Hamilelikte Mutsuzluk Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik sürecinde değişikliğe uğrayan çok sayıda hormon fiziki ve ruhsal açıdan birçok farklılığa yol açar. Her geçen gün belirmeye başlayan karın bölgesi, kilo artışı ile beraber meydana gelen fiziksel değişim hormonal değişimle birlikte duygu durum değişikliklerine sebep olur.  Gebelik döneminde kendinizi mutsuz, yorgun ve karamsar hissedebilirsiniz lakin yaşadığınız bu duygu durum değişiklikleri için endişelenmenize gerek yok. Hepsi oldukça normal kabul edilen ve gebeliğin yaygın görülen belirtileri arasında yer alır. Peki, hamilelikte mutsuzluk nedenleri nelerdir? İşte tüm detaylar…

Gebelik süreci fiziksel görünümün yanı sıra duygusal olarak da kadınları etkiler. Genellikle 2. ve 3. trimestere dek devam eden hormonal değişimler; huysuzluk, eleştiri kaldıramama, küçük sorunlar karşısında gözyaşlarını tutama gibi ruh hallerine bürünmenize neden olabilir. Yaşanan bu kaygı ve endişe duyguları; nasıl bir doğum yapacağınızdan tutunda doğum sonrası sizi bekleyen maddi ve manevi görev ve sorumlulukları yerine getirip getiremeyeceğinize kadar sürekli kafanızda soru işaretleri taşımanıza sebep olabilir. Neredeyse her 7 kadından 1’ini etkileyen doğum öncesi anksiyete, üzüntü, stres, mutluluk, korku gibi ani değişebilen hisleri kapsar. Hamilelikte mutsuzluk nedenleri nelerdir? Sorusunun cevaplarını sizler için ele aldık…

Gebelikte Duygusal Değişimler Ne Zaman Başlar?

Gebelik her kadın için özeldir ve yaşanan tüm belirtiler har kadında farklı seyreder. Duygu durum değişikliği de buna dahildir. Nasıl ki bir kadın gebeliği boyunca mide bulantılarından dert yanıyor veya başka bir kadın mide bulantısı yaşamıyorsa bu farklılık hormonal açıdan da benzer bir durumdur. Bazı kadınlar hamileliği boyunca ağlama nöbetleri geçirebileceği gibi bazı kadınlar yalnızca ilk 3 aylık süreçte kendini duygusal hissedebilir. Hormon salgısındaki değişikliğin meydana gelmesi dikkate alındığında hamileliğin ilk 3 ayında duygusal değişimlerin hissedilmesi söz konusudur.

Gebelik bir daha eskisi gibi bir hayatınızın olmayacağı yani değişimin başladığı bir dönemdir. Sürekli değişen hormonlar göz önüne alındığında ilk 3 aylık süreçte kendinizi aşırı mutlu, gergin, mutsuz, alıngan ve hassas hissedebilirsiniz.

Hamilelikte Mutsuzluk Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte mutsuz, zayıf, yorgun ve umutsuz hissetmenizin sorumlusu yüksek seviyelerdeki progesteron ve östrojen hormonlarıdır. Gebelikte annelik hissini yaşamaya başlayabilir ve hormonal değişiklikleri kontrol altına almakta zorlanabilirsiniz. 

- Hamilelikte mutsuzluk ve depresyonun diğer nedenleri şöyle sıralanabilir;

- Baba adayının yeteri kadar destek çıkmaması, ilgisiz oluşu ya da aranızdaki farklı sorunlar

- Anne adayının bir hastalığı nedeniyle hastanede kalıyor oluşu

- Anne adayının gebelik öncesi yaşadığı psikoloji sorunlar

- Vitamin eksiklikleri

- Henüz anne karnındaki bebeğin sağlık sorunları

- Gebeliğin ve doğumun çok başka hayal edilmesi ve gerçekle karşılaşma

- Maddi sıkıntılar

- Çocuklukta yaşanan sorunlar 

Sürekli mutsuz hissetme, az uyuma, çok yeme ya da iştahsızlık ve umutsuz vaka durumları uzun süredir etkisini gösteriyorsa gebelikte depresyonun varlığı söz konusu olabilir. Aynı zamanda kendinize zarar vermek istiyor, adapte olamıyor, bakış açınız ve düşünce şekliniz farklılaşmaya başlamış ya da öz güveniniz azalmışsa mutlaka doktorunuza başvurun. Bu süreçte bazı antidepresanların alınması güvenlidir. Belki de bir terapi ile sorunlarınızın üstesinden gelebilirsiniz

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı