Hamilelikte Düşük Neden Olur? Düşük Belirtileri…

Günümüzde gebelik komplikasyonları arasında sık karşılaşılan düşük, kadınlarda bir ya da daha fazla görülebilmektedir. Bu nokta da düşüğe neden olan etmenler düşüğün engellenmesi açısından önemlidir. Özellikle üç veya daha fazla düşükle sona eren gebelikler birçok sebepten kaynaklanabileceği gibi bu durum anne olmak isteyen kadınları hayal kırıklığına uğramaktadır. Aynı zamanda hamileliğin ilk üç ayında normal kabul edilen kan ve lekelenme düşük belirtileri ile benzerlik gösterir. Bu durumla karşılaşan pek çok kadın hamilelikte düşük nedenleri ve düşük belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak ister. Peki, hamilelikte düşük neden olur, belirtileri nelerdir? İşte tüm detaylar…

Düşük, gebeliğin 24 haftadan önce bitmesi olarak tanımlanır, ancak kadınların büyük bir kısmı erken düşükle karşılaştığından düşüğü adet kanaması olarak düşünebilir ve durumun farkına varmazlar. Hamileliğin ilk 3 ayında ortaya çıkan düşüğe erken düşük, üç veya daha fazla olması halinde tekrarlayan düşük olarak tanımlanır. Gebeliğin 3. Ayından sonra ise bu durum geç düşük sınıfına girmektedir. Hamilelik kayıpları yaygın görülen bir durumdur. Öyle ki her sekiz kadından biri düşük sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Peki, hamilelikte düşük neden olur, belirtileri nelerdir? İşte cevabı…

HAMİLELİKTE DÜŞÜK NEDEN OLUR?

Özellikle erken düşüklerin en önemi nedeni olarak bebekte kromozomların anormal olması görülmektedir. Döllenme esnasında sperm ve yumurta 23 kromozomu bir araya getirir ancak küçük bir aksaklık kromozomlarda anormalliğe yol açar. Bu durum ise boş gebelik kesesine, rahim içi fetal ölüm ya da molar gebelik yani fetal gelişimin durmasına neden olur ve düşüğe yol açar.

 Düşüğün diğer nedenleri şöyle sıralanabilir;

• Gebelik sırasında geçirilen kızamıkçık, toxoplazma gibi enfeksiyonlar düşüğe yol açabilir.

Anne adayının yaşının yanı sıra hormonal hastalıkları, rahim-serviks problemleri ve tiroid sorunları gibi rahatsızlıklar düşüğe neden olabilir.

• Bunlarla beraber önceki düşükler, obezite, invaziv prenatal testler, sigara, alkol ve madde kullanımı düşüğe neden olan başlıca nedenler arasında yer almaktadır.

• Tekrarlayan düşüklere neden olabilecek kronik hastalıklar arasında böbrek hastalığı, kalp hastalığı ve karaciğer hastalığı yer alır. Kronik hastalığı bulunan kadınlar hamile kalmadan önce bir uzmanın görüşlerini almalı ve gebelik planı ile ilgili doktoruyla ayrıntılı olarak görüşmelidir.

DÜŞÜK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gebelik süresi uzadıkça riski azalan düşük, bazı kadınlarda erken belirtilere yol açabileceği gibi bazılarında hiçbir belirti görülmeyebiliyor. Bu durumda anne olası bir hayati tehlike ile karşılaşmadan müdahale edilmesi gerekir. 

Düşüğün temel bulgusu hafif kahverengimsi akıntıdan aşırı kanamaya kadar değişen vajinal kanama ya da lekelenme şeklindedir. Düşüğün diğer belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir;

• Alt karında kramp ve ağrı

• Mide bulantısı, kusma

• Yüksek ateş

• Karın ağrısı

• Solgun ve sersemlik hissi

• Vajinadan pembe-beyaz sıvıların akması

• Ani kasılmalar

Gebelik sırasında her 15-20 dakika içinde ağrınız oluyorsa acilen doktorunuza başvurunuz. Kilo kaybı, sırt veya pelvik ağrıları düşük nedeniyle gelişebilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Hamileliğin Aslında Göründüğü Kadar Basit Bir Şey Olmadığını Gözler Önüne Seren 26 Fotoğraf
Hamilelik ve Doğumla İlgili Daha Önce Kimseden Duymadıklarını Deneyimleyen 15 Kadın

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı