Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur, Nasıl Geçer? İdrar Yolu Enfeksiyonuna Karşı Ne Yapılmalı?

Hamilelik aynı zamanda birçok sağlık problemlerine de gebe kalmak demektir. Bunun nedeni, anne adaylarının hem fizyolojik hem de psikolojik olarak önemli değişiklikler geçirmeleridir. Özellikle hormonsal değişiklikler sebebiyle istenmeyen birçok problem de gebelikte ortaya çıkabilir bunlardan biri de hiç şüphesiz idrar yolu enfeksiyonudur.

Kadınlar hamilelik döneminde farklı sorunlarla karşılaşır. Kadınların hayatları süresince sık karşılaştığı problemlerden biri olan idrar yolu enfeksiyonu hamilelikte de sık sık başlarına gelebilir.

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonları, idrar yollarında bakteri birikmesi ve iltihaplanmasından kaynaklanır. İdrar yolu enfeksiyonları genellikle gebeliğin 6. haftasından sonra başlar. Bu dönemde bebeğin karında mesaneye daha çok baskı uygular, artan basınç mesanenin tamamen boşalmasını engeller ve bu konum idrar yollarında bakterilerin sıkışmasına neden olur.

Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu nasıl oluşur?

Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu bağırsaktan gelen bakteriler, cinsel ilişki, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, diyabet, orak hücreli anemi, böbrek rahatsızlıkları, önceden olunmuş üriner sistem ameliyatı gibi nedenlerden de kaynaklanabilir.

Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu zararları nelerdir?

Hamilelik esnasında idrar yolu enfeksiyonu gerçekleştiğinde idrar yaparken yanma hissi, sık sık idrara çıkma, yoğun idrar çıkışı, kötü kokulu idrar, ateş, kasıklarda ağrı ya da rahatsızlık, mide bulantısı, kusma gibi problemler yaşayabilirsiniz. Tedavi edilmeyen bir enfeksiyon, erken doğuma neden olan bir böbrek enfeksiyonuna da dönüşebilir.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu belirtileri:

  • İdrarın kan veya yabancı madde içermesi.

  • İdrar kaçırmak ya da idrarını tutarken çok zorlanmak.

  • Vajinada acı, kaşıntı ve yangı hissi.

  • Kötü kokulu idrar.

  • İdrarın vücuttan atılması esnasında zorlanma, acı ve yanma.

  • Ateş yükselmesi.

  • Vücutta nöbet benzeri titremeler ve halsizlik.

  • Ağrılı cinsel ilişki.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu bebeğe geçer mi?

Birçok hamile kadının en büyük endişesi hamilelik döneminde yaşadıkları sağlık sorunlarının bebeklerini etkileyip etkilemeyeceğidir. İdrar yolu enfeksiyonları, tedavi edilmediği takdirde böbrek enfeksiyonları gibi daha ciddi hastalıklara yol açabilen bir enfeksiyon türüdür. Bu bebeğe kalıcı hasar verebilir ve erken doğuma neden olabilir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonu belirtilerini gözlemleyen gebelerin bir uzmana başvurmaları önerilir.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu tedavisi nasıl olur?

İdrar yolu enfeksiyonları birçok hamile kadının en sık sorduğu sorulardan biridir. Çünkü gebelikte en sık görülen sorunlardan biri olduğu bilinmektedir. Bu nedenle gebelikte idrar yolu enfeksiyonu nasıl atlatılır sorusu birçok kişi tarafından araştırılmıştır. 

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için ilaç tedavisi kullanılır. İlaç tedavisinin yanı sıra beslenme alışkanlıklarınız da korunmanıza yardımcı olacaktır. Gelin, neler yapabilirsiniz beraber inceleyelim.

İdrar yolu enfeksiyonu sorunu yaşayan hamileler her gün yeterli miktarda su içmeli.

Günde en az 8-10 bardak su içmelisiniz çünkü su içmek daha hızlı iyileşmenize yardımcı olacaktır. Sıvı alımınızın bir parçası olarak suya ek olarak, taze meyve ve sebze suları içebilirsiniz. Yüksek su içeriğine sahip meyve ve sebzeler yemek vücudunuzu nemli tutar ve idrara çıkmayı artırır.

Elma sirkesi idrar yolu enfeksiyonu olmak üzere hamilelikte birçok sorundan kurtulmak için faydalıdır.

Kızılcık suyu da idrar yolu enfeksiyonlarında önemlidir.

Bakterilerin üriner sisteme yapışmasını önleyen ve enfeksiyonu önleyen çeşitli bileşikler vardır.

Hamilelik esnasında idrar yolları enfeksiyonu olduğunuzda günde 1-2 kase süzme yoğurt yiyebilirsiniz.

Banyo alışkanlıkları gebelik esnasında idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde ve tedavisinde rol oynayabilir.

Vücudun en zayıf bölgesi olarak kabul edilen vajinayı tahriş edebileceklerinden, cinsel organlarınıza sert sabunlar ve kadın hijyen ürünleri kullanmaktan kaçmanızda fayda var.

Yaban mersini, gebelik esnasında idrar yolu enfeksiyon tedavisine destek sunar ve bakteriler engelleyici özelliklere sahiptir.

Anne Adayları Tarafından Gün Geçtikçe Daha Çok Tercih Edilen Yöntem: Suda Doğum
Gebe Kalma Şansınızı Arttırmak İçin Ovulasyon Dönemine Hazırlanın: İşte Yumurtlama Dönemine İyi Gelen Besinler
Tüp Bebekte Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?
Gebelikte Mide Bulantısı Olmaması Normal Mi?
Gebelik Tarama Testleri Takvimi: Hamilelikte Yapılması Gereken Tarama Testleri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!