Hamilelikte 23. Hafta: Bebeğinizin Gelişimi Devam Ediyor

Gebeliğin 23. haftasında olan bebeğinizin baş-popo arası mesafesi yaklaşık olarak 28 cm iken, 500-530 gram civarında bir kiloya sahiptir. Bebeğiniz hamileliğin 23. haftasında gelişimini devam ettiriyor. El, ayak, kol ve bacaklarını çok daha sağlıklı şekilde hareket ettirebiliyor ve siz de bunu hissedebiliyorsunuz.

Bebeğinizin kasları hızla çalışmaya devam ediyor.

Aynı zamanda kulak ortası kemikleri de sertleşiyor ve küçük tırnakları da gelişimini bitiriyor. Dış seslere karşı olan tepkileri de gittikçe artıyor. Önceden boğuk şekilde gelen sesleri daha net algılayabiliyor. Ciğerlerinde bulunan kan damarları gelişimini yavaş yavaş tamamlamlıyor. Nefes alış-verişini ve akciğerlerindeki hava keseciklerinin açık kalmasını sağlayacak olan surfaktanın (akciğerlerde yüzey gerilimini azaltarak ciğerlerin çökmesini engelleyen madde) gelişimine start verilir. Hamilelikte 23. hafta ile birlikte bebeğinizin pankreası daha sağlıklı şekilde insülin salgılamaya başlar. Ayrıca göz pigmentinin de oluşumuna başlanmıştır.

Gebeliğin 23. haftasında bebeğinizin kalbindeki odacıklar, ultrason yardımıyla daha net görülmeye başlar.

Fakat bebeğinizin kalbi şu anda fazlasıyla küçüktür. Doğumdan sonra da kalbinin büyüklüğü aşağı yukarı bir ceviz büyüklüğünde olacaktır. Gebelikte 23. haftaya kadar ortalama 5,5-7 kilo almış olmanız beklenen değerlerdir. 23. hafta ile birlikte siz de bebeğiniz de hızlı bir şekilde kilo almaya başlayacaksınız. Ayaklarınızda ve bileklerinizde şişkinlik, sırtınızda ağrı hissedebilirsiniz. Mide yanması sorununda bir artış yaşanabilir. Bebeğinizin irileşip rahminize baskı uygulamasından dolayı yeniden sık sık tuvalete çıkabilirsiniz. 23. haftadan itibaren rahimde oluşan kasılma ve gevşemeler, size doğum sancısı hissi verebilir. Fakat bunlar doğru olmayan doğum sancılarıdır ve zaman geçtikçe kendini belli etmeye başlayacaktır.

Vajina genişliği 23. haftadan sonra artış gösterecektir.

Bu da gün geçtikçe doğuma yaklaştığınızın göstergesidir. Bu aralar vajina akıntınız artabilir, genital bölgenizde mantar enfeksiyonu görülebilir. Genital bölgenizde kaşıntı ve kızarıklık varsa bu durumu doktorunuzla paylaşmanızda yarar vardır.

Bacaklarınızda yaşanan kramplar, bu haftalarda kendini daha sık gösterecektir. Bu ağrıların sebebi magnezyum ve kalsiyum eksikliğidir. Magnezyum ve kalsiyum eksikliğinizi gidermeniz bu ağrıları engelleyecektir.

Hamilelik döneminde özellikle önceden egzersizler yapan biri değilseniz, yapacağınız sporu mutlaka bir uzmana danışarak yapmaya çalışın.

Yürüyüş veya hafif tempolu koşu yapmayı tercih ediyorsanız, akşam saatlerini tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır. (Sıcaklıktan dolayı.)

Ayrıca hamilelik döneminde erkeklerin eşlerine gösterdiği ilgi, hamile kadının kendisine olan özgüvenin yerine gelmesini ve içinde bulunduğu psikolojik ve fiziksel değişimleri en az zararla atlatmasını sağlayacaktır.

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var