Şiddete uğrayan, ağır çalışma koşullarına dayanamayan, hak ettiği değeri görmeyen doktorlar ya istifa edip özel hastanelere geçiyor ya da Türkiye’yi terk edip yurtdışına yerleşiyor. Hal böyle olunca hastanelerde doktor sıkıntısı yaşanıyor. Bunun son örneklerinden biri Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi oldu.
Cumhuriyet'ten Sena Tufan'ın haberine göre, uzun yıllardır kentte medikal onkoloji uzmanı olarak görev yapan son kişi olan Prof. Dr. Hüseyin Engin 2021 yılının nisan ayında istifa etti. O günden sonra yerine başka bir doktor da görevlendirilmedi. Böylece il genelinde kadrolu medikal onkoloji uzmanı kalmadı. Kanser hastalarının tedavileri sekteye uğradı.
Doktor yokluğunda kanser hastaları çevre illerdeki hastanelere gidiyor. Hastanenin internet sisteminden randevu almak istenildiğinde onkoloji bölümü halen aktif görünüyor ancak bu yıl ve önümüzdeki yıllar için randevu alınamıyor. Hastane yetkilileri onkoloji doktoru olmadığı için bölümün kapatıldığını ve randevu verilmeyeceğini aktardı.
Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi’nde bir tane bile onkoloji uzmanı doktor olmadığını söyleyen Zonguldak Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Eksal Kargı, “Onkoloji uzmanı istifa etti. Çalışma koşullarından dolayı doktorlar burada kalmak istemiyor. Hastanede onkoloji uzmanı olmadığı için hastalar ildeki diğer hastanelere ya da yakın şehirlerdeki hastanelere yönelmek zorunda kalıyorlar. Bu durum çözülmek isteniyorsa üniversite hastanelerinin şartlarının iyileştirilmesi gerekiyor. Ülkede zaten yetişmiş onkoloji uzmanı sayısı az. Onlar da özel hastanede çalışmayı tercih ediyor” diye konuştu.
Hasta yakını İbrahim Akyürek, “Onkoloji doktorunu koronavirüs bölümüne verdiler. Hastalar tepki gösterince görev yerine geri geldi ancak sonra da kendisi istifa etti. Diğer hastanelerde kemoterapi sıraları var. Hastamızı İstanbul’a, özel bir hastaneye götürmek zorunda kaldık. Hadi bizim imkânımız var ama imkânı olmayan insanlar ne yapacak?” ifadelerini kullandı.
Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesinde son bir tane Onkoloji doktoru kaldı. Tüm doktorlar istifa etti. 600.000 nüfuslu şehirde yalnızca tek bir onkoloji doktoru var ve Zonguldak bilindiği üzere madencilik geçmişi olan bir şehir. Termik santralleri olan bir şehir. Kömürü ve dumanı bol, havası kirli bir şehir. Hatırlarsanız pandemi yasaklarında Büyükşehirler + Zonguldak yasaklanıyordu hep. İşte sebebi buydu. Şimdi ise şehirde kanser hastalarını tedavi edecek tek bir doktor kaldı. Ben geçmişteki hayatta ettiğim tek kavgamı Zonguldak'ta bir devlet hastanesinde ettim. Sağlık personeline sözlü şiddet uygulayan bir hadsizle boğaz boğaza girdim bir kişi de noluyor diye tepki göstermedi. Arkadaşlar sağlık görevlilerinin yükü çok fazla. Onları korumak da, işlerini kolaylaştırmak da artık vatandaşın bir görevi. Yoksa bu ülkede doktor da hemşire de kalmayacak. Kalanlardan da it muamelesi görmeye ben razı değilim. Geleceğinizi bekleyen muamele bu olacak...
Kanser hastaları diğer bölümlerden yardım almaya çalışıyor. Canla başla çalışan, başta beün tıp fakültesindeki doktorum genel cerrah prof dr güldeniz karadeniz çakmak olmak üzere tüm dava insanı, h0kümet ne yaparsa yapsın kendini halkına adamış tüm doktorlardan Allah razı olsun. Halk olarak: bir kamu çalışanı yanımda şiddete uğrarsa şiddet göstereni tek yumrukta indiririm. Kamu çalışanları müsterih olsun, artık hastalar size yapılanların karşılığını devletten beklemeyecek.
problemin hastane isimlerinden kaynakladığını düşünüyorum. Bülent Ecevit hastanesi, Atatürk hastanesi... eğer hastane isimleri Erdoğan hastanesi Nur hastanesi vs filan şeklinde değiştirilirse eminim devletimiz hemen oralara onkoloji doktoru atayacaktır...