Göbeklitepe Dünyadaki İlk Tapınak Olmayabilir

Geçmişi 12 bin yıl öncesine uzanan Hasankeyf Höyük'te Göbeklitepe’nin tarihinden daha eski bir dini alan ortaya çıktığı iddia edildi.

Arkeofili'de yer alan habere göre, Hasankeyf kazıları başkanı Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Dicle nehri kenarındaki kazıların devam ettiği höyükte Göbeklitepe’den daha eski bir dini alanın tespit edildiğini söyledi.

5 Yıldır 14 kişilik Japon arkeologlarla birlikte sürdürülen kazı çalışmalarında, en eski ibadet alanının tespit edildiğini belirten Hasankeyf kazılarından sorumlu Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Hasankeyf höyüğünün tarihinin 3.500 yıldan 12.000 yıl öncesine götüren arkeolojik buluntulara rastladıklarını söyledi.

Ayrıca bkz: Göbeklitepe Hakkında Bilmemiz Gereken 14 Şey

Burada bulunan dikilitaşla dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe’den daha eski bir dini yapının ortaya çıktığına değinen Uluçam, yörenin zamanında meşe ormanlarıyla kaplı olduğunu belirtti.

Hasankeyf Höyük'teki kazı çalışmalarından bir fotoğraf

Japonya Tsukuba Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yutaka Mıyake ise daha önce yaptığı bir açıklamada burada göçebe hayatı yaşandığı ve daha sonra yerleşik hayata geçildiğini söylemişti.

2010 yılından bu yana Hasankeyf kazı ekibinde yer alan Prof. Mıyake

Höyükte 9 metre genişliğinde bir yapı bulunduğunu anlatan Mıyake, bu yapının özel olduğunu, taban üzerinde dikili taş bulunduğunu belirtmişti.  Dikilitaşın 1.5 – 2 metre uzunluğunda olduğunu söyleyen Mıyake, tabanın altına gömülmüş insan iskeletini bulduklarını ve kemik üzerinde boya izleri olduğunu söylemişti.

Dikilitaş üzerinde araştırmalar sürüyor. 3 Ağustos ile 2 Ekim 2015 tarihleri arasında Dicle nehri kenarındaki höyükte çalışmalar devam edecek.

Hasankeyf Höyük kazıları ve bulgularına ilişkin geniş çaplı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Arkeofili

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı