Hangi Ülkede Ne Kadar Bahşiş Makbul?

Birçok ülkede bahşiş kültürü farklılık gösteriyor. Peki, hangi ülkede ne kadar bahşiş makbul?

Gittikleri otellerden ya da yemek yedikleri restorandan memnun ayrılanlar genellikle bunu kendilerine hizmet verenlere bahşiş vererek ifade ediyor. Ancak bahşiş kültürü, verilen miktar, ülkeden ülkeye büyük farklılık gösteriyor. 

Örneğin Almanya'da genellikle müşteriler restoran faturasının yüzde 5 ya da 10'unu bahşiş olarak bırakıyor. Başka ülkelerde ise bu miktar daha fazla. Ancak bahşişin hakaret olarak algılandığı ülkeler de var. Hangi ülkede ortalama ne kadar bahşiş verileceği konusunda bilgi veren akıllı telefon uygulamaları da var. 

İşte ülkeden ülkeye bahşiş kültürü:

Mısır

Mısır'da diğer birçok Kuzey Afrika ülkelerinde olduğu gibi restoranlarda faturanın en fazla yüzde 10'u bahşiş olarak veriliyor. Taksiye binildiğinde ise genellikle tutar yuvarlanıyor. Otelde oda hizmetçileri ya da bavulları taşıyan 'bellboy' adı verilen görevlilere ise 10 euroya kadar bahşiş verilebiliyor.

Çin / Japonya

Çin ya da Japonya'da uluslararası otellerde bahşiş hakaret olarak algılanabiliyor. Çin'de turist merkezlerinde servis görevlileri faturanın yüzde 10'una tekabül eden miktarı bahşiş olarak kabul ediyor. Otellerde oda hizmetçileri 2, 3 yuan, seyahat rehberleri ise 1 dolar bahşiş alıyor. Japonya'da iyi bir servis, küçük bir armağan ya da 2 dolar bahşişle ödüllendiriliyor.

Fransa

Restoran ya da kafelerde yüzde 10-15 bahşiş olarak bırakılıyor. Genellikle müşteriler bahşişi masanın üzerine bırakıyor. Otellerde bahşiş şart değil, taksi sürücüleri ise genellikle tutarın yüzde 10'unu bahşiş olarak alıyor.

Yunanistan

Restoranlarda genellikle garsonlara faturanın yüzde 10'u oranında bahşiş bırakılırken, tavernada 1 euro bahşiş yeterli oluyor. Otellerde oda hizmetçileri seyahatin son gününde müşterilerden küçük bir miktar bahşiş bekliyor. Bu bahşişin nezaket kuralları gereği görevliye kişisel olarak verilmesi gerekiyor. Taksilerde ise genellikle tutar yuvarlanıyor.

İngiltere / İrlanda

İngiltere'de restoranlarda faturanın yüzde 15'i, İrlanda'da ise yüzde 10'una tekabül eden miktar bahşiş olarak veriliyor. Şayet faturada servis için bir miktar belirlenmiş ve alınmışsa o zaman bahşiş miktarı daha az olabiliyor. Pub'larda ise bahşiş çok olağan değil, taksilerde genellikle tutar yuvarlanıyor.

İtalya

Gastronomi sektöründe bahşiş çok olağan değil. Genellikle restoranlarda faturada 'coperto' olarak belirtilen, masanın hazırlanması ve ekmek için bir miktar alınıyor. Müşteri söz konusu restorandan memnun kaldıysa, 2 euroya kadar bahşiş de bırakılabilir. Espresso satılan kafelerde ise genellikle bahşiş için bir tabak ya da kumbara bulunuyor. Otellerde oda hizmetçileri haftalık 5 euro bahşiş alıyor. Taksilerde tutar yuvarlanıyor.

Avusturya

Restoran ve taksilerde tutarın yüzde 5-10'u arasında bahşiş bırakılıyor. Otellerde ise bavulları taşıyan görevliler bavul başına 1 euro alıyor. Oda hizmetçilerine gündelik 2 euroya kadar bahşiş veriliyor.

Türkiye

Gastronomi sektöründe faturanın yüzde 10'u oranında bahşiş veriliyor. Hiç bahşiş bırakılmaması hoş karşılanmıyor. Oda hizmetçileri ve bavul taşıyan görevlilere 50 cent-1 euro arasında bahşiş veriliyor. Taksilerde ise miktar yuvarlanıyor.

Portekiz / İspanya

Gastronomi sektöründe faturanın yüzde 15'i oranında bahşiş bırakılıyor. Taksilerde ise tutar yuvarlanıyor.

İskandinav ülkeleri

Tayland / Malezya

Restoranlarda fatura tutarının yüzde 10'u oranında bahşiş veriliyor. Yüzde 10'un altındaki bahşiş hakaret olarak kabul ediliyor.

ABD / Kanada

Maaşlar düşük olduğu için restoranlarda faturanın yüzde 15-20'si oranında bahşiş bırakılıyor. Bavul taşıyan görevliler Kanada'da bavul başına 1-2 dolar bahşiş alıyor. Oda hizmetçileri günlük 1-2 dolar bahşiş alıyor. Taksilerde ise bahşiş oranı tutarın yüzde 15'i oranında.

Deutsche Welle Türkçe

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
19.06.2016

Fiyat 48 TL ise 50 lira verip çıkar çoğu insan.

19.06.2016

+1 verdim

19.06.2016

Azerbaycanda da bahsis yok yani genellikle verilmez

En iyisi.

19.06.2016

Seyi unutmussunuz; yabanci, özellikle de iranli parababalarinin, aq.partisinin bakanlarina, bürokratlarina, banka müdürlerine verdikleri "bahsis"leri... Yanliz tabii bunlar öyle bir-iki dolar olmuyor, yuvarlak hesap o rakamin arkasina alti tane daha sifir koymaniz gerekiyor... Netice itibariyla da, nankör olmadiklari icin, "bahsis" veren alicenap sahsin önüne yatmakta da bir beis görmüyorlar.. Ne diyeyim, allah yatirmasin, yatirirsa da kaldirmasin...

TÜM YORUMLARI OKU (24)