Hasan Ferit Gedik Davası 9 Mart'a Ertelendi

Gezi eylemleri sonrasında İstanbul’da Maltepe Gülsuyu’nda uyuşturucu çeteleri tarafından öldürülen Hasan Ferit Gedik’in davasının altıncı duruşması bugün Kartal’daki Anadolu Adliyesi 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Sanıkların Gedik'in ailesine ve izleyicilere saldırmasıyla adliye koridorlarının karıştığı davada 311 sayfalık iddianamenin ancak 78 sayfası okunabildi. Dava 9 Mart 2015’e ertelendi. Bir sonraki duruşmada, iddianamenin okunmasına devam edilecek.

İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda bulunan 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, 22'si tutuklu 35 sanığın yargılandığı davanın 6. duruşmasına, tutuklu sanıkların tamamı ve bazı tutuksuz sanıklar jandarma eşliğinde getirildi. Duruşmaya Gedik'in annesi Nuray, babası İbrahim Gedik, kardeşi Eriş Gedik, Berkin Elvan'ın ailesi ve Ali Ayvalıtaş katıldı. Halk Cephesi üyeleri , 'Hasan Ferit Gedik ölümsüzdür' yazılı pankart açtı.

Duruşma girişinde bir  sanık ile izleyici arasında bakışmadan dolayı gerginlik yaşandı. Gerginlik  yerini kısa süreli arbedeye bıraktı.

SANIĞIN ÜSTÜNDE BIÇAK YAKALANDI

Tutuksuz sanık Uğur Köroğlu  bıçakla yakalanarak,emniyet görevlilerince nöbetçi Cumhuriyet Savcı’sına götürüldü. Bu nedenle duruşma salonunda yer alamadı.

NURAY GEDİK'E TEHDİT

Duruşma sırasında anne Nuray gedik tutuklu sanıklardan Hakan Taşan'ın elini boğazına götürerek  'seni keseceğim' şeklinde uzaktan işaret ettiğini söyledi. Avukat Ebru Timtik tehdide şahit olduğunu, tutanağa geçmesini istediklerini ve  suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Tutuksuz sanıklar ve yakınlarının duruşma salonunun olduğu koridora gelmesiyle davayı izlemeye gelen vatandaşlar arasında yaşanan gerginliğin ardından çıkan olaylarda taraflar birbirlerine koridordaki bankları fırlattı. Çevik kuvvet ekiplerinin biber gazı sıkarak müdahale ettiği olayda, taraflar birbirlerine soda şişeleri de fırlatırken kemerlerle birbirlerine saldırdı. O anlar izleyiciler tarafından cep telefonuyla görüntülerdi. Yaralanan vatandaşların da olduğu olayda sanıklar ve yakınları çay ocaklarına götürüldü.

ADLİYE KORİDORLARINDA ARBEDE

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

4 SAATE RAĞMEN İDDİANAME TAMAMEN OKUNAMADI

311 sayfadan oluşan iddianameyi,TRT’den bir spiker okudu. 4 saat okunmasına rağmen ancak 78 sayfası okunabilen  iddianamenin geri kalan kısmı bir sonraki duruşmaya kaldı.

SANIKLAR 'MAĞDURUZ' DEDİ

Sanıklardan bazıları mağdur olduklarını belirterek tahliye talebinde bulundu. Tutuklu sanık Kinyas  Taşhan  “2 yıldır cezaevindeyim. Bu olaylarla hiçbir alakam yoktur. Ben olay sırasında cezaevindeydim. Hiç alakam olmadığı halde suçlanmıyorum.” dedi. Sanık Aytekin Turan yağma suçundan tutuklu olduğunu ve cinayetle bir alakası olmadığını belirtti. Sanık Murat Kesgin  olay yerinde olmadığı halde teşhis edildiğini,tanık beyanıyla cezaevinde olduğunu belirtti.

DURUŞMA SONRASI SALON İÇİNDE ARBEDE

Sanık Zafer Turhan’ın “ne tahliyemi talep ediyorum  ne de başka bir şey.Senelerdir özgürlük arkasına sığınarak Gülsuyu mahallesini batırdılar” sözü üzerine müşteki avukatlar ile sanıklar arasında gerilim o dakika patlak verdi. Mahkeme heyetini tutuklu sanıkların tutukluluk durumlarını görüşmek için özel bölüme gittiğinde Sanıkların kavgaya dahil olmasıyla  jandarma müdahaleye başladı. Müdahale sırasında avukatlardan bazılarının darbedildiği  gözlendi. Avukat Engin Gökoğlu darbedilenlerden biriydi.

Mahkeme heyeti tutukluların tutukluluk hallerinin devamına  ve tahliye talebinin reddine karar verdi. Duruşma sırasında çıkan olaylara ilişkin SEGBİS sistemi kayıtlarının Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına verilmesini isteyen heyet,güvenlik önlemlerinin alınamaması güvenlik önlemlerinin ilgili kurumlarca sağlanamaması dikkate alınarak görüntü,iddianame ve zabıtların yer aldığı dosyayla birlikte gerekli işlemlerin yapılması için HSYK’ya müzekkere yazılmasına karar verdi. Mahkeme olaylarla ilgili  soruşturma başlatacağını bildirerek duruşmayı 9 Mart 2015 tarihine erteledi.

NAKİL TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ

Davaya bakan Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi, fiziki koşulların duruşma yapmaya uygun olmadığı ve 'kamu güvenliği' gerekçesiyle geçtiğimiz yıl Eylül ayında dosyanın başka bir şehre nakledilmesine ilişkin talepte bulunmuş, talebe dair  mahkemeye 4 ay sonra cevap veren Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, kamu güvenliğinin sağlanması yönünde bir engel olmadığını ve davanın naklini gerektirir sebeplerin olmadığını ifade etmişti. Bakanlık ayrıca, gerekli emniyet tedbirlerinin önceden alınarak üzücü bir olayın meydana gelmemesinin temin edilmesi gerektiğini belirtmişti.

311 SAYFALIK İDDİANAME

311 sayfalık iddianameye sahip davada,olayla ilgili 22’si tutuklu 35 sanık hakkında 'Kasten yaralama', 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve üye olma', 'Nitelikli yağma', 'Kasten öldürmeye teşebbüs', 'Nitelikli yağma' gibi 11 ayrı suçtan, 11 yıl ile 269 yıl arasında değişen hapis ve müebbet hapis cezası istenmişti.Olaya ilişkin iddianamede yer alan tapelerden birinde örgüt yöneticisi Zafer Turan'ın 'Allah herkese hayırlı cinayetler nasip etsin, polis-molis öldürmeyelim de, polis devletin bir adamı, devrimci öldürsek önemli değil' şeklindeki sözleri de yer almıştı.

  • Kaynak: Evrensel

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti