Hamilelikte 35. Hafta: Bebeğinizin Ciğerleri ve Sinir Sistemi Doğuma Hazırlanıyor!

Hamileliğin 35. haftasında bebeğinizin boyu aşağı yukarı 46 cm iken, 2 kilo 380 gram gibi bir kiloya ulaşması beklenir. Artık doğmak için fazlasıyla hazır olan bebeğiniz, bu arzusunu size epey belli etmeye başlayacaktır. Bebeğinizin böbrekleri ve karaciğeri bu haftalarda gelişimini tamamlamıştır. Aynı zamanda midesi bazı besinleri izleyebilecek duruma gelmiştir. Bebeğinizin kafası bu dönemde ağırdır. Bu ağırlığın sebebi beyninin gelişmesidir. Kilo artışıyla birlikte vücudu yağ depolamaya devam eder. Bebeğinizin başını karnınızın alt tarafına dokunduğunuzda hissedebilirsiniz. Doğuma az bir süre kaldığı için, rahim kanalına doğru yerleşmeye başlayan bebeğiniz sizi doğuma da hazırlamış olur. Sinir sistemi gelişimini sürdürür. Tekmeleri oldukça gelişmiştir. Böbrekleri, karaciğeri, akciğerleri ve diğer iç organları hemen hemen gelişimlerini tamamlamıştır. 35. haftadan sonra doğan bebekler solunum sorunu yaşamaz ve daha az sıkıntıyla karşılaşırlar.

35 haftalık hamilelik sürecinde ve sonrasında düzenli diş kontrollerinizi yaptırmalı ve yapılması gerekli tedavileri ertelememelisiniz.

Bu dönemlerde genellikle kronik yorgunluk, unutkanlık gibi sorunlarınız olabilir. Fakat aklınızdan çıkarmayın ki bu hamilelik sürecinin bir parçasıdır ve doğumdan sonra düzelecektir. Bebeğinizin hareketlerini dikkatli bir şekilde incelemeli ve gözlemlemelisiniz. Bebeğinizin rutin hareketlerinde düzensizlik, yavaşlama veya duraksama hissederseniz bunu doktorunuzla paylaşmalısınız. Geçtiğimiz haftalarda yaşadığınız sık idrara çıkma ve mide yanması sorunları bu haftada da devam edecektir. Bu sorunlar bebeğinizin büyümesiyle ilgilidir. Büyüyen ve iç organlarınıza baskı yapan bebeğiniz bu sorunların temelini oluşturur. Fakat doğumdan sonra sorunlar da sona erecektir. Doğuma çok yaklaştığınızdan doktorunuzu daha sık görmeye başlayacaksınız. Şimdiden doğum çantanızı hazırlamayı unutmayın. Yaşadığınız korku ve endişeleriniz varsa bunları aileniz ve doktorunuzla kesinlikle paylaşın.

Bu dönemde kabız olmaya çok yatkın olduğunuz için bunun önüne geçmek lif takviyesi ile mümkündür.

Çözülen lifler bağırsaklarda çözülür, diğer tür ise çözülmeden sindirim sisteminden geçer. Bundan dolayı sindirim sistemine uygun olan lifleri tüketmelisiniz. Bu dönemde meyve suyu içmek yerine taze meyve yemeniz daha uygun olabilir. Doktorunuz 35 ile 37. haftalar arasında size vajinal ve rektal kültür analizi yapacaktır. Bu analiz, B grubu streptokokların kontrol edilmesi için yapılmaktadır.  Yetişkinlerde zararsız olan bu bakterilerin, doğum yoluyla bebeğinize geçmesi, onda; menenjit, kan enfeksiyonu veya karaciğer iltihaplanmasına sebep olabilir. Bundan dolayı bu test çok önemlidir. Teşhis konulursa, doğum anında size yapılan antibiyotik enjeksiyonu, bebeğinize bu bakterinin bulaşma riskini hemen minimuma indirecektir.

Doğuma yaklaştığınız bu haftalarda sizin için en iyi spor hafif tempoda yapacağınız yürüyüşlerdir.

Fakat karnınızın büyümesi ve doğumun yaklaşması nedeniyle spora başlamadan önce mutlaka doktorunuza da danışmalısınız. Hamileliğini sorunsuz yaşayan her anne adayı için cinsellik, normal zamanda olduğu gibi gebelik sürecinde de güvenle yaşanabilmektedir. Korkulara veya yanlış duyumlara inanmak yerine bir endişeniz olması halinde rahatlıkla bunu doktorunuza danışın.

Popüler İçerikler

Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu