Hamilelikte 6. Hafta: Bebeğinizin Kalbi Dakikada 100-160 Kere Atıyor!

Gebeliğinizin 6. Haftasında bebeğiniz ancak bir nar tohumu kadardır ve bebeğiniz hızla büyümeye devam etmektedir.  Bu haftada sinir yolu, bebeğinizin omuriliği olacak yapının üzerine kapanmaya başlar. 

6. hafta gebelik belirtilerinde artan kan akışı nedeniyle anne adayının göğüslerinde karıncalanma yaşanabilir ya da hassaslaşabilir. Bu endişe edilecek bir durum değildir. Söz konusu belirtiler vücudunuzun bebeğinizi emzirmeye hazırlanmasıdır.

Bebeğinizde büyük değişimler yaşanıyor. Bu haftada bebeğinizin omuriliği gelişiyor ve bebeğinizin yüzü olacak alanda çene, yanaklar, gözler ve burun haline dönüşecek çıkıntılar oluşmaya başlıyor.

6. Haftada bebeğinizin kap atışları dakikada 100 ile 160 arasındadır. Bu normal bir insanın kalp atışının neredeyse iki katıdır. Kan dolaşımı tüm vücudunda başlar. Bağırsakları gelişmeye, kasları şekillenmeye başlar. Akciğerleri tüp şeklini almaya başlar. Bu yapı, bebeğinizin ilk nefes alışına hazır olması için gelişmeye devam edecektir.

Gebeliğin altıncı haftasında hızla büyümeye devam eden bebeğin anne karnındaki görüntüsü netleşmeye başlar.

Bebeğinizin kalbi 2 mm boyutuna ulaşmış ve aktif bir şekilde çalışıyordur. Bu haftada bebeğinizin vücudunun hemen hemen büyük kısmı kalpten oluşur ve kalp tüpü dört ilkel odacık şeklinde yavaşça büyümeye başlar. Yüz ve göz bölgeleri oluşmaya başlar.

Hamilelikte 6. haftada hormonlarınız çalışmaya devam ettiği için kendinizi duygusal açıdan dengesiz hissedebilirsiniz.

Bir gün çok mutlu, bir gün çok mutsuz olabilirsiniz. Kendinizi çift karakterliymiş gibi hissedebilirsiniz ancak bu duygu karmaşasının normal olduğunu da unutmamalısınız. Hormonların yanı sıra hayatınızın da yavaş yavaş değişiyor olması bu durumları yaşıyor olmanızın önemli etkilerinden biridir.

Gebe olan kadınların bazılarında leke veya kanama görülebilir.

Normal bir gebelik sürecinde lekelerin ve hafif kanamaların olması doğaldır. Ancak bu kanamalar bazen düşüğün veya dış gebeliğin ilk belirtileri de olabilmektedir. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşmanız halinde mutlaka doktorunuza danışın.

Hamile olma aşamanızda olduğunuz için bu dönemde özellikle alkol, sigara ve ilaç tüketiminden kesinlikle uzak durun!

İlk dönemlerde beslenmenin, bebeğin gelişimi açısından önemli olduğunu unutmayın.

Gebeliğin ilk 3 ayında halk arasında dış gebelik olarak bilinen ektopik gebelik, anne ölümlerinin sık yaşandığı sebeplerden biridir.

Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir yere tutunması sonucunda görülür ve her 50 gebelikten birinde dış görülür. Dış gebelik maalesef normal gebeliğe dönüştürülemez. Bu nedenle dış gebelik mutlaka sonlandırılır.

Sağlıklı bir yaşamın anahtarı sağlıklı beslenme ve egzersizdir.

Bu durum gebelik döneminde daha fazla önem kazanmaktadır. İçinizde büyüyen ve sizden beslenen, duygularınızı anlayan bir varlığın yaşadığını düşündüğünüzde kendinize ne kadar dikkat etmeniz gerektiğini anlayacaksınız. Spor yapmak bedeninizi zinde tutarken, hormonlarınızın değişmesi nedeniyle yaşadığınız duygusal değişiklikleri de en normal şekilde atlatmanızı sağlayacaktır.

Gebelikte 6. Hafta ve gebelik döneminiz boyunca cinsellik konusunda endişelenmeyin.

www.bebekvehamilelik.com

Buna engel olacak özel bir durum yoksa cinselliği engelleyen bir durum söz konusu değildir.

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"