Sağlam bir nöroplastiste yaratmak için, yani kalıcı ve hızlı öğrenmek için, beynimize bu konunun bizim için ne kadar kritik olduğuna ikna etmemiz gerekli. Öğrenmemiz gereken olgunun bizim için ne kadar kritik olduğuyla ilgili kendimize sürekli mantıklı hatırlatmalar yapmanın beynimizi hacklemek adına büyük faydası var. Bunu hem sevgiyi hem de korkuyu kullanarak yapmak mümkün. Beyin arasındaki farkı pek anlamıyor. Korkudan kastım aslında istediğimiz sonuca ulaşamazsak olumsuz sonucu kendimizi hatırlatmak gibi düşünebiliriz. Zaman kısıtlaması olan, örneğin sınavdan önceki son gece veya bir deadline‘a bağlı olan sunum zamanı gelince aniden gelen çalışma arzunuzu bir düşünün. Bu resmen dopamin dolu bir kimyasal kokteyl patlamasıdır. Sevgiden kastım ise bu başarıyı, görevi, işi, amacı gerçekleştirirsek alacağımız ödül, kendimize karşı duyacağımız gurur, başarı his, kutlanma, coşku veya en basit haliyle dış dünyadan alacağımız kabul hissi gibi pozitif ve iyi niyetli çıkarımlar olabilir. Bunlar beyin için oldukça motive edici bir hackleme yöntemidir. Bilimsel olarak da fazlaca deneyde kanıtlanmış motivasyon kaynaklarıdır. Nöroplastisite sevgi ve korku arasında farkları anlamaz dedik, sadece tetiklenir ve işini yapar. Dolayısıyla bu bilimsel araçları kullanarak ve beynimizi dönüşüm konusunda yönlendirmek doğal yollarla bizim elimizde.
Yani özetle hızlı öğrenmenin ve genel olarak öğrenmenin ana bilimsel kuralları bunlar;
1) Otonomik sinir sistemimizi uyarmak. Yani yükselmek, odaklanma yetimizi arttırmak. Asitokolin, adrenalin, epinefrin ve dopomin kokteylini beynimize sunmak. Bunun için nefesimiz ve gözlerimiz gibi pratik bilimsel taktiklerden videoda bahsettim.
2) Hata yapmak, yaptığımız hatalar nöroplastisiteyi aktive edecek ve onları düzeltmek isteyen beynimiz hemen işe konulacak.
3) Denge ve Hareket etmek, yeni aktiviteler yapmak, dengemizi ve bedenimizi sportif olarak zorlayarak süreci tetiklemek. Bunun nasıl çalıştığından videoda bahsettim.
4) Doğru hedefe konsantre olmak, öğrenmek veya çalışmak istediğimiz konuyla ilgili neden-sonuç ilişkisini zihnen çözmek ve kendimize bunu sürekli hatırlatmak.
Bu bölümde ki amacım hızlı öğrenmek ve genel olarak öğrenmek / çalışmakla nörolojik bilgi temelini size aktarmaktı. Bunun yanında günlük hayatınıza entegre edebileceğiniz yöntemlerle uygulanabilir taktiklerle donandık. Umarım bu değerli bilgileri size aktarabilmişimdir.
Tüm sorularınız, görüşleriniz, konu ve konuk önerileriniz için videonun altına yorum yazabilirsiniz. Deneyimlerinizi ve gelişim sürecinizi videonun altına yorum olarak yazmanızı çok isterim, hepsini okuduğuma emin olabilirsiniz.
Yayınlarımız başta Youtube’da olmak üzere, Spotify’da da aynı ses kaydıyla olacak.
Bunun yanında Twitter, Instagram ve Tiktok‘tan kısa videolara ve içeriklere ulaşabilirsiniz. Emeğimizi desteklemenin en iyi yolu bizi bütün kanallardan takibe almak ve bildirimleri açmaktır.
Sizlere tüm ekibimiz adına teşekkür ediyorum.
Her birinizi sevgi ve coşkuyla kucaklıyorum.
YouTube
Instagram
X
Tiktok
'Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio'