Hangi Yiyecekler Kültürel Miras Listesinde?

Bakır bir cevze içinde, tercihen mangalda ağır ağır pişirilen köpüklü Türk Kahvesi, pişirme tekniği ve içme geleneğiyle, UNESCO'nun 'somut olmayan kültürel miras' listesine giren ürünler arasında.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, Türk kahvesini 2013 yılında listeye aldı.

Bunu yaparken de 'misafirperverlik, dostluk, nezaket ve sohbet' sembolü diye nitelediği Türk kahvesi geleneğinin eşsiz olduğunu vurguladı.

İçinde Türk kahvesinin de bulunduğu listeye alınması beklenen en son yiyecekler, Kuzey Kore'nin lahana turşusu kimchi, Hırvatistan'ın zencefilli kurabiyesi ve Sakız adasında üretilen sakız.

UNESCO, listeye alacağı yeni yiyecekleri gelecek hafta yapacağı yıllık toplantısında açıklayacak.

Kuzey Kore'nin Kimchi'si

Getty Images

UNESCO, Kuzey Kore'nin kimchi'sine paye vererek, aynı zamanda siyasi bir duruş sergileyecek. Çünkü Güney Kore'de yapılan acılı kimchi zaten iki yıl önce listeye alındı.

Kuzey Kore'de yapılan kimchi, 'güneyli kuzenine göre' fazla acı değil, hatta acısız yapıldığı da oluyor.

Kimchi, lezzeti kadar üretim ve tüketim süreciyle sosyal bir geleneği temsil ettiği için de listeye alınacak.

Hırvatların Zencefilli Kurabiyesi

Croation Ministry of Culture

Hırvatistan'da zencefilli kurabiye geleneğinin geçmişi orta çağa kadar uzanıyor.

O dönemlerde özellikle de ülkenin kuzeyinde önce manastırlarda pişirilen kurabiyeler, daha sonra da zanaatkarlar tarafından evlerde yapılmaya başlanmış.

Un, karbonat, şeker ve baharatlardan oluşan tarif paylaşılsa da, her fırıncı kendine özgü şekil ve bazen de dini motiflerle beziyor kurabiyelerini.

Günümüzde adına şenlikler düzenlenen kurabiye yapımına artık kadınlar da katılıyor.

Sakız Adası'nın Sakızı

Stratis Voyatzis

Yunanistan'ın Sakız adasında yetişen sakız ağacının yarı şeffaf reçinesi güneşte kuruyunca sertleşip kolayca kırılıyor.

Antik Mısır'da olduğu gibi tıpta ve tahnit işlemlerinde de kullanılabiliyor.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde son derece kıymetli olan sakızın Türk kültüründe de önemli bir rolü var.

Sakızlı muhallebi, dondurma ve tatlılar, hatta Türk kahvesinin sakızlısı sevilen ürünler.

Akdeniz Diyeti

Science Photo Library

Bölgedeki birçok ülkeyi kapsayan Akdeniz mutfağı da somut olmayan kültürel miras listesinde.

Sağlık ve uzun ömür için tavsiye edilmesinin yanı sıra Akdeniz mutfağının en önemli geleneklerinden biri de yemeğin paylaşılması.

UNESCO, 'Tüm Akdeniz havzasındaki toplumların kültürel kimliğinin oluşmasında birlikte yemek yemek var' diyor.

Pazarlar da bu kültürün önemli bir parçası.

Ermeni Lavaşı

AFP

Ermenistan mutfağının ayrılmaz parçası olan lavaş pişirilirken ailenin kadınlarına çocuklar da yardım ediyor.

Lavaş hamuru bezelere ayrılıyor ve açılarak uzatılıyor.

Daha sonra fırının duvarına yapıştırılarak pişiriliyor.

Düğünlerde bereket ve refah sembolü olarak yeni evlilerin omuzlarına konuluyor.

Japon Mutfağı Washoku

AP

Japon mutfağı, ya da washoku, 2014 yılında 'doğal gıdaları sürdürülebilir bir şekilde kullanarak, özünde doğaya saygı ruhu bulundurduğu' için listeye alındı.

Japon mutfağında yerel kaynaklardan edinilen balık, pirinç, sebze ve yenilebilen yabani bitkiler ağırlıkta.

Yeni yıl kutlamaları öncesinde, yeni gelen yılın tanrılarını karşılamak için her biri sembolik anlamı olan taze malzemelerle özel yemekler yapılıyor.

Michoacán Usulü Meksika Yemekleri

Secreteria De Turismo De Michoacan

UNESCO'ya göre Meksika yemekleri sadece malzemeleri ölçüp karıştırarak değil, 'çiftçilik, rütüel uygulamalar ve atalardan kalan adetlerle ortaya çıkan kapsamlı bir kültür modeli'.

Michoacán eyaletinde kadın ahçıların oluşturduğu kooperatifler, Meksika mutfağının 2010 yılında UNESCO'nun prestijli listesine girmesine yardımcı oldu.

Mısır, fasülye ve acı biber kadar, göllerin üzerine kurulan ekin adacıklarında tarım yapılması ve besleyici değerini arttıran pişirme yöntemleriyle de kültürel miras özelliğinde.

Fransa'nın Gastronomik Yemek Geleneği

UNESCO'ya göre, 'yaşamın önemli anlarını kutlamak için hazırlanan gastronomik yemekler aynı zamanda sosyal bir gelenek.'

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü; insanları doğum, düğün, yıldönümü gibi çeşitli vesilelerle bir masa başında toplayan bu adeti 2010 yılında somut olmayan kültürel miras listesine aldı.

Bunun nedeni de yemek uzmanları olarak adlandırılabilecek gastronomların yapılacak yemek tariflerini seçmeleri, her birinin yanına yakışan şaraplar bulmaları, şık bir sofra hazırlamaları, insanları bir araya getirmesiyle de kültürel açıdan önem taşıyor.

BBC Türkçe

Popüler İçerikler

Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
YORUMLAR
27.11.2015

Ermeni lavaşı, cart lavaşı, curt lavaşı diye bir şey yok bebeğim. Lavaş Türkiye, Azerbaycan, İran ve Eski Sovyetlerde lavaştır. Adında aş geçen yemeğe Ermeni kökenli diyemeyeceğinize göre, ki diyemiyorlar o yüzden. Yok Grek yogurt, yok Armenian pizza, yok Tunisian sarma, dolmades, sarmades, zaziki,.. Bir ara pastırmaya da Bulgarlar sahip çıkmıştı :)) Unesco'nun salak salak işleri işte efenim: Akdeniz diyeti, Fransız gastronomisi, Japon sofra adabı gibi olur anca. Kendilerini iyice gülünç duruma düşürdüler. İster naan de ister tandır ekmeği, istersen lavaş; sanki Tibet'te, Hindistan'da, Uygur'da daha az kutsal, düğünde falan yapılırken bütün köy toplanmyor? Kafaya bak.

27.11.2015

Haaa Güneyli kuzenmiş-kuzeyli kuzinmiş... Kimçi de kimçi işte, güneyi kuzeyi yok. Ailenin damak tadına göre kimi acıyı basar, kimi acısız yapar. Kimisi fermentasyon sürecini uzatır, kimisi midye katar. Bu Unesco milletlerin arasına nifak tohumu ekmek için yapıyor böyle deli saçması işleri. Mutfak konusunda Güney Amerika gerçekten hakettiği yerde gösterilmiyor.Tutturmuşlar Japon mutfağı, Fransız mutfağı, İtalyan mutfağı. Kaç tane geleneksel pişirme tekniği, fermentasyon tekniği, saklama tekniği var sanki de. Ölü aşı gibi, düğün yemeği gibi solidarite geleneği hemen her kadim milletin var zaten. Yeni bir şey yada özgünlük hiç değil. Amaan... Bunlar hep UNESCO gibi organizasyonların kurulma amacı işte. Demoklesin kılıcı gibi kültürlerin maneviyatı üstünde sallanıyor. İşine gelmeyen yerde vuruyor darbeyi geçsin. İnsanlığın ortak mirasıymış, güldürmesinler .

28.11.2015

Kuzey Kore'nin Kimchi'si buda bildigimiz yapraklarının arası soslanmış MARUL başka bir şeyi yok... 16 yıllık truzimciyim koreliler geldimi marul tüketimi tavan yapıyo adamlar ekmek gibi herşeyi sarıp yiyorlar marula

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ