Hangi Cilt Nasıl Kullanmalı? Retinol Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey Bu İçerikte!

Cilt sağlığıyla yakından ilgileniyor ve güzelliğinizi korumaya özen gösteriyorsanız, retinol kavramını daha önce mutlaka duymuş olmalısınız. Muhtemelen aşina olduğunuz bu kavram piyasadaki en etkili ve sağlıklı yaşlanma karşıtı ürünlerden biridir. DNA onarımını güçlendirmeden cildin üst katmanlarını yenilemeye kadar bir dizi olumlu etkisi olan retinol ile hala tanışmadıysanız, tam size göre bir içerik hazırladık!

İşte mucizevi cilt bakım ürünü retinole dair bilmeniz gereken her şey!

Retinol A vitamininden elde edilen bir bileşendir.

Temel işlevi cilt bakımı olan retinol, A vitamininden üretilen bir tür retinoid, yani hücre büyümesini düzenleyen bir bileşendir. Bu özelliği ile ciltteki serbest radikalleri nötr hale getirir ve hücre yenilenmesinde aktif görev alır. Dolayısıyla düzenli kullanılan retinol, ciltteki kolajen üretimini hızlandırarak yaşlanma karşıtı etki gösterir.

Retinolün temel işlevi yaşlanma etkilerini minimize etmektir.

Bunu da ciltteki hücreleri yenilemeye teşvik ederek yapar. Dolayısıyla ciltteki kırışıklıkları azaltma, sivilce ve akne problemlerini giderme, pigmentasyonu dengeleme, gözenekleri temizleme gibi birçok fayda retinol sayesinde ortaya çıkar. Sonuç olarak ise daha sıkı, genç ve parlak bir cilt yapısı oluşur.

Retinol tedavisi farklı şekillerde uygulanabilir.

Retinol, cilde doğrudan uygulanabilen bir bileşendir ve çeşitli formlarda sunulabilir. Örneğin; serum, krem, merhem, jel veya losyon gibi birçok cilt bakım ürünü retinol içeriğe sahip olabilir. Bu da ihtiyaca göre uygulanmasını ve doğrudan gereksinimleri karşılamasını kolaylaştırır.

Retinol kullanmaya başlamak için yanlış yaş yoktur.

Cildi doğal ve sağlıklı şekilde yenileyen retinol her yaşta kullanılabilir. Ama en kalıcı etki için 20'li yaşlardan itibaren kullanılması önerilir. Çünkü bu yaşlar, ciltteki kolajen miktarının azaldığı yaşlardır ve aradaki dengesizliği kapama konusunda retinol son derece başarılıdır. Cildin genç yaşlarda sahip olduğu dolgun, pürüzsüz ve sıkı görünüm bu sayede uzun süre korunabilir.

Öte yandan sağlıksız cilt retinol kullanmak için en iyi işaretlerden biridir.

Sivilce, ince çizgilenme, kahverengi lekelenme gibi problemlerin oluşmasıyla birlikte retinol kullanmak için ilk sinyaller de alınmış olur. Bu tür problemlerin oluşma şekli ve aralığı kişiden kişiye değişir, dolayısıyla herkesin retinol kullanmaya başlama yaşın farklı olabilir. Ancak genel olarak retinol kullanımı ne kadar erken başlarsa, ileriki yaşlardaki cilt sağlığı da o kadar iyi olur.

Retinolü cilt bakımına dahil etmek için farklı yöntemler tercih edilebilir.

Genel olarak uzmanlar, retinolün cilt bakım rutinine yavaş yavaş eklenmesi gerektiğini söyler. Çünkü kimi ciltlerde, özellikle ilk aşamada tahrişe sebep olabilir. Dolayısıyla cildin retinole alışması için ilk etapta haftada 2-3 uygulama yeterlidir. Ardından cildin tolere ettiği ölçüde retinol kullanılabilir.

Zamanla kullanılan retinol miktarı artırılır.

İlk başlarda her seferinde bezelye tanesi büyüklüğünde sürülen retinol, cildin alışmasıyla birlikte gecelik tüm yüzü kaplayacak miktara ulaşabilir. Ancak burada miktar ve sıklık cildin toleransına göre ayarlanır. Ayrıca göz ve dudak gibi hassas bölgeler açıkta kalır. Böylece olası tahriş sorunları ortadan kalkmış olur.

Bununla birlikte retinol güneş ışığı hassasiyetini artıran bir bileşendir.

Bu nedenle retinol kullanımındaki en önemli şeylerden biri güneş korumasıdır. Gece retinol sürüp uyuduktan sonra sabah dışarı çıkarken, mutlaka doğru koruyuculuk seviyesine sahip bir güneş kremi kullanılmalıdır. Ayrıca gün içinde dışarıda fazla vakit geçirilecekse aynı uygulamanın birkaç kez tekrarlanması gerekebilir.

Retinolün cilt üzerindeki olumlu etkileri birkaç hafta içinde gözlenir hale gelir.

Uygulama ne kadar düzenli olursa ciltteki iyileşme hızı da o kadar yüksek olur. Doğru miktarlarla başlanan ve yavaş yavaş sıklaştırılan retinol uygulamasının etkisi, sadece birkaç hafta içinde ortaya çıkar. Cildin üst katmanını peeling etkisi yaparak yenileyen bu bileşen, daha genç ve sıkı bir cilde giden en etkili yöntemdir.

Retinol herkesin favorisi olabilen bir bileşendir.

Farklı formlarda gelmesi, farklı ürünlerin içinde yer alması ve farklı cilt bakım yöntemleri ile birlikte kullanılması retinolü en sevilen ürünlerden biri haline getirir. Ek olarak sivilce izlerini giderme, renk eşitliği sağlama ve kırışıklık azaltma gibi birçok olumlu etkiyi aynı anda yapar. Dolayısıyla her yaştan ve cilt tipinden insanın rutinine kolayca dahil edilebilir.

Retinolün etkisini artırmak için tamamlayıcı ürünler kullanılabilir.

Bu esnada serum, krem ve temizleyici gibi birçok ürün retinol kullanımına göre ayarlanmalıdır. Ayrıca tercih edilen bu ürünlerin cilt tipine uygunluğu da dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Düzenli ve doğru kullanım sonunda retinol, daha parlak ve dolgun bir görünümü mümkün kılar.

Popüler İçerikler

Türkiye’nin Konuştuğu Savcı: Yenidoğan Çetesi Skandalını Ortaya Çıkartan Savcı Yavuz Engin Kimdir?
İlk "FETO" Diyen Defne Joy Foster Olmuştu: Ünlü İsmin Melih Gökçek'le Tartışması Tekrar Gündem Oldu
Fethullah Gülen 83 Yaşında Öldü