Hamilelikte Aşerme Duygusu Neden Yaşanır? Bilimsel Araştırmalar Aşerme Durumunu Nasıl Açıklıyor?

Hamilelerin, günün herhangi bir saatinde canlarının en alakasız yiyecekleri dahi çekebildiğini biliyoruz. Peki ama neden? Biyolojik bir ihtiyaç mı yoksa altında başka sebepler mi bulunuyor?

Kaynak

Aşerme durumunun kadının ya da fetüsün biyolojik ihtiyacı olduğu düşünülür. Ancak bu düşüncenin kanıtlanmış bilimsel bir gerçekliği bulunmuyor.

Araştırmalar, hamilelikte aşerme durumunun her külterde ve her hamilelikte var olmadığını ortaya çıkardı.

Ayrıca aşeren hamileler, içerisinde bulunduğu kültere göre yiyecekler aşeriyormuş. Örneğin Japonya'da pirinç çok tüketilir, haliyle en çok aşerilen yiyecek türünün araştırmalarda pirinç olduğu belirlenmiş.

Aşerilen, yenilmek istenen yiyeceklerin büyük çoğunluğunun, sağlık açısından kadının kendisi ve bebeği için yararlı olmayan türden yiyecekler olduğu saptanmış.

New York State Üniversitesi'nden psikoloji profesörü olan Julia Hormes, bazı hamilelerin neden sürekli belirli tipte yiyecekler yemek istediğine yönelik özel bir çalışma yürütmüş.

Örnek olarak; ABD'de yaşayan kadınların %50'sinin hamilelik döneminde sık sık canlarının çikolata çektiğini söylüyormuş. Bu durumu daha iyi anlayabilmek için konuyla ilgili bir deney yapılmış.

Deneyi yapan psikolog, kadınlardan, canları çikolata istediğinde kendilerine verilen kutuları açmalarını ve içindekini yemelerini istemiş.

Verilen 3 kutudan birinde sütlü çikolata, öbüründe içinde kakao bulunmayan beyaz çikolata, sonuncusunda ise çikolatadaki besinlerden yapılan kakao hapları bulunuyormuş.

3 çikolata arasında en çok tercih edilen, içerisinde kakao bulunmayan beyaz çikolata olmuş. Yani aşerme duygusunu seçenekler arasında en zararlı sayılabilecek olan çikolata bastırabilmiş.

Profesör Julia Hormes ayrıca, menopoza giren kadınların da canlarının aynı oranda çikolata çekmeye devam ettiğini tespit etmiş. Böylece hem aşerme durumunun hormonlarla bir ilgisi olmadığını hem de sağlıklı olduğu için bir yiyeceğin aşerildiği düşüncesinin doğru olmadığını ortaya koymuş.

Tüm bu çalışmalar aşerme duygusunun kültürel ve psikolojik olduğunu gösteriyor. Çekici yiyeceklere olan arzu, hamilelik psikolojisiyle güçlü bir hal alarak hamileler üzerinde ciddi bir yeme ihtiyacı oluşturuyor.

srv.onedio.com

Aşermeyle ilgili çalışmalardan ortaya çıkan sonuçlar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşmayı unutmayın...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Dünyanın 20 Ünlü Yeri Hakkında Öğrendiğinizde Vay Be Dedirtecek 20 Garip Gerçek
Çekim Setinde Büyük Kazalar Yaşanan 15 Ünlü Yabancı Film
Gerçek Fotoğraflardan Ayırt Etmenin İmkansız Olduğu Muhteşem Figüratif Yağlı Boya Çalışmaları
Arkasında Çok İlginç Ortaya Çıkış Hikâyesi Bulunan 20 İcat ve Fikir

Popüler İçerikler

Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
YORUMLAR
06.06.2021

Yo, değil valla. Normalde 40 yıl meyve yemesem aklıma gelmez, hamileliğimin son aylarında yatıp kalkıp meyve yedim rüyalarıma girdiği oldu. Hormonların da etkisiyle vücut gerçekten de ihtiyaç duyuyo normalde istemediği şeylere, ona da aşermek demişler işte...

Toz kahveyi bir insan sadece hamile olduğunda yiyebilir . Aşermek diye bir şey gerçekten var . (su kaynatıp toz olarak döktüğümüz neskafelerden bahsediyorum )

07.06.2021

Bende hamileyim hiç te aş ermedim bana görede olay psikolojik tamamen

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ