Gelen darbeye göre mi? Maçın kaçıncı dakikasında, kimden geldiğine göre mi?
Ya da psikologlardan çok sık duyduğunuz gibi:
'Gelin çocukluğunuza inelim' :)
Zannediyorum ilk dayanıklılık deneyimimizi annemizin karnından çıkarken veriyoruz. Annenin yanında ya da kucağında kendini güvende hisseden bebek, annesi ortadan kaybolduğunda ayrılma kaygısı yaşıyor.
Durun…Baştan alalım!
Amerikalı psikolog Mary Ainsworth, bundan yıllaaar önce John Bowlby’nin geliştirdiği bağlanma stillerini çalışmış.
John Bowlby, bağlanma teorisinin kurucusu olarak biliniyor fakat Ainsworth, teoriyi geliştirmiş ve araştırmalarla desteklemiş.
Ainsworth, bağlanma stillerini tanımlamak için 'Yabancı Ortam Deneyi'ni kullanarak bebeklerin ve küçük çocukların bağlanma davranışlarını incelemiş. Aslında her birimiz ebeveynimizle olan ilişkilerimize bağlı olarak bir bağlanma stili geliştiriyoruz. Partnerinizin ve kendi bağlanma stilinizi belirlemeniz yetişkinlik döneminde ilişkilerde yaşadığınız zorlukları anlamlandırmanızı sağlar.
O zaman gelin bağlanma stillerine bir göz atalım:
Yapılan Deney, 12-18 aylık bebekler ve anneleri üzerinde gerçekleştiriliyor.
Deneyin temel amacı, bebeklerin anneleriyle olan bağlanma stillerini güvenli/ güvensiz (kaçıngan bağlanma, kaygılı bağlanma, düzensiz bağlanma) belirlemektir.
Bu deneyde bebeklerin annelerinden ayrıldığında ve geri döndüğünde verdikleri tepkiler dikkatle gözlemlenir.
Deneyde ilk olarak anne ve bebek oyuncaklarla dolu bir odaya girerler. Bir süre sonra odaya bebeğin ilk kez gördüğü bir yabancı girer. Birkaç dakika geçtikten sonra anne, bebeği yabancı ile yalnız bırakarak odadan çıkar.
Bu deney ile bebeğin anne odadan çıktıktan ve girdikten sonraki davranışlarını gözlemlemek, bu davranışları bağlanma kuramı etrafında incelemek amaçlanmıştır.