Hamilelikte 29. Hafta: Bebeğinizin Ciğerleri Gelişimini Tamamlamak Üzere!

Hamilelikte 29. haftada bebeğinizin boyu aşağı yukarı 38.6 cm iken, 1 kilo 150 gram ile 1 kilo 300 gram arasında bir kiloya ulaşmıştır. Bebeğinizin ciğerleri dışarı çıktığında nefes alabilmesi için gelişimini tamamlamak üzeredir. Beyni, solunumunu ve vücut sıcaklığını kontrol edebilmeye başlamıştır. Bebeğinizin bağışıklık yapısı artık onu kendi başına koruyacak kadar gelişmiştir. Bebeğiniz doğduğunda her ne kadar bağışıklık yapısı onu koruyacak olsa da anne sütündeki antikorlar bebeğinizi birçok hastalık ve virüsten uzaklaştıracaktır.

Hamileliğiniz süresince gelişen rahminiz bebeğiniz için çok elverişli bir ortamdır.

Fakat bebeğiniz geliştikçe içinde bulunduğu alana sığmakta zorlanmaya başlayacaktır. Bundan dolayı önceki haftalardaki gibi fazla hareket edemeyecektir. Buna rağmen kasları ve kemikleri gelişmeye devam ettiğinden hareketleri epey zor olacaktır. Yağ dokusu depolanmaya devam eder. Bebeğiniz bu hafta gözlerini sağa, sola doğru hareket ettirebilir. Ses, ışık, koku ve tat gibi algıları daha da güçlenmiştir. Kemik iliği kan hücrelerinin yapımını tamamen eline almaya başlamıştır. Bebeğinizin adrenal bezleri östrodiol (östrojenin bir formu) diye adlandırılan kimyasalı plasentadan üretir. Bu östrodiolün vücudunuzda prolaktin yapımını uyardığı düşünülmektedir ve prolaktin süt üretmenizi sağlar.

Haftalar ilerledikçe bebeğinizin güçlü ve sağlıklı doğma ihtimali artar.

Bebeğinizin beyni, ritmik şekilde nefes alabilmeyi ve vücut ısısını kontrol edebilir. Bundan dolayı erken doğum olsa bile nefes almak için dışarıdan bir yardıma ihtiyaç olasılığı oldukça düşüktür. Kirpikleri büyümeye ve beyni gelişmeye devam eder. Uzmanlar bebeğinizin beyin eylemleri sayesinde hayal kurabileceklerini bile ortaya koyuyorlar. Vücudunuzdaki prolaktin seviyesi arttıkça, göğüsleriniz kolostrum salgılar. Aynı zamanda prolaktinin sakinleştirici etkisi de vardır. Bundan dolayı gebeliğin ilk zamanlarındaki gibi dinlenmeye ve uyumaya ihtiyaç hissedebilirsiniz.

Bu dönemde aşağı yukarı 8-10 kilo aldınız.

Mesanenize baskı yapan rahminiz, aynı gebeliğin ilk dönemlerindeki gibi sık sık idrara gitmenize neden olabilir. Kabızlık ve mide yanması sıkıntısı kaldığı yerden devam eder. Fakat bu durumun normal olduğunu unutmayın. Fazla yemek yenmesi mide yanması, ekşimesi, hazımsızlık ve gaz gibi durumları tetikler. Aynı zamanda rahminizdeki basınç nedeniyle hemoroid sorunuyla da karşılaşabilirsiniz. Doğumun ertesinde bu sorunlar ortadan kalkacaktır. Ani baş dönmeleri gerçekleşebilir. Bundan dolayı daha yavaş hareket etmeli, yatağa yan tarafa doğru yatmalı, yataktan kalkacağınız zaman önce oturup sonra ayağa kalkmalısınız. Böylece ani tansiyon iniş çıkışlarını ve baş dönmelerinin önüne geçebilirsiniz. Bu dönemde yorgunluk hissiniz daha da artabilir. El ve ayaklarınızdaki şişkinliklerde artış görülebilir.

Gebeliğin 29. haftasında bebeğinizin temel gereksinimlerini karşılamak için C vitamini, folik asit ve demir alımına önem vermeniz oldukça önemlidir.

Hamileliğin son üç aylık döneminde bebeğinizin kemiklerinin gelişimi için her gün 250 mg kalsiyum tüketmeniz gerekir. Doktorunuza sorarak kalsiyum açısından zengin olan besinleri öğrenin. Hamileliğinizin üçüncü döneminde daha da büyüyen karnınız nedeniyle hareket kabiliyetiniz kısıtlanmaya başlamış olabilir. Ancak hem enerji düzeyini artırmak hem de dolaşımı hızlandırma için egzersize devam etmek önemlidir. Cinsellik konusunda ise doktorunuzun size koyduğu bir yasak yoksa cinselliğin önünde de bir engel bulunmadığını söyleyebiliriz.

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Yasa Dışı Bahis Reklamı Soruşturması Noktalandı: Galatasaray'a Takipsizlik
Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!