Hangi Temel Gıda Ürünlerinin Fiyatı 1 Yılda İkiye Katlandı? Hangi Ürünler Ucuzladı?

Yerli ve milli istatistik kurumu TÜİK, bugün Eylül ayındaki enflasyonu açıkladı. Enflasyon demek bildiğimiz gibi zam demek. 

Aslen aldığımız ürünlerdeki genel zamları gösteren enflasyon, diğer yandan da gelirimize yansıyacak zamları da etkilediğinden önemli bir gösterge. Son yıllarda fiyat artışlarının gelirimizde yarattığı kimyasal tepkime kaynaklı TÜİK çokça tartışılıyor. Özellikle geçen yıl itibarıyla başlayan kur ve akabinde ithal bağımlılık nedenli enflasyon artışı siyasetin de ana gündeminden düşmüyor. Bu bağlamda yaşanan ziyaretler, yapılan vergi ve market indirimleri de gündemin ana konularını oluşturuyor. Ancak vatandaşın asıl derdi kaynayan tenceresi oluyor. Bu yüzden temel gıdada oluşan artışlar gündemin her daim ötesine geçiyor. İsterseniz ana gıda ürünlerinde geçen yıldan bu yana en az iki kat fiyat artışı yaşayanlara, yaşananlara ve belki de yaşanacak olanlara bakalım mı?

TÜİK'e göre enflasyon geçen yıldan bu yana % 83,45 oranında artmış. Detayları da burada 👇

TÜİK Enflasyonu Kaç Açıkladı? Eylül Ayında Fiyatlar Yüzde 3,08 Oranında Arttı!

Alternatif oluşturarak enflasyon hesaplayan ENAG verileri de açıklandı bugün, yıllık artış TÜİK'in 2 katından fazla 👇

ENAG'a Göre Enflasyon Yüzde Kaç Geldi? Eylül Ayında Gelirimiz Ne Kadar Eridi?

Önce son 1 aya bakalım: TÜİK'e göre son 1 ayda fiyatı en çok artan ürünler şu şekilde: 👇

Üniversite eğitimi yüzde 22,70, doğalgaz yüzde 20,78, elektrik yüzde 20, reçel, marmelat ve bal yüzde 14,82, konserve edilmiş veya işlenmiş sebze ve sebze içerikli ürünler yüzde 14,71, yumurta yüzde 11,96, hava yolu taşımacılığı yüzde 11,35, ulaştırma sigortası yüzde 10,89, katı yakıtlar  yüzde 6,98 ve su (şebeke suyu) yüzde 6,96 ile eylül rekortmenleri oluyor.

Fiyatı düşen ürünler de yok değil!

Geçen ay en fazla fiyat düşüşü, yüzde 18,21 ile patates ve yüzde 15,09 ile taze balık ve deniz ürünlerinde olmuş. Buna karşın yıllık fiyat artışında patates yine de yüksek oranda zam görürken, balık ve deniz ürünlerdeyse Eylül'de açılan av sezonu da etkili oluyor.

Patates yüzde 170

Ayrıca yine bildiğiniz gibi TÜİK, Nisan ayında aldığı bir kararla madde sepetindeki fiyatları açıklamamaya başlamıştı. Buna istinaden geçen yıl Eylül ayında patatesin fiyatı 3,08 olarak görülüyor.

Şeker yüzde 164 oranında artarken, 2021 Eylül'de toz şekerin kilosu 5,85, kesme şekerin de 6,69 olarak görülüyor.

Un yüzde 129 oranında arttı. Geçen yıl Eylül ayında 5,47 görünen fiyat zaten TÜİK'te dahi 2022 Nisan ayında 10,35'e çıkmıştı.

Süt yüzde 127 oranında artarken son dönemde üretici isyanını bol bol duyduğumuz süt fiyatlarındaki artışın daha süreceği öngörülürken, 2021 Eylül'de 6,79 olan süt fiyatı başka birçok ürün gamıyla da bağlantılı oluyor.

Makarna fiyatı 1 yılda yüzde 113 oranında artarken, geçen yıl Eylül ayında 6,80 olan fiyat 2022 Nisan'da dahi 11,59 olarak görülüyor.

Pirinç yüzde 110 oranında artış gösterdi.

Su ve maden suyu fiyatlarında da yüzde 108 oranında artış görülüyor.

Ekmek ve tahıl ürünlerinde son 1 yılda artış yüzde 107 oranında oluyor.

Tavuk eti yüzde 102 oranında artmış.

2000'li yılların vergi ve zam şampiyonu, devletin en akışkan gelir kapısı olan alkolde son durum ne?

İçki sektöründe, üreticiler vergi sisteminden yakınırken, bir rakı markası Ocak 2020'den bu yana yüzde 135 oranında fiyat artışı görürken, sektör temsilcileri 359 TL'lik bir şişenin 244 TL'sinin vergi olduğunu belirtiyor. Sözcü'den Sayime Başçı'nın aktardığına göre, sektör temsilcileri tüm maliyetlerin yansıtılması halinde bir şişede fiyatın 450 TL'lere kadar çıkabileceğine dikkat çekerken, son 3 yılda benzin ve diş macunu fiyatlarının yüzde 179, biranın yüzde 200, rakının da yüzde 135 oranında fiyat artışı gördüğünü belirtiyor.

Balıkçı tezgahlarında en çok palamut bulunurken, geçen hafta 50-70 TL arasında değişen fiyatlar bu hafta 25-40 TL'ye geriledi.

Balıkçılık yapan bir vatandaş, bu sene palamut balığının daha verimli olduğunu söylerken, 'Tanesi 1 kilo geliyor fiyatı da 40 lira, bu fiyatlar ucuz” dedi. Balıkçılar, vatandaş bu fiyata dolabını doldursun derken, önümüzdeki haftalarda yağışların başlamasıyla balık durumunun ne olacağını bilmediklerini söyledi.

Yıllık gıda fiyat artışlarına yapılan yorumlar da ilgi çekici oldu.

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇 Sizin enflasyonunuz yüzde kaç? Yorumlara bekliyoruz👋

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Uzmanların Enflasyon Yorumları: Epistemolojik Kopuş Gibi, Heterodoks Duruş Gibi Olmadı Sanat Eseri Gibi!
İnekten Aldığımız Süt Yakında Nereden Gelecek? Süt Piyasasında Karışıklık: İşler Bozuldu, İpler Koptu

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
03.10.2022

Bundan sonra güldür güldür izleyeceğime açar TÜİK in verilerine bakarım daha komik değilmi a dostlar

03.10.2022

Bu kadarına onay çıkmıştır.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ