Hastalık Sezonu Yaklaşıyor: Koronavirüs ve Influenza Çakıştığı Zaman Neler Olacak, Nasıl Tedbir Alınmalı?

Koronavirüs salgını varken grip sezonunun gelişini de es geçmemek gerekiyor...

Covid-19 salgını tüm dünya için tehlike arz etmeye devam ederken bir yandan da grip sezonunun yaklaşıyor olması akla 'bu sene daha mı şiddetli geçecek?' sorusunu getiriyor.

Koronavirüsle mücadelenin üzerine bir de grip salgınıyla başa çıkabilmemiz mümkün mü? Buna hazırlıklı olabilmek için neler yapmak gerekiyor? İşte bu soruların cevabını Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi’ndeki ciddi koronavirüs vakalarının tedavisinden sorumlu Dr. Benjamin Singer'dan alıyoruz.

Dr. Singer, Science Advances'te yayımlanan son makalesinde hem koronavirüs hem de influenza riskine karşı koruma sağlayacak en iyi önlemlere ve grip sezonunun şiddetini belirleyecek faktörlere değiniyor. Peki nedir bu faktörler?

Gelin, hep birlikte bunlara teker teker değinelim.

1. Bulaşıcılık:

Dr. Singer’ın söylediğine göre şu an Covid-19’un yayılmasını önlemek amacıyla uygulanan 'sosyal mesafe kuralı' grip salgınında da etkili. Sonbahar aylarında koronavirüs vakalarında olası bir artış yaşanırsa sosyal mesafe önlemleri tekrar sıkılaştırılabilir. Bu da gribin yayılmasını önleyecek bir etken.

2. Aşı:

Koronavirüs salgınını kontrol altına almak için ilaç ve aşı denemeleri hala sürerken Dr. Singer bu aşamada grip aşısına da ağırlık verilmesi gerektiğini belirtiyor. Aşı, gribe karşı bağışıklık kazanılmasını sağlarken özellikle Covid-19’a yakalanma riski daha fazla olan yaşlılar için büyük önem taşıyor.

3. Birlikte enfeksiyon riski:

Grip ve Covid-19’un aynı anda görülme olasılığı yabana atılacak türden değil. O yüzden Covid-19 ve diğer solunum patojenlerine hızlı tanı konulması gerekiyor. Dr. Singer, bu süreçte hızlı tanı konmasının önemini özellikle vurguluyor. Zira koronavirüs salgının başlarında hastaların %20’sinden fazlasında Covid-19’un yanı sıra başka solunum yolu patojenleri olduğu da görüldü.

4. Şartların eşitsizliği:

Koronavirüs salgınının ortaya çıkarmış olduğu bir diğer gerçek de herkesin tanı, teşhis ve tedavi konusunda eşit şartlara sahip olmadığıydı. Dr. Singer, bu durumun önüne geçebilmek için halk sağlığı çalışmalarına hız vermek gerektiği görüşünde. Sağlık hizmetleri ne kadar arttırılırsa salgının önüne geçmek o kadar kolaylaşacaktır.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), 2019-2020 sezonundaki grip salgınının milyonlarca vaka ve binlerce ölümle sonuçlandığını tahmin ediyor.

Dr. Singer, pandemiden önce bile grip ve zatürreye yol açan diğer enfeksiyonların ABD’de en çok ölüme yol açan nedenler içinde 8. sırada geldiğini ve solunum yolu virüslerinin zatürre hastalarında en sık görülen patojenler olduğunu vurguluyor. Anlayacağınız, dikkatli olmak şart…

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!