Hapis Cezası Düğümü: Hayvana İşkence Yasası Yine Seçim Sonrasına Kalabilir

Türkiye'de hayvanlara yönelik suçlar kabahatler kanunu kapsamında. Hayvan hakları savunucuları, hayvanlara yönelik işkence ve kötü muamelenin ceza yasası kapsamına alınması için uzun süredir mücadele ediyor. Hayvanlara yönelik saldırıların giderek tırmanmasının ardından yapılan çağrılar hükümet nezdinde de karşılık bulmuş, yasal düzenleme için 24 Haziran seçimlerinin sonrası işaret edilmişti. Ancak bu konuda yapılan çalışmaların hız kestiği aktarıldı. Hayvanlara işkence yapanlara ve öldürenlere hapis cezası verilmesine ilişkin maddede sıkıntı yaşandığı ve düzenlemenin yerel seçimlerin sonrasına kalabileceği belirtildi.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, Adalet Bakanlığı’nın katkılarıyla AKP içinde süren hayvan haklarına ilişkin yeni yasal düzenlemede sorun yaşandı. Seçimlerden önce yaşalaştırılması için peş peşe yapılan toplantılardan sonra çalışmalar hız kesti. Yavaşlamanın nedeni daha önce belirlenen sorunlu dört başlıktan en önemlisi hayvanlara işkence yapanlara ve öldürenlere hapis cezası verilmesine ilişkin madde oldu.

İnfaz Kanunu açısından tartışma yaşanıyor

Düzenleme, sahipli veya sahipsiz ayrımı yapılmadan, tüm hayvanlara işkence yapan veya öldürenlere hapis cezası verilmesini öngörüyor. Dört aydan dört yıla kadar öngörülen hapis cezası, halen yürürlükte olan İnfaz Kanunu açısından tartışma yarattı. Kanunda insanlara karşı işlenen suçlardan bazılarına hapis cezası uygulanmaması, cezanın ertelenmesi gibi durumlar nedeniyle ‘uygun bir oran’ belirlenmesinde sorun yaşandığı öğrenildi. 

Son günlerde sokak köpekleri tarafından insanlara yönelik saldırıların da etkili olduğu bildirildi. Kamuoyu tepkisinin oluştuğu bir dönemde öncelikli olarak bu düzenlemeyi yapmanın sıkıntı yaratacağı gündeme geldi.

Hayvan barınaklarının maliyeti bir diğer sorunlu başlık

Hayvan hakları savunucularının talep ettiği düzenmeleri hayata geçirmenin, bu hayvanların sokaklardan toplanması ve barınaklara alınması anlamına geleceğini savunanlar da bulunuyor. Her yerleşim yerine barınak yapmanın maliyeti nedeniyle bütçenin nasıl oluşturulacağı da başka bir tartışma konusunu oluşturuyor. Barınakların sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde işletilmesi için 5 milyar lira gerektiği dile getiriliyor. Barınakların belediyelere bırakılması yerine, merkezi bütçeden kaynak aktarılarak ilgili bakanlığın sorumluluğuna verilmesi tartışılıyor.

Tecavüz suçuna verilecek cezada orta yol bulunamadı

Özellikle hayvanlara tecavüz suçuna verilecek ceza da ayrı bir tartışma konusunu oluşturuyor. Bu suçun bir defa veya birden fazla işlenmesi durumunda cezanın oranı tartışılıyor. Ayrıca, bu suçun nasıl saptanacağı, taşrada husumet gibi nedenlerle haksız suçlamaların önüne nasıl geçileceği konusunda da orta yol bulunamadı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bugün yaptığı açıklamada hayvanlara yönelik saldırıların suç kapsamına alınacağını ifade etmişti 👇

Bakan Pakdemirli: 'Hayvanlara Yönelik Şiddet Suç Kapsamına Alınacak'

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
24.01.2019

hayvanlarla kurduğum bağı hiç bir zaman bir insanla kuramadım o karşılıksız sevgileri sadakatları hangi insanla eş tutulabilir ki şu zamanda 2 ay önce sokaktan aldığımız ellerimizle büyüttüğümüz bebek gibi baktığımız kedimize arabanın biri çarptı gitti insan denen yaratık hep zarar veriyo onlara artık adam gibi cezalar verin kimsenin kıçı yemesin bişey yapmaya dayanamıyorum ben😞

24.01.2019

Seçim sonucuna göre yasayı yürürlüğe koyacaklarından olabilir mi?

24.01.2019

Bu yasayı neden çıkarmıyorlar poşet yasasını çıkaranlar bunu çıkaramıyor hmm ilginç

TÜM YORUMLARI OKU (19)