Hamster Nasıl Bakılır? Hamster Nasıl Alıştırılır?

Tarla farelerini, lemingleri, yeni dünya sıçanlarını ve fareleri içeren cricetidae (Kemirgenler) familyasına ait olan hamsterler diğer kemirgen türlerinin aksine evcilleştirilebilir hayvanlar arasında yer almaktadır. 1930 yılında bir Zooloji profesörü tarafından keşfedilen hamsterlar daha sonra aynı bölümden bir başka hocanın iki dişi bir erkek hamsterı çiftleştirerek günümüzdeki evcil hamster yavrularını elde etmiş olur. Birçok kişi hamsterları farelere benzetse de farelerden en büyük farkları uzun kuyrukları olamamasıdır. Peki, hamster nasıl bakılır? Hamster nasıl alıştırılır? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

Geçmiş zamanlarda evlerde evcil hayvan olarak daha çok kuş, köpek ve kedi beslenirken şimdilerde egzotik hayvan türleri de çokça tercih ediliyor. Bu tercih edilen hayvan türlerinden bir tanesi de küçük sevimli dostlarımız olan hamsterlar. Hamsterlar farelerle aynı kemirgen familyasından olan ve farelere kıyasla görünmeyecek kadar küçük kuyruklara sahip hayvanlardır. Oldukça sevimli bu hayvanlar günümüzde evcil hayvanlar arasında yer alıyor. Fakat hamsterlar alışık olmadığımız bir hayvan türü olduğu için kedi ve köpek gibi alışık olduğumuz türlere göre farklı bakım şekillerine sahipler. Birçok hamster sahibi hamsterların nasıl alıştırıldığı ve nasıl bakıldığını internet üzerinden araştırıyor. Hamsterların alıştırılması ve bakılmasına dair tüm ayrıntılara haberimizin içeriğinde ulaşabilirsiniz...

Hamster Nasıl Bakılır? Hamster Nasıl Alıştırılır?

Hamsterlar oldukça zeki ve titiz hayvanlar olarak bilinmketedir. Çok alışık olduğumuz bir hayvan türü olmasa da hamsterlara nasıl bakacağınızı ve alıştıracağınızı bildikten sonra vakit geçirmesi en keyifli hayvanlar arasında yer alır. Öncelikle hamster bakmak göründüğünden çok daha kolaydır. Bir hamster almaya karar verdikten sonra alacağınız kafes ve kafes malzemeleri hamster için yeterli olacaktır. Fakat hamsterlar dolaşmayı seven ve kapalı kalmaktan hoşlanmayan hayvanlar oldukları için onları hem sık sık dışarı çıkarmalısınız hem de kafeslerinin büyük olması evde olmadığınız zamanlar için sıkılmamasını sağlar. 

Öncelikle hamsterınızın yaşam alanı onların psikolojisi için çok önemlidir. Bu yüzden büyük bir kafes, kafese yerleştireceğiniz birçok boru ve hamster çarkı almanız gereken önemli araçlardır. Hamsterlar borulardan geçmeyi ve oyun çarklarında dönemeyi çok severler bu yüzden kafeslerinde muhakkak olmalıdır. Bunun haricinde hamsterınızın kendisini gömebilmesi için kafesin tabanını talaşla kaplamanız gerekir. Talaşınızın kaliteli ve yumuşak olması hamsterınızın alerji olmasının önüne geçer. Ayrıca zemine koyduğunuz talaşın üzerine birazda peçete ve hasır ip tarzı şeyleri bölerek koymanız ona uyuyacağı yeri yapmasında yardımcı olurken konforlu bir alanda sunar. yine çeşitli hamster oyuncakları, hamster parkurları, hamster tırmanış ipleri, evleri vs gibi araçları almanız onun yaşam alanını doğasına göre yapmanızı sağlar. Fakat tüm bunları küçük bir kafesin içerisine yerleştirmeniz pekte akıllıca olmaz. 

Tüm bu noktalara dikkat etmek hamsterınızın mutlu olmasını sağlar. Ayrıca hamster kafesi, suluk, yem kabı ve kafesindeki tüm eşyaları her hafta veya 2 haftada bir yıkayıp kurutmanız gerekir. Çünkü hamsterlar titiz hayvanlar oldukları için pislikten rahatsız olacaklardır. Hatta pis bir kafeste olan bu hassas hayvanlar alerji gibi hastalıklara bile sahip olabilirler. Hamsterların kafesini tekrar yerleştirdiğinizde düzeni bozmamaya dikkat edin. Suluğunun, yem kabının, oyuncaklarının yeri her daim aynı olursa bu temizlenmiş kokusu gitmiş kafesinde yabancılık çekmesini azaltır.

Hamsterlar Nasıl Alıştırılır?

Oldukça sevecen olan hamsterlar çok zeki hayvanlardır. Görme duyuları pek gelişmemiş olan hamsterların koku ve duyma duyuları ise diğer hayvanlara göre oldukça gelişmiştir. Hamsterlerı alıştırma konusuna gelince satın alırken yavru hamster almanız işinizi kolaylaştırır çünkü yavru hamsterları kendinize alıştırmak daha kolaydır. Aldığınız hamsterınız ilk bir kaç gün belki bir hafta yerini yadırgadığı için oldukça üzgün olabilir. Korkabilir, ağlayabilir çekingen tavırlar sergileyerek mutsuzluğunu ve korkaklığını belli eder. Bu yüzden ilk elinize aldığınız zamanlar kendisini korumak için sizi ısırmaya çalışabilir. Fakat korkmanıza gerek yok size alışma sürecinden sonra her şey düzelecektir. Kendinize alıştırmak için öncelikle onun sesinizi tanımasını sağlayın ve sürekli olarak onunla konuşun. Sonrasında elinizden yemek vererek ona yakın olarak ve elinize alarak sizin kokunuzu tanımasına izin verin. Onu sık sık elinize alarak sevin. Hamsterınız maksimum 1 hafta içerisinde sizin sesinizi ve kokunuzu tanıyor olacağından ilk geldiğindeki çekingen tavırlarını atar ve sizinle oynamaya üzerinizde gezmeye başlar. 

Hamsterınızı eve alıştırmak için ise kendinize alıştırdıktan sonra evin içerisinde sık sık salın fakat çok uzaklaşmaması için saldığınız odanın kapısını kapatın çünkü hamsterlar yapılarından dolayı çok küçük yerlere bile girebilirler ve saklanmayı da severler. Unutmayın ki hamsterlar gezmeyi sevdikleri için onları sık sık kafesinden çıkarmalısınız. Bu şekilde evi de tanımış olacaktır. Onunla iletişim kurduğunuz sürece ve sevginizi hissettirdiğiniz sürece onunda sizi tanıdığını ve sizi sevdiğini hissedeceksiniz. Hamsterlarla konuşmak ve elinize almak onunla aranızda olan bağı güçlendirecektir. Bu şekilde onunla bir dostluk kurabilir ve ne kadar zeki, eğlenceli ve sevgi dolu hayvanlar olduklarını keşfedebilirsiniz.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Hamster Ne Yer, Nasıl Beslenir?
Hamster Yıkanır Mı? Hamster Nasıl Temizlenir?

Popüler İçerikler

Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler