Hamilelikte Şekeri Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Hamilelik şekeri yani gestasyonel diyabet, gebelikte görülen geçici olabileceği gibi kalıcı da olabilen bir diyabet çeşididir. Hamilelik şekerinde beslenme, tedavinin en önemli parçasını oluşturmaktadır. Ayrıca diyet esnasında tüketilen besinler kadar öğün saatlerine de dikkat edilmesi önem arz etmektedir. Genellikle gebeliğin 3. ayında görülen gestasyonel diyabette kontrollü beslenme ile hem sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek, hem de bu problemin kalıcılığını önlemek mümkündür. Peki, bu sorunu yenmek için ne yapmak gerekiyor? Hamilelik şekeri olanlar nasıl beslenmeli? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

Gebelik sürecinde gestasyonel diyabet ile karşılaşan anne adayları hamilelik şekeri olanlar nasıl beslenmeli? Ve benzeri sorulara cevap araştırmaktadır. Gebelik şekeri, ilk kez hamilelikte gelişebileceği gibi gebelik öncesi de mevcut olabilmektedir. Ancak gebelik öncesi diyabeti olan kadınlardaki durum pregestasyonel diyabet adını almaktadır. Gebelik diyabeti çoğu zaman hamilelik sürecinde ortaya çıkan ve doğum ile birlikte normale dönen bir diyabeti içerir. Ailesinde diyabet öyküsü bulunan, kilolu kadınlarda, önceki gebeliklerinde 4 kilo üzeri bebek doğuran ve 35 yaş üzeri kadınlarda sık görülen gebelik şekerinde beslenmeye dikkat edilmediği takdirde ilerleyen dönemlerde insüline başlanabilir. Anne adayları yeterli ve dengeli protein tüketimine dikkat etmeli ve kan şekerini kontrol altına almaları önemlidir. Peki, hamilelik şekeri olanlar nasıl beslenmeli? İşte merak edilen bu sorunun cevabı…

Hamilelikte Şekeri Olanlar Nasıl Beslenmeli?

• Gebelik şekeri olan anne adayları şekerli besinler, hamur işleri ve rafine unlu gıdalardan kaçınmalıdırlar. 

Özellikle karbonhidrat içerikli besinler kan şekeri seviyesini etkiyebilir ve ani yükselmelere neden olabilir. Bu yüzden reçel, bal, hazır meyve suları, şekerleme ve lokum gibi basit karbonhidratlardan uzak durulmalıdır.

• Kan şekerini kontrol altına alabilmek için beslenmede posa açısından yüksek olan esmer ekmek, bulgur ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir. Aynı zamanda kayısı ve kuru incir gibi posalı karbonhidratlar kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olacaktır.

Beslenme 2-3 saat aralıklarla yapılmalıdır.

• Gebelik şekerinde protein miktarı da önemlidir. Proteinlerin yapıtaşları aminoasitler insülin salınımına katkıda bulunur. 

Öğünlerde kuru baklagiller ve bol salata tüketilebilir.

• Sucuk, salam gibi işlenmiş gıdalardan ve sakatlardan kaçınılmalıdır.

Eğer fazla kilonuz var ise bu, diyabetin gebelik sonrasında da sorun yaratabileceği anlamına gelir. Mutlaka diyetisyene başvuru yapmalısınız.

• Baharatlı ve aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınmak gerekir.

Her gün en az 2,5-3 litre su alımı önemlidir.

• Tüm öğünlerde lifli gıdalar alınmalıdır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Hamilelik Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz Şaşırtıcı ve Bir O Kadar da Muhteşem 16 Gerçek
Hamilelik Hakkında Bilinmeyen 18 Çok Şaşırtıcı Bilgi

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı