Hasta Olduğumuzda Neden İştahımız Kapanır?

Hastalandığımızda canımızın neden hiç yemek yemek istemediğini hiç düşündünüz mü? Hasta olduğumuzda kapanan iştahımızın gerçek nedenlerini ve neler yememiz gerektiğini sizler için derledik... 👇

Hasta olduğumuzda enerji toplamak için yemeğe çok ihtiyacımız olduğu halde neden canımız hiç yemek yemek istemez, iştahımız olmaz hiç düşündünüz mü?

Bu işin tüm sırrı aslında vücudumuzdaki hormonları denetleyen, ihtiyacımız olan organlara gerekli hormonları sağlayan endokrin sistemimizde bitiyor!

Hasta olduğumuzda vücudumuz, dolaşım sisteminin yardımıyla antikorları ihtiyaç duyulan bölgelere yönlendirerek enfeksiyonla savaşıyor.

Bu antikorlar ise kan aracılığıyla taşınıyor. Yani dolaşım sistemi, enfeksiyon kapan bölgelere kanla birlikte antikorları göndererek mikropları öldürmeye çalışır.

Yemek yediğimizde ise şeker gibi besinleri taşımak için midemizin etrafındaki damarlara kan çekilir.

Mide etrafına toplanan kan, antikorların enfekte olan bölgelere ulaşmasını engeller, hatta bir nevi bu yolları 'tıkar' diyebiliriz.

Ve tam da bu yüzden endokrin sistemi, antikorların yolunun tıkanmaması için acil durum alarmı vererek açlık hissetmemizi engeller ve bizi iştahsız hissettirir.

Hatta hastayken midenizin bulanması bile vücudunuzun fazla yemek yememeniz için verdiği bir uyarıdır! Zehirlendiğiniz zamanlarda da yemeğin sorunlu olduğunu fark eden vücut midenizin bulanmasını sağlar.

Yemeği fazla kaçırdığımız zamanlar uykumuzun gelmesinin sebebi de aynıdır. Normalde beynimizi besleyen kan akışı mide çevresindeki damarlara toplanarak bizi uykulu hissettirir.

Vücudumuz her zaman acil durumların ve önceliklerinin farkında olan büyük, karmaşık bir sistemdir diyebiliriz. Hastalandığımızda bağışıklık sistemimizin düşmesi de öncelik haline gelir ve vücut, yemek ihtiyacını arka plana atar.

'Peki o zaman hastayken hiç mi yemek yememeliyiz' diye düşünmüş olabilirsiniz. Hasta bile olsak vücudumuzun işlevlerini sürdürmesi için yemeğe ihtiyacımız var tabii ki!

Hasta olduğumuzda özellikle elektrolitlerin hareket etmesi için hafif ama tuzlu besinler tüketmemiz gerekiyor. En ideal yiyecekler ise et suyu, tavuk çorbası ve hatta peynirli krakerler.

Son olarak hastayken dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta ise bol bol su içmek.

Sağlıklı günler!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

İş Görüşmelerinde Akılları Kurcalayan En Zor Soruları Bile Kolayca Yanıtlamanızı Sağlayacak Taktikler
Dünya Nüfusu Tehlikede: Erkeklerin Sperm Sayısı Üzerine Yapılan Araştırmanın Sonuçları Endişelendirdi!
Erkekler Neden Cinsel İlişkiden Sonra Hemen Uyuyakalır?

Popüler İçerikler

Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı