Hanuka Bayramı Nedir, Ne Zaman Kutlanılır? Hanuka Bayramı Hakkında Tüm Merak Edilenler

Hanuka Bayramı nedir sorusunun cevabı vatandaşlar tarafından arama motorlarında yoğun bir şekilde araştırılıyor. Bu bayramı kimlerin kutladığı araştırılıyor. Peki Hanuka Bayramı nedir, neden kutlanıyor? Hanuka Bayramı ne zaman? Bayram hakkında tüm merak edilen sorular ve cevapları...

Hanuka Ne Demek, Ne Zamana Denk Gelir?

Hanuka sözcüğü İbranice 'adama, ithaf etmek' anlamlarına gelir. Bu bayram, Gregoryen takvimiyle aralık, kasım sonu ya da çok ender olarak ocak başına denk gelir.

Hanuka Bayramı Tarihçesi Nedir?

Hanuka Bayramı, Suriye-Yunan Kralı Antiohus ve ordularının, Makabiler tarafından bozguna uğratılıp, II. Bet-Amikdaş’ın putperestlerden kurtarılmasını ve tekrar Tanrı’ya adanmasını simgelemektedir. Bet-Amikdaş putlardan ve simgelerden temizlendikten sonra, Tapınak’taki Ebedi Işık’ı yakmak için sadece bir küçük kap kutsiyeti bozulmamış yağ bulundu. Bu yağ, Menora’yı yalnızca bir gün boyunca yakmaya yetecek miktardaydı. Mucize eseri, o küçük kap yağ, tam sekiz gün boyunca yanmaya devam etti ve Koen’ler o arada yeni kutsal yağ hazırlayabildiler. 25 Kislev’den başlayarak, sekiz gece boyunca, her gece bir mum artırarak Hanuka mumları yakılır ve bu mucize tekrar yaşatılarak evler Işık’la doldurulur.

Hanuka Bayramını Kimler Kutlamaktadır?

Hanuka Seleukos İmparatorluğu'na karşı yapılan Makkabeyan İsyanı sırasında Kudüs'teki İkinci Tapınağın yeniden adanması anısına düzenlenen bir Yahudi festivalidir. Işık Festivali olarak da bilinmektedir.

Hanuka Bayramı Nasıl Kutlanılır?

Hanukiya adı verilen, Menora’ya benzeyip fazladan iki kolu daha olan, 9 kollu şamdanın kollarının yakılmasıyla kutlanılır. Birinci gün bir tane, ikinci gün iki tane yakılır ve bayram boyunca her gün bir fazla kolun yanmasıyla devam eder.Hanukiya’nın ortasındaki, diğerlerine göre daha yukarıda bulunan kola Şamaş ismi verilir ve bu kol her gün yanar.Hanukiya evde iki yere konulabilir. Birincisi ve tercih edileni, yoldan geçen herkesin bu mucizeye şahit olabilmeleri için pencere önüne koymaktır. Diğeri ise, kapıdan içeri girerken hemen girişin soluna yerleştirmektir. Böylece kişi, kapıdan girerken, sağında Mezuza, solunda Hanukiya mitzvalarıyla çevrili olacaktır.Hanukiya yanarken bir yerden bir yere taşınmaz. Söndükten sonra istenilen yere götürülebilir.

Popüler İçerikler

Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
19.12.2022

Yahudi geleneklerini az buçuk bilirim, yahudi arkadaşlarım var. Aynen bizdeki gibi aile yemekleri yiyorlar; aile toplanmaları için birebir, aynen bizdeki bayram namazı/ibadeti gibi o gün sinagoga gidiyorlar.. Güzel gelenekleri var.. Şamdanların mumlarını gün sırasına göre yakıyorlar falan.. Hatta arkadaşımın evinin kapısında sağda ufak bir kutucuk var ahşap, ne olduğunu sorduğumda “Mezuza-dua kutusu” olduğunu söylemişti, ev kapılarına asarlarmış, içinde Tevrat’tan ayetler varmış. Girip çıkarken dokunup öpüyordu falan. Herhalde o da besmeleye benzer bir adet. Tüm Musevi cemaatinin Hanuka (Işık) Bayramı kutlu olsun 🕎

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ