Haşim Kılıç'tan Sert Veda

İşte o açıklamalar

AYM'deki başkanlık seçimi ardından açıklama yapan Haşim Kılıç 1 ay erken emekli olma kararı aldığını açıkladı. Kılıç herhangi bir siyasi projesi olmadığını söyledi ve 'Bugün emekli olma nedenim yeni seçilen başkana rahat çalışma imkanı vermek' dedi. Veda konuşmasında 'Her dönem linç edildim, 'darbeci' denmesini kabullenemiyorum' ifadelerini kullanan Kılıç, Ak Parti'nin kapatma davasını hatırlatarak Ak Parti'nin kapatılmasına karşı çıkan tek isim olduğunu hatırlattı.

13 Mart'ta görev süresi sona erecek olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç AYM'de yapılan seçim sonrası yaptığı basın toplantısında emekliliğini açıkladı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç görevini Zühtü Arslan'a devretti.

Emeklilik dilekçesini gönderdiğini belirten Kılıç 'Bugüne kadar AYM'de yaptığım görevimi emekli olduktan sonra da sürdüreceğim. Doğruları, yanlışları söyleyeceğim. Kim alınırsa alınsın, etkilenmiyorum. Biz bu olgunluğu sürdürmek zorundayız' dedi.

Kılıç, 'En çok üzüldüğüm nokta, şahsıma yapılan 'darbeci' 'kumpasçı' nitelemesiydi. Verdiğim kararlarla, yazdığım karşı oylarla benim temel hak ve özgürlüklere olan bağlılığım, demokrasi anlayışımdan en çok faydalananlar beni 'darbeci' sıfatıyla itham etmişlerdir.' diyerek gönderme yaptı.

İşte Kılıç'ın açıklamasından satır başları

'Yapılan spekülasyonlara cevap vermem gerekiyordu. Hiçbir zaman gizli ajandam olmadı. Aday arkadaşlar benden süre istedi. 42 yıllık hizmetimin sonuna geldim. Bunun 25 yılı AYM'de geçti. Bu 25 yılın büyük bölümü yöneticilikle geçti. Bu arkadaşlarımın bana olan güveni, saygısı ve bir destekle böyle bir noktaya geldiğini ifade etmek isterim. Beni bu mahkemenin yöneticiliğinde bu kadar uzun tutan geçmişte görev alan ya da bugün görevde olan arkadaşlarımın tamamına teşekkürü borç biliyorum. Bu 25 yılda neler oldu uzun uzun analizini yapmak istemiyorum.

'AYM'DE BİR TEK SES VARDI'

AYM'de en önemli yapılan şey ne oldu derseniz bir tek ses vardı. Bugün geldiğimiz noktada geçmişte kalan sınırlayıcı, daraltıcı ve yasaklayıcı anlayıştan hak ve özgürlüklerin önünü açan ve özgürlükçü anlayışla olaylara yaklaşan anayasanın niteliklerini, evrensel niteliklerle dolduran bir Anayasa Mahkemesi var. Bundan dolayıdır ki AYM yurt içi ve dışında haklı övgü kazanmıştır.

'GERİDE BIRAKTIĞIMIZ ARKADAŞLAR...'

Geride bıraktığımız arkadaşların bu görevi en iyi şekilde yerine getireceğine eminim. 2010 yılında bireysel başvuru hakkı bizim mahkememize verildi. Bunun başarı ile yürütüldüğünü belirtmek isterim. Bugün AYM bireysel başvuruya bakmış olduğu ve baktığı kararlar sonunda burası temel hak ve özgürlükler mahkemesine dönüşmüştür.

'KİM ALINIRSA ALINSIN ETKİLENMİYORUM'

Bugüne kadar AYM'de yaptığım görevimi emekli olduktan sonra da sürdüreceğim. Doğruları, yanlışları söyleyeceğim. Kim alınırsa alınsın etkilenmiyorum. Biz bu olgunluğu sürdürmek zorundayız.

'TEK ÇATI ALTINDA 2 BAŞKAN OLMAZ'

İnsanlar düşüncelerini ifade etmelidir. Konuşmadan birbirimizi nasıl anlayacağız. İfade özgürlüğünün çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda şahsıma yapılan eleştirileri hep bu çerçevede gördüm. Bugün yeni başkanımızı seçmiş bulunuyoruz. Emeklilik kararımı vermiş bulunuyorum. Dilekçemi gönderdim artık emekliyim. Bir ay önce böyle bir karar aldım. Konuşmamın başında da söylediğim gibi yasa gereği 2 ay önce başkanın seçilmiş olması bu yıl uygulandı. Şu anda bu çatı altında iki başkan var. Tek çatı altında iki başkan olmaz. Seçilmiş olan arkadaşımın daha rahat çalışması adına emeklilik kararımı aldım.

'BİZİM SORUNLARI KONUŞMAYA İHTİYACIMIZ VAR'

Seçilen ve kalan arkadaşlarıma başarı diliyorum. Aziz milletime veda ediyorum. Onların hak ve özgürlüklerini her platformda korumaya devem edeceğim. Bu nefes bu bedende olduğu sürece bu görev devam edecektir. Bizim sorunları konuşmaya ihtiyacımız var. Türkiye'de artık öyle bir nefret söylemi gelişmeye başladı ki kutuplaşmanın, ayrımlaşmanın farklı zeminlerde diyalog kurmasını kaybediyoruz. Türkiye'nin en büyük tehlikesi nefret söyleminin doğurduğu ortamdır. Bu konuda siyaset aktörlerinin ılımlı anlayışına ihtiyacımız olacaktır. Yargımızın da sorunları var.

'YARIN BAŞKA ŞEKİLDE KARŞINIZA ÇIKABİLİRİM'

Bugün burda bu görev son bulmuş olabilir. Ama yarın başka şekilde yine karşınıza çıkacağım. Bu mücadele devam edecektir.

'YARGI ZOR DURUMDA'

Bir konunun daha altını çizmek istiyorum. Bildiğiniz gibi 2010'daki Anayasa değişikliğiyle HSYK'da bir seçim sistemi öngörüldü. HSYK'nın son yapılan seçimde biraz daha çoğulcu yapı oluşması sevindirici ancak bu seçimin geride bıraktığı enkazı değerledirince yargının ne kadar zor durumda olduğunun altını çizmeden geçemeyeceğim.

'YARGI İNTİKAM ARACI DEĞİLDİR'

En ücra köşede hakim, savcının hangi siyasi görüşe yakın olduğunu bütün vatandaşlar biliyor. Böyle bir yargıyla davam edemeyiz. Bunun nedeni de açıkça söylüyorum yargıdaki seçimlerdir. Yargıdaki seçimler yargıyı çürütmektedir. Yeni bir anlayışla bu sistem revize edilmeli. Aksi takdirde kırgınlık, siyasi çekişme devam edecektir. Yargı intikam aracı değildir. Birilerinin hedefine ulaşacağı bir kamu gücü de değildir.

'DARBECİ ELEŞTİRİSİNE ÇOK ÜZÜLDÜM'

Ayrışmaya doğru bir yöne gidiyoruz. 2004 yılında Anayasa'nın 90'ıncı maddesinde yapılan değişiklik hayatta en çok sevindiğim olaydır. Yerellikten kurtulan temel hak ve özgürlükler evrensel değerlere doğru döndü.

Beni en çok üzen de son zamanlarda kamuoyunu ilgilendiren davalar nedeniyle hem şahsım hem mahkeme için eleştiriler yönetildi. Özellikle şahsıma yapılan 'Darbeci', 'Kumpascı' eleştirileri yapıldı. Hele hele 'darbeci' beni derinden üzen en önemli eleştiri olmuştur. Bu kelimeyi sarf edenlerin biraz insaf vicdan muhakemesi yapmasını istiyorum. Geçmişte yazdığım karşı oylarla, kararlarla temel hak özgürlüklerden en çok faydalananlar benim için 'darbeci' ifadesini kullandı.

SİYASET MESAJI

Devlet vatandaşlarına temel hak ve özgürlükleri yaşatamıyorsa o devletin varlığının da anlamı yoktur. Nerede nasıl hizmet yapacağımı bilmiyorum ama çeşitli platformlarda kendime uygun bir çalışma ortamında bu düşüncelerimi dile getirmeye devam edeceğim. Siyasi bir projem yok. Emeklilik kararımı böyle değerlendirmeyin.'

sondakika.com

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler