Bizim Aklımızla Dalga mı Geçiyorsunuz?"

Tüm tepkilere rağmen insanlar acılarını sindirememişken ve bir iş makinesi için enkaz başında beklerken bu kadar acele olan neydi, diye sorduran o bina hakkında söylentiler dolaşmaya devam ediyor.

Ancak konu ile ilgili Teyit.org 'Hatay’da yapı denetim belgeleri barındıran bina hakkındaki iddialar' başlıklı bir yazı yayınladı.

Buna göre videolardaki binanın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hatay İl Müdürlüğü'ne bağlı Yapı Denetim Şube Müdürlüğü olduğu kesinleşti.

Başta Avukat Bedia Büyükgebiz'in paylaştığı ve bölgeden diğer videolardaki binalar incelendiğinde Google Maps üzerinden tespit edilebiliyor, şeklinde açıklandı.

Peki, binanın içerisinde gerçekten delil karartmaya müsait belgeler mi yer alıyordu?

Teyit'in açıklamalarına göre binanın içerisinde iddiada bahsi geçen testleri sürdürmek, taze beton, karot ve demir çelik deneyleri yapmak ve raporlarını hazırlamak gibi kalemler yer aldığı belirtildi.

Çağdaş Hukukçular Derneği, bu bölgenin kamu binası kampüsü olduğunu burada yıkılan ve hasar gören binalar olduğunu açıkladı.

Hem Bedia Büyükgebiz hem ÇHD hem de Bakanlık üç katlı ana binanın depremde hasar gördüğünü belirtiyor. Ayrıca binanın laboratuvar test sonuçlarını barındırdığı da tespit edildi.

Yıkılan tek katlı bina hasarsız mıydı?

Hatay’da bulunan T24 muhabiri Hazar Dost'un açıklamalarına göre yapının tek katlı binanın yanında bulunan üç katlı ana binada hasar olduğu ancak üç katlı binanın hasar görmesinin ardından evrakların tek katlı yapıya taşındığı biliniyor. Diğer yandan tüm adresi kapsayan bir yıkım kararı alındığı için iş makinelerinin yapının tümü için harekete geçtiği belirtildi.

Öyleyse bu bina neden yıkıldı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iddialarla ilgili yaptığı basın açıklamasında il müdürlüğü binasının hasar gördüğünü ve çökme riski nedeniyle acil yıkım kararı verildiğini söyledi.

Yıkılan binanın enkazında bazı dosyalar bulundu.

Hem avukat Büyükgebiz hem de ÇHD yıkılan binanın enkazında incelemeler yaptı ve buldukları dosyalarda söylenildiği gibi yönetmeliklere uygun olmayan yapılara onay verildiğini ve gerekli yaptırımların uygulanmadığına işaret edildiğini belirten ibareler yer aldığını bildirdiler.

Peki bu belgeler yetkililer tarafından neden korunmadı?

Bakanlığın yıkım ile ilgili açıklamasında belgelerin güvenli bir alana taşınacağı bilgisi verdiği belirtildi ancak Teyit, neden yıkıma belgeleri güvene almadan önce başlandığına dair bir açıklama olmadığını belirtiyor.

Evraklar dijital ortamda saklanıyor olabilir mi?

Konu ile ilgili bakanlığın evrakları matbu olarak tuttuklarını, bütün resmi yazışma ve raporların 'Belgenet' üzerinden dijital ortama anlık olarak aktardığı söylendi.

Uzmanlar can ve mal kaybına sebep olduğu bilinen yapıların sorumlularının cezalandırılabilmesi için hem enkazlardan örnek alınmasını hem de mevcut denetim belgelerinin özenle taranmasının altını çiziyor.

Teyit.org'un incelemesine buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Gökhan Zan da Paylaşıp İsyan Etti! Koordine Edilmeyi Bekleyen İş Makinesi Kuyruğu Gündem Oldu
Enkaz Altından Çıkan Fotoğrafla Gören Herkese Acı Bir Ders Veren Hikaye: Sevdiklerinle Küs Kalma!
Enkaz Altından Çıkan Fotoğrafla Gören Herkese Acı Bir Ders Veren Hikaye: Sevdiklerinle Küs Kalma!
Sokakta Kalan Depremzedeler İçin Verilen Ücretsiz Ev İlanları 'İyi İnsanlar İyi ki Var' Dedirtti!

Popüler İçerikler

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
13.02.2023

Daha ne kadar alçalabilirsiniz,bir sınırı yok sanırım...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ