Depremler Hasan Dağı Volkanını Harekete Geçirdi! "Zaman Zaman Buhar Çıkışları Oluyor..."

Yaşanan son depremlerin ardından Aksaray ve Niğde il sınırlarında yer alan Hasan Dağı’nda inceleme ve ölçümlerde bulunuldu. Yapılan incelemelerde Hasan Dağı magma tabakasında yükselme ve hareketlilik tespit edildi. İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, 'Zaman zaman buhar çıkışları oluyor. Şu an için bir tehlike söz konusu değil' dedi. Birçok vatandaş haberin ardından Hasan Dağı nerede? Hasan Dağı volkanı patlar mı? gibi soruları internet üzerinden araştırmaya başladı. İşte Hasan Dağı'nda yaşanan hareketliliğe dair detaylar...

Hasan Dağı'nın En Son Püskürmesi Ne Zaman Oldu?

3 bin 268 metre yüksekliğindeki Hasan Dağı'nın en son püskürmesi Holosen döneminde, yani geçtiğimiz 10 bin yıl içinde gerçekleştiği biliniyor.

'Magma tabakasındaki hareketliliği, yükselmeleri gördük'

Yaşanan son depremlerin ardından Hasan Dağı’nda ölçüm ve inceleme yaptıklarını söyleyen Aksaray Afet ve Acil Durum Müdürü Cezmi Türkmen, 'Hasan Dağı volkanizma. Volkanizma deprem ile doğru orantılı bir jeolojik olay. Yani ilimizde Tuz Gölü fay hattında bir deprem olması halinde volkanizmayı da etkiliyor. Biz bunu geçen dönemlerde Niğde’de meydana gelen 5,1’lik depremde gördük ve tespit ettik, volkanizmayı etkiliyor. Magma tabakasındaki hareketliliği, yükselmeleri gördük, onu tespit ettik. Hacettepe Üniversitesi ve Maden Teknik Arama Enstitüsü de bunları tespit etti. Bunları bize raporladılar' açıklamasını yaptı.

Zaman Zaman Buhar Çıkışları Oluyor

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz de Hasan Dağı'ndaki hareketliliği doğruladı.

Zaman zaman buharlaşma şeklinde hareketlilik olduğunu söyleyen Tüysüz, 'Hasan Dağı'ndaki volkanik hareketlik doğru. Zaman zaman buhar çıkışları oluyor. Şu an için bir tehlike söz konusu değil' dedi.

Hasan Dağı Nerede?

Hasandağı konum olarak Niğde ve Aksaray arasında yer alıyor.

HASANDAĞI’NIN YAPISI

Büyük Hasan dağında iyi muhafaza edilmiş bir ana krater ile onun etrafında parazit koniler bulunur. Küçük Hasan dağının zirvesi bir Somma durumundadır. Yani eski kalderanın sınırlarını teşkil eden dikliklerin artıkları vardır.

Bunlar sayesinde ilk kraterin şeklini çıkarmak mümkündür. Adı geçen kraterden çıkan andezit ve bazalt lavları kuzeye doğru akarak geniş bir alana yayılmış, tüfler ise Kızılırmak'a kadar ulaşmıştır.

Bu dağ Aksaray ve Niğde il sınırları içerisinde yer almaktadır. 1750 metresine kadar meşe ormanlarıyla kaplıdır.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu