Birçoğumuz hatalarımızdan ders çıkardığımızı düşünürüz. Ancak bilim, çoğu zaman geçmiş hatalardan ders çıkaramadığımızı gösteriyor. Buyurun detaylara birlikte bakalım...👇
Birçoğumuz hatalarımızdan ders çıkardığımızı düşünürüz. Ancak bilim, çoğu zaman geçmiş hatalardan ders çıkaramadığımızı gösteriyor. Buyurun detaylara birlikte bakalım...👇
Buna doğrulama yanlılığı denir. Zihnimizi yeni bilgi ve fikirleri dahil etmek için değiştirmek yerine, zaten inandığımız şeyi doğrulama eğilimindeyiz. Yeni durumlarla ilgili kararlar alırken geçmiş deneyimlerimizin birikiminden yararlanırız.
Egomuzu korumamıza yardımcı olacak bilgi yapılarını ve geri bildirimleri seçmemiz muhtemel.
Ancak geçmişten gelen başarısızlıklarının bilincinde olduklarında, başarısızlığa yol açan davranış modelini tersine çevirme olasılıkları daha düşüktü. Yani insanların aslında hala bu davranışı tekrarlama olasılığı vardı.
Dikkatlice ve yavaş düşündüğümüzde bile, beynimiz, bunların hatalarla sonuçlanıp sonuçlanmadığına bakılmaksızın geçmişte kullandığımız bilgi ve şablonları kullanır. Buna aşinalık yanlılığı denir.
Toplumumuz başarısızlıklarımızdan ve hatalarımızdan utanç duymamıza neden oluyor ve hatalarımızı saklamak zorunda kalıyoruz. Ne kadar suçlu hissedip, utanırsak, hatalarımızı başkalarından ne kadar çok saklamaya çalışırsak, onları tekrarlama olasılığımız o kadar artıyor.
Hatalardan ders çıkarırsan tecrübe olur zaten önce bunu öğrenebilmeli insan ben bu hatayı nasıl yaptım diye utanacağına güzel bi hayat dersi oldu bi daha yapmamak için ne yapmalıyım ve karşına öle bir senaryo çıktığında artık biliyosun aynı yoldan gidersen başına ne gelecek aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemek aptallıktır o durumda kendi düşen ağlamaz…..