'Erdoğan Hareket'e Karşı Nefret Söylemi Kullanıyor'

Avrupalı Liberallerin lideri Graham Watson, Başbakan Erdoğan’ın Hizmet Hareketi’ne karşı kullandığı ‘haşhaşi, hain’ gibi ifadelerin nefret söylemi olduğunu belirtti. “Basına, barışçıl protestoculara ve siyasi muhaliflere karşı saldırılar Türkiye’nin Brüksel’deki dostlarını çok endişelendiriyor.” dedi.

Avrupa Liberal Demokrat ve Reform Partisi Başkanı Graham Watson, AK Parti’nin reform heyecanından eser kalmadığını, 17 Aralık’tan sonraki gelişmelerin de Brüksel’de derin endişe ile takip edildiğini söyledi. 2004-2009 arasında Avrupa Parlamentosu (AP) Liberal Grup başkanlığı yapan ve hâlâ AP milletvekili olan Watson, Erdoğan’ın yolsuzluk operasyonunun arkasında uluslararası güçler ile Hizmet Hareketi olduğu yönündeki tezlerinin inandırıcı olmadığını vurguladı. Hareketin, Erdoğan’ın kullandığı ağır ifadeleri hak etmediğini, bu tarz sözlerin kullanılmasını akıllıca bulmadığını ifade etti. STVHaber’de yayınlanan Avrupa Masası programına misafir olan Watson, ‘haşhaşi, hain’ gibi nefret söylemi içeren ifadelerin insanları şiddet eylemlerine sevk edebileceği uyarısı yaptı. Today’s Zaman’ın THY uçaklarında dağıtımının durdurulması ve dağıtılan Zaman adedinin azaltılmasını ‘saçmalık’ şeklinde değerlendiren Watson, kitlelerin bu gazetelere karşı kışkırtılmasını da ‘nefret söylemi’ olarak niteledi.

2011’den bu yana Avrupa Liberal Demokrat ve Reform Partisi Başkanı olan Watson, Erdoğan’ın beş yıl aradan sonra Brüksel’e yaptığı ziyareti memnuniyetle karşıladıklarını ancak Türkiye’deki gelişmelerden endişeli olduklarını vurguladı. Watson, “Bu tavırlar yani basına saldırılar, barışçıl protestoculara ve siyasi muhaliflere karşı saldırılar bir nevi nefret söylemi demek -ki bu da Türkiye’nin buradaki pek çok dostunu çok endişelendiriyor.” dedi.

Erdoğan’ın Brüksel’de salı günü görüştüğü Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AP Başkanı Martin Schulz tarafından “açık şekilde uyarıldığını” belirten Watson, “Başbakan bu uyarıları görüştüğü bütün muhataplarından duydu. Kendisine, Türkiye’nin AB’ye girmek için yerine getirmesi gereken Kopenhag kriterlerine yaklaştığı değil, tam tersine bu kriterleri karşılamaktan uzaklaştığına dair endişeler olduğu son derece açık bir şekilde söylendi.” dedi.

Erdoğan’ın Hizmet Hareketi’ne ‘komplocu’ isnadı konusunda da İngiliz Liberal, “Böyle bir komplonun var olduğunu göstermek istiyorsa bunu yapmanın en iyi yolu daha fazla şeffaflık. Şu an yaptığı ise hükümette hiçbir şekilde yolsuzluk olmadığını, bakanlarının ya da bakanların ailelerinden hiç kimsenin yanlış bir şey yapmadığını ve bütün bunların sadece hükümete karşı bir komplo olduğunu söylemek. O zaman bunun delilini görelim. Kusura bakmayın ama bakanlarınıza veya bakanlarınızın ailelerine karşı bu suçlamaları yönelten yetkilileri görevden uzaklaştırırsanız yaptıklarınıza çok az kişi itibar eder.” şeklinde konuştu. Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff da Erdoğan’ın yolsuzlukla alakalı açıklamalarının kendisini ikna etmediğini açıklamıştı.

SELÇUK GÜLTAŞLI -BRÜKSEL 

Popüler İçerikler

Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi