Hata Düzeltebilen Kuantum Bilgisayarları Teknoloji Dünyasında Büyük Çığır Açacak!

Kuantum bilgisayarları, gerçekleşen hatalarıyla ünlüdür. Makineleri oluşturan hassas kuantum bitleri (diğer adıyla kübitler) hataya fazlasıyla açıktır. Bilim insanları, meydana gelen büyük hataları gidermek için birden çok kuantum bitini birleştirerek hataları tespit eden tek bir 'mantıklı kübit' oluşturdu. Bu hata tespit ve giderme yöntemini merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Kuantum mekaniğini kullanan bilgisayarlar, standart bilgisayarlarla yapılamayacak hesaplamaları yapabiliyor.

Ancak bu bilgisayarlarda meydana gelen hataları düzeltecek bir mekanizma olmadığından kuantum bilgisayarları ortaya gerçekle hiç alakası olmayan sonuçlar çıkarabiliyor. Pek çok kübitin gücünün birleştiği tek bir kübit ortaya çıkarmak bu sorunu çözebilir gibi görünüyor.

Bilim insanları dokuz kübiti birleştirerek 'mantıklı kübit' dedikleri tek gelişmiş bir kübit yarattı.

Yapıldığı tekli kübitlerin aksine inceleme yaparak hataları bulabiliyor. Sussex Üniversitesi'nden kuantum fizikçisi Winfried Hensinger bu gelişmeyle ilgili olarak, 'Bu, büyük boyutlu bir kuantum bilgisayarı geliştirme yolunda önemli bir adım. Yine de, yolumuz epey uzun' diyor.

Karmaşık hesaplamalar yapılabilmesi için bilgisayarlardaki kübit sayısının önemli ölçüde artırılması gerek.

Yine de artık hatalar tespit edilebildiğinden, kullanışlı kuantum bilgisayarları geliştirilmesinin önünde hiçbir engel kalmadı. Mantıklı kübitte bilgiler aşırı detaylı bir şekilde depolanıyor. Bu sayede araştırmacılar verilerdeki hataları bulup düzeltebiliyor.

Yeni bir araştırma, bu gelişmelerin üzerine bir şeyler daha koydu.

Verilerdeki hataları tespit etmeleri için mantıksal kübitle bağlantı hâlinde olan dört yardımcı kübit eklendi. Geleceğin kuantum bilgisayarlarında hatalı kübitlerinin yerine, sürekli hata kontrolü yapan ve ortaya çıkan hataları gideren mantıklı kübitler kullanılarak hesaplama yapılabilir.

Bu mantıklı kübitlerin geliştirilme süreci de bir hayli ilginç.

Araştırmacılar Bacon-Shor kodu denen yöntemi kullanıyor ve bu yöntemi, lazerlerle işlenen, hava boşluğunun içinde bir iyon kapanı görevi gören çipin üzerinde gezinen iterbiyum iyonlarından yapılma kübitlere uyguluyor. Araştırmacılar, hataların kontrolsüz bir şekilde çoğalmasına engel olan işlem dizileri de tasarladı.

Yeni mantıksal kübitte daha düşük bir hata oranı olduğu tespit edildi.

Bilim insanlarının teknolojiyi iyileştirmeye yönelik uğraşları sayesinde mantıksal kübiti oluşturan kusurlu bileşenlere kıyasla hata oranı epey düşük kaldı. Yine de, hata düzeltme konusunda öngörülen süreç tamamlanmış değil. Bilgisayar hataları tespit etse de araştırmacılar hataları düzeltip hesaplamalara devam etmedi. Aksine, hataları hesaplamalar tamamlandıktan sonra düzelttiler. Süreç tamamlandığında hatalar tespit edildiği anda düzeltiliyor olacak.

Kullanışlı kuantum bilgisayarları geliştirmek için hataların düzeltilmesi şart.

Bu teknoloji giderek pratik kullanım seviyesine ulaştığından şirketler de teknolojiye yatırım yapmaya başladı. IBM, Google ve Intel gibi şirketler bu hususta çalışmalar yürütüyor. 1 Ekim'de IonQ adlı kuantum bilgisayarı şirketi de halka açıldı. Bu gelişmelerin ışığında, kuantum hata düzeltme işlevinin çok yakında kesin olarak tamamlanacağı söylenebilir.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz 👇

Kuantum Teknolojisinin Simülasyon Ortamında Değerlendirilebileceği Çalışmalara Başlandı!
Burçak Yüce Yazio: Kuantum Dünyası! Bu Yazıdan Sonra Hayata Bakış Açın Değişecek
Yanında En Hızlı Bilgisayarın Abaküs Gibi Kaldığı ve Yepyeni Bir Evrenin Kapısını Aralayan Kuantum Bilgisayar Nedir?

Popüler İçerikler

Serhat Kılıç Seksenler Dizisinde Rol Arkadaşı Olan Vural Çelik'in Cenazesine Neden Katılmadığını Açıkladı!
Dünya Galatasaray'ı Konuşuyor: Galatasaray'ın Tottenham'ı 3-2 Yenmesi Dış Basında Yankı Uyandırdı!
Ortak Türk Alfabesindeki Yeni Harfler Nasıl Kullanılacak?
YORUMLAR

abi GTA 5 oynatır mı ?

18.10.2021

kuantum nedir, bilgisayarda kuantum nedir, bildiğimiz bilgisayardan farkı nedir, ne hesaplıyor, ne hata yapıyor, vs vs çok soyut bir anlatım olmuş, (bi bok anlamadım yani)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ