Hapis Cezası İsteniyor! UBER Türkiye Yetkilileri Hakkında İddianame

'Haksız rekabet oluşturduğu' gerekçesiyle bir süre faaliyetlerinin durdurulmasına karar verilen Uber Türkiye’nin ABD’li yetkilisi Francois Pascal Chadwick hakkında 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi. İddianamede taksiciler müşteki olarak yer aldı.

AA’nın aktardığına göre iddianamede, Uber Türkiye'nin 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Karayolları Trafik Yönetmeliği, Ticari Taksi ve Taksi Dolmuş Yönergesi'nin ilgili maddelerinde belirtilen şartlara aykırı hareket ederek, mobil cihaz uygulaması aracılığıyla tarifeli yolcu taşımacılığı yaptığı ve buna aracılık ettiği iddiasına ilişkin şikayetler üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Şikayet dilekçesinde, Uber Turkey Yazılım ve Teknoloji Hizmetleri Zorlu Şubesi ve Uber Turkey Yazılım ve Teknoloji Şirketinin İstanbul'da ‘Uber XL’ adı verilen araçlarla yaptığı taksicilik tarifeli yolcu taşımacılığının ‘haksız rekabet suçunu oluşturduğuna’ yer verildiği aktarılan iddianamede, soruşturmada, Uber Turkey Yazılım ve Teknoloji Hizmetleri Zorlu Şubesi'nin yetkilisi ve müdürü olarak görev yapan kişinin Barış İ. olduğunun anlaşıldığı kaydedildi.

Uber suçlamaları kabul etmedi

İddianamede, Uber Turkey Yazılım ve Teknoloji Şirketinin suç tarihi itibarıyla yetkilisinin ABD’de yaşayan ve Türkiye’ye hiç gelmediği tespit edilen Francois Pascal Chadwick olduğu aktarıldı.

Şüpheli François Pascal Chadwick'in şikayetle ilgili savunmasını yazılı olarak ABD'deki noter aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği belirtilen iddianamede, şüphelinin savunmasında 'haksız rekabet' kapsamında herhangi bir eylemlerinin olmadığını belirterek suçlamaları kabul etmediği bilgisine yer verildi.

Soruşturma kapsamında 12 Mart 2020'de bilirkişi raporu hazırlandığı belirtilen iddianamede, raporda 'Uber Türkiye'nin yasal olarak aldığı D2 Yetki Belgesi'ni, amaç ve kapsamı dışında tarifeli taşımacılıkta kullanarak haksız rekabet suçunu işlediği' görüşünün yer aldığı kaydedildi.

İddianamede, daha önce İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesinin, haksız rekabet oluştuğu gerekçesiyle Uber faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildiğine dikkat çekildi.

Hapis istemi

Şüpheli Francois Pascal Chadwick'in yetkilisi ve sorumlusu olduğu şirket tarafından Türkiye/İstanbul'da Uber adı verilen araçlarla yapılan tüm taksicilik tarifeli yolcu taşımacılığının haksız rekabet suçu kapsamında kaldığı belirtilen iddianamede, şüpheli Chadwick'in yurt dışında olması nedeniyle Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 253/6. maddesi uyarınca uzlaştırma yoluna gidilemediğinden hakkında bu iddianamenin hazırlandığı anlatıldı.

İddianamede, soruşturma kapsamında elde edilen deliller kapsamında şüpheli Francois Pascal Chadwick'in 'haksız rekabet' suçunu işlediğine kanaat getirildiği anlatılarak, bu nedenle şüphelinin Türk Ticaret Kanunu'nun 62/1. maddesi uyarınca 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İddianamede ayrıca 'haksız rekabet' suçundan Barış İ. hakkındaki soruşturma evrakının ise bu dosyadan ayrılarak uzlaştırma bürosuna gönderildiği kaydedildi.

Popüler İçerikler

Yalı Çapkını'ndaki Enişte-Baldız İlişkisi Seyircinin Midesini Kaldırdı
İhracı İstenen Teğmen Ebru Eroğlu'nun Savunması Ortaya Çıktı: "Atatürk'ün İzinden Giden Subaylarız!"
Eskişehir’de Belediyenin Kurduğu Yeni Yıl Pazarına Saldırı: "Burası Şeriat Ülkesi" Diyerek Bağırdı
YORUMLAR
05.10.2021

Herifler o kadar leş ki, inşaattan el arabası alıp adam taşısak onunla bile rekabet edemeyecek düzeyde. Esas haksızlık sizlerin para kazanıyor olmanız

05.10.2021

Benim haksız rekabetten anladığım şu; "Taksicilerin sunduğu hizmete oranla o kadar iyi hizmet sunuyorsunuz ki, sizinle rekabet edemiyorlar".

05.10.2021

Herkes yakınında çalışan komşusunu götürüp getirse de bunlar sürünseler keşke. Mafya bunlar mafya.. Devlete de istediklerini yaptırıyorlar. Taksi plaka sistemini kaldıracaksın ve başvuran ve gerekli testleri geçen herkese taksiye çıkabilme imkanı vereceksin ki kudursunlar. Suç işleyenleri de 3 seneliğine taksicilikten men edeceksin.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ