Hamilelikte 5. Hafta: Plasenta ve Göbek Bağı Görevini Yerine Getirmeye Başlıyor!

Hamileliğin 5. haftasında bebeğin gelişimi hızla ilerlemektedir. Gün geçtikçe daha fazla belirti görülmeye devam ederken, vücudunuzda ciddi değişimler olmaya devam eder. Bu hafta da anne adayında; sık idrara çıkma, aşırı salya, aşermek ve yiyeceklerden tiksinme gibi durumları yaşanabilir. 5 haftada bebeğinizde büyük değişimler olmaya devam eder. Hamileliğin 5. Haftasında ektoderm adı verilen ve en dış tabaka olarak adlandırılan; bebeğin ağzını, kulaklarını, burnunu, cildini ve vücut tüylerini oluşturacak olan yapılar şekillenmeye başlar. Mezoderm adı verilen ve iç organların oluşmasında etkili olan orta tabakada kalp ve damar sistemini oluşturacak olan hücreler yer alır ve 5. hafta itibariyle dolaşım sistemi de gelişmeye başlar.

Bebeğiniz artık bir susam tanesi kadar.

Bu haftalar genel olarak bazı belirtilerin başladığı haftalar olarak bilinir. Yorgunluk, mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet gibi belirtilerin dışında duygu değişiklikleri de yaşayabilirsiniz. Bu normal bir durumdur ve sonraki haftalarda da bu duygu değişikliklerini yaşamaya devam edebilirsiniz. Sakin kalmalı, ailenizden, doktorunuzdan destek almayı ihmal etmemelisiniz.

Hamilelik belirtisi olan ağzınızdaki aşırı sulanmalardan korkmayın.

Bununla başa çıkmak için şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz. Bu, ağzınızın biraz daha kuru kalmasını sağlayabilir. Bir anda ortaya çıkan yeme arzusu ve yemeklerden iğrenme durumu yaşıyorsanız bunun normal olduğunu unutmayın. Bu durumları yaşamanızın sebebini gebelik hormonlarıdır. Bedeninizin bu hormon karmaşasına alışması biraz uzun sürebilir ama siz bunun geçici bir durum olduğunu unutmayın.

Hamile olma aşamasında olduğunuz için bu dönemde özellikle alkol, sigara ve ilaç tüketiminden kesinlikle uzak durmalısınız.

5. Hafta da ilk dönemlerde olduğu gibi dikkatli ve özenli beslenmenin, bebeğin gelişimi açısından önemli olduğunu unutmayın.

Hamile olmanız spor yapmanıza, sosyal aktivitelere katılmanıza engel değildir.

Eğer hamileliğinizle ilgili herhangi bir sorun yoksa, doktorunuzdan hangi egzersizleri yapmanız gerektiği konusunda sizi bilgilendirmesini isteyin.

Hamile kalmanız, eşinizle paylaşacaklarınızı sınırlandırmanız gerektiği anlamına gelmez.

Doktorunuz aksini söylemedikçe gebeliğiniz boyunca cinsel hayatınızdan mahrum kalmanızı gerektirecek bir durum yoktur.

Popüler İçerikler

"Ülkenin Seliyle Yangınıyla Neden Ben Mücadele Ediyorum?" Diyen Ali Atay'a Cüneyt Özdemir'den Sert Tepki
Bakanlık, Valiliklere Talimat Gönderdi: "Belediye Kreşlerini Kapatın"
Yaş Farkından Dolayı Artık Kocasını Beğenmediğini İtiraf Eden Kadından Dumur Eden Açıklamalar