Hamileyken Ayaklarımız Neden Kaşınır?

Bilirsiniz ki kaşınmaktan daha rahatsız edici çok az şey var… Sadece kaşınmayı düşünmek bile insanı kaşındırmaya yetiyor. Bazı gebeler hamileyken ciltlerinin, özellikle ayaklarının kaşındığını söylüyor. Gelin, hamileyken ayaklarınızın neden kaşındığına, sebeplerinin neler olduğuna, ne zaman bir doktora gözükmeniz gerektiğine ve en önemlisi de kaşıntıyı nasıl hafifletebileceğinize daha yakından bakalım. 👇 Önemli Not: Böyle ciddi durumlarda mutlaka bir hekime danışınız!

Genellikle hamilelik sırasında ayakların kaşınması sık görülen bir şeydir ve bu bir sorun değildir. Yine de sürekli kaşınıyorsanız, bir doktora görünmeniz iyi olabilir…

Böylece hamilelik kolestazı adı verilen ve hamilelik esnasında ayaklarda ve ellerde kaşıntıya neden olabilen bir karaciğer hastalığını hemen teşhis edebilirler.

Peki hamileyken ayaklarımız neden kaşınır?

Hamilelik sırasında ayakların kaşınmasının hormonlar, terlemedeki artış ve sedef gibi birçok farklı sebebi olabilir. Bunlar ciddi durumlar değildir ve evde doktorların verdiği rahatlatıcı ilaçlar ile giderilebilir.

Bazen hamileyken ayakların kaşınmasına, hamilelik kolestazı adı verilen bir durum sebep olur.

Kolestazda, hamilelik hormonları karaciğeri işlev bozukluğuna iter, bu da kan dolaşımında ve karaciğerde safra birikmesine neden olur. Sonucunda ayaklar ve eller kaşınır. Kolestaz bebeğiniz için zararlı olabilir, bu nedenle tedavi edilmesi önemlidir. Yaşayabileceğiniz herhangi bir kalıcı kaşıntı hakkında doktora başvurmanız oldukça önemlidir.

Peki ayak kaşıntısına sebep olan şeyler neler?

Bir virolog ve kadın doğum uzmanı gebelerdeki ayak kaşıntısının temel sebeplerinden birinin hormon değişikliği olduğunu söylüyor.

Hormonal değişiklikler sinir uçlarını etkileyebilir ve bu da cildimizi daha hassas ve kaşıntıya daha meyilli yapabilir.

Özellikle fibromiyaljisi veya sinirle ilgili başka rahatsızlıkları olan hamile kişilerin hamileyken daha fazla cilt hassasiyeti ve kaşıntı yaşayabilecekleri söyleniyor.

Ayrıca hamilelik, cildinizin her yerinin gerilmesine neden olur. Bu da dehidrasyona ve nem kaybına neden olabilir, her ikisi de cildinizin kaşınmasına sebep olur.

Birçok hamile ayaklarının düzleştiğini fark eder. Ayaklarınızdaki daha geniş yüzey alanının ayaklarınızı daha kuru yapar ve daha fazla terlemesine neden olur. Bunlar da ayakların kaşınmasına neden olabilir.

Bazen hamileyken bazı cilt rahatsızlıkları meydana gelebilir veya zaten var olan rahatsızlığınız daha da kötüleşebilir.

Örneğin, kızarık, kaşınan veya gümüşi lekeli bir otoimmün cilt hastalığı olan sedef hastalığı bazen hamilelik sırasında alevlenebilir. Hamilelik genellikle sedef hastalığının hafiflemesine neden olsa da, hamilelerin yaklaşık yüzde 10-20'sinde sedef hastalığı daha da kötüleştirir.

Hamileyken ortaya çıkabilecek diğer bir cilt rahatsızlığı ise ‘Gebeliğin Ürtikerial Papül ve Plağı’. Bu rahatsızlık bebeğiniz için zararlı değildir ama sizin için çok rahatsız edici olabilir.

www.instagram.com

Genellikle karnınızda kaşıntılı bir döküntü olarak görülür ve uyluğunuza, kollarınıza ve kalçanıza yayılabilir.

Hamilelik koleztazı hakkında ne bilmelisiniz?

Kolestaz, her bin gebeden yaklaşık bir veya ikisini etkileyen bir karaciğer rahatsızlığıdır. Hamilelikte olası bir kaşıntı nedenidir, özellikle de ayaklarınız ve elleriniz kaşınıyorsa. Araştırmacılar kolestazın karaciğer tarafından üretilen safrayı işleme yeteneğindeki azalma veya durmanın bir sonucu olarak ortaya çıktığını açıklıyor.

Kolestazın genellikle hamileliğin sonlarına doğru ortaya çıktığı söylenir. Kaşıntının yoğunluğu artar ve azalır ama genellikle geceleri daha kötü bir hal alır. Bu da gebelerde uyku bozukluğuna yol açar.

Kolestazın ana semptomları ellerde ve ayaklarda kaşıntıdır ama bunlara bazen mide bulantısı, yorgunluk, iştahsızlık, koyu renkli idrar ve karnınızın sağ üst

tarafında ağrı gibi başka başka semptomlar da eşlik edebilir. Ayrıca gözleriniz

ve cildinizde sarılık da görünebilir.

Kolestaz sadece sizi rahatsız edici semptomlara neden olmaz. Ayrıca tedavi edilmezse gelişmekte olan bebeğe zarar verebilecek kadar ciddi bir tıbbi durumdur.

Tedavi edilmeyen kolestaz, erken doğum, bebeklerde solunum sorunları ve ölü doğumlarla sonuçlanabilir. Bu yüzden hamilelikte herhangi bir kalıcı kaşıntıyı ciddiye almalısınız, bir doktora başvurmanız oldukça önemlidir.

Kaşıntınızın yoğunluğuyla kolestaz hastalığınızın ciddiliğinin doğru orantılı olmadığını, hiçbir alakası olmadığı söyleniyor.

Bu da, herhangi bir kaşıntı semptomunuzu doktorlara bildirmenin önemini vurguluyor. Çünkü bunlar kolestaz için test edilip sonra tedavi edilmeniz gerekip gerekmediğini belirlemelerine yardımcı olabilir. Kolestaz teşhisi, bir kan testi ve fiziksel muayeneyle konulur. Tedavisi için ise ilaç yazılır, bu da işe yaramazsa, erken doğum önerilebilir.

Kaşıntılarla nasıl başa çıkabiliriz?

Hamilelikte yaşanılan kolestaz sebepli olmayan ayak kaşıntıları genellikle evde çeşitli rahatlatıcı şeylerle dinebilir. Ayaklarınızı soğuk ya da sıcak suya sokmak, soğuk kompres uygulamak ve çoraplarınızı sık sık değiştirmenin kaşıntınızı rahatlatacağı söyleniyor.

Kuruluk kaşıntı yapar, bu yüzden vücudunuzu bol bol nemlendirmek de sizi rahatlatacaktır.

Kalamin losyonu gibi kaşıntı önleyici etken maddeler içeren bir nemlendirici veya difenhidraminli losyonlar bile kullanabilirsiniz. Kolestaz teşhisi koyulduysa kolestazın altında yatan sebepleri düzeltmeniz kaşıntınızı dindirecektir.

Şöyle bir toparlayacak olursak, hamileliğin tüm vücut üzerinde türlü türlü etkileri vardır, bunlardan birisi de normalden biraz daha fazla kaşıntıdır.

Kaşıntı kısa sürüyorsa ve çok rahatsız edici değilse basit rahatlama önlemleri uygulayıp kaşıntının geçmesini beklemekten başka yapmamız gereken bir şey yok. Ama eğer kaşıntı ısrarcı ve çok rahatsız ediciyse hemen bir doktora görünmelisiniz.

Ayaklarınız ve elleriniz geceleri daha kötü olan kaşınıyorsa, uygun şekilde tedavi edilmezse bebeğinizi etkileyebilecek ciddi bir durum olabilen kolestaz belirtisi olabilir.

Kolestaz teşhisi konarsa da sakın endişe etmeyin, kolestaz doğru bir yolla tedavi edilebilecek bir durumdur.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Uyurken Sürekli Huzursuzlanan Bir Bebeği Yatıştırabilmeniz İçin Uzmanlardan Altın Değerinde 7 Önemli İpucu
Akciğerlerinizi Eski Sağlığına Kavuşturabilmeniz İçin Uygulayabileceğiniz 8 Doğal Yöntem
Her Gün Duşa Girmekten İllallah Edenler İçin Ne Sıklıkla Banyo Yapmanız Gerektiğini Anlatıyoruz!

Popüler İçerikler

Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi