Hastalığınızın İsmi Farklı Olabilir mi? Doktorların Yanlış Tanı Koyma Olasılığı Yüksek Olan Hastalıklar

BMJ Kalite ve Güvenlik dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre belirtilerin birbirine benzer ve karmaşık olduğu hastalıkların bazılarında yanlış tanı koyulma oranı yüksek. Bu hastalıklardan en bilinenlerini sizler için derledik.

Doğru teşhisin koyulabilmesi için yapılabilecek en iyi şey, kendinizi tanımak ve şikayetlerinize dikkat ederek not almak ve doktorunuza iletmektir.

Not: En doğru bilgi için doktora danışın.

Kaynak: 1, 2

1. Fibromiyalji

Yaygın eklem ağrısı, yorgunluk ve kas ağrıları ile baş gösteren fibromiyaljiyi tespit etmek zor olabilir. Lupus, kronik yorgunluk sendromu ve romatoid artrit gibi romatizmal bir hastalık olarak yanlış teşhis edilebilir. Genellikle uyku ve ruh hali sorunları eşlik ettiği için, depresyon olarak yanlış tanımlanabilir.

2. Kalp Krizi

Kalp krizinin belirtileri hazımsızlık veya panik atak gibi daha iyi huylu bir şey olarak yanlış yorumlanabilir.

3. İnme

İnme, beyne kan ya da oksijen akışı kesildiğinde, oradaki doku ölümüne neden olan bir “beyin krizidir”.

Acil serviste inme rahatsızlığı geçiren hastaların yaklaşık yüzde 10'u yanlış teşhis edilmekte, özellikle genç insanlardaki belirtiler vertigo, migren ve alkol zehirlenmesine dayandırılabilmektedir.

4. Çölyak Hastalığı

Çölyak hastalarının yüzde 83'üne hala tanı konamadığı ya da başka koşullarla yanlış tanı konduğu tahmin edilmektedir.

5. Lyme hastalığı

Kene ısırıklarının yaydığı bir bakterinin neden olduğu Lyme hastalığı yorgunluk, baş ağrısı ve ateş gibi diğer hastalıklar ya da küçük şikayetlerle aynı semptomlar üretir.

6. Kanser

Klinik Onkoloji Dergisi'ne göre, teşhis araçlarının iyi olmaması ve semptomların belirsizliği nedeniyle yanlış teşhis edilebiliyor. İhtimal düşük de olsa bazı testlerin sonucu diğer rahatsızlıklara (akciğer kanseri yerine akciğer enfeksiyonu gibi) işaret edebilir. Patologlar da vücudunuz tarafından kandırılabilir.

7. Apandisit

Apandisit bazı insanlarda farklı belirtiler gösterebilmektedir.

8. Depresyon

Depresyon kronik bir hüzün, huzursuzluk, umutsuzluk hissi veya başka  duygu şekilleri ile kendini gösteren yaygın bir durum olsa da doktorlar normal bir fiziki muayene sırasında hastalarına ruh hallerini sormayabilirler. Baş ağrısı ve yorgunluk gibi depresyonla ilişkili fiziksel semptomlar, belirtilmemiş veya başka nedenlere yorulmuş olabilir.

9. Yumurtalık kanseri

Yumurtalık kanseri sessiz bir katil olarak bilinir çünkü erken teşhis zordur. Yaşlandıkça, olası semptomlara karşı tetikte olmak önemlidir.

10. Lupus

Bu rahatsızlığın belirtileri de birçok hastalığa benzer olarak yorgunluk, baş ağrısı gibi spesifik belirtilere dayandığından karışıklığa yol açabilmektedir.

11. Parkinson hastalığı

Bu kronik ve ilerleyici durumun vakalarının yaklaşık yüzde 30'u başlangıçta yanlış teşhis edilir. Sık sık titreme, sertlik ve kararsızlık içeren semptomlar, esansiyel titreme de dahil olmak üzere diğer nörodejeneratif koşulları taklit edebilir

12. Migren

Stres ve göz yorgunluğundan depresyon, sinüzit ve alerjilere kadar her türlü etkenden kaynaklanabildiğinden baş ağrılarının nedeninin teşhis edilmesi güçtür.

13. Huzursuz bağırsak sendromu

Inflamatuar bağırsak sendromu iki otoimmün durumdan oluşur: Crohn hastalığı ve ülseratif kolit. Her ikisi de, mide ağrısı, ishal, yorgunluk, bulantı ve kusma ile sonuçlanabilecek durumlara neden olur. Bu semptomlar, her birinin kendi tedavileri olan irritabl barsak sendromu ve çölyak hastalığı ile örtüşmektedir.

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
YORUMLAR
26.07.2019

kansere tanı koymak çoğu durumda oldukça zor ve erken teşhisi hayati öneme sahip bir durum. ne yazık ki teyzemi bu tanı gecikmesi yüzünden kaybettik aylarca MS, bağırsak iltihabı gibi çeşitli hastalıklardan testlere girdikten sonra kanser teşhisi 7-8 ay sonunda konuldu ve birçok organa sıçramıştı bile.. kimse sonsuza dek yaşamayacak ama huzurlu bir ölüm ile acı çekerek ölmek arasında çok büyük fark var bu yüzden belirtileri dikkate alın..

26.07.2019

yumurtalık kanseri tanısı konması erken tanı olarak çok zor bizzat ananemi geçen yıl kaybettim bu yüzden aynı şunu demiş doktor aileme yumurtalık kanseri yumurtalığın arkasında geliştiği için erken fark edemiyoruz. Birde ibs ve endometriozis çok karışan hastalıklar eğer yabancı endometriozis hastalarını okursanız genel şikayet geç tanı ve ibs teşhisi almaları yanlışlıkla çünkü çoğu belirti aynı ve jinekologlar regl döneminde olan rektal kanamalar,mide sorunları bağırsak sorunları için genel cerrahi ve gastrenolojiye defalarca yolluyorlar ama maalesef endometrioziste böyle sorunlar oluyor

26.07.2019

bir arkadaşım da fibromiyoloji hastası ve sırt ağrıları çekiyordu özellikle çölyaktan şüphenilmişti bende ama neyse ki çıkmadı bazen teşhis konulması zor oluyor aslında insanın içine doğuyor eğer kendini takip ediyorsan ama doğru doktoru bulana dek zor ama burada suç doktorların değil bence bazı hastalıkların farkındalığı az ve çoğu hastalığın belirtileri aynı insan kendini dinleyip ince detayları bilmeli mesala ibs tuvalet yaptıktan sonra ağrı geçermiş ama endo için tam tersi gibi ya da ibs bacağa vurmaz endo kuyruk sokumu ve bacağa vurur ibs kanama olmaz endo kanama olabilir gibi gibi şeyler sadece bunu bildiğim için bundan örnek verdim bu haber başlığı için

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ