Hamilelikte 15. Hafta: Bebek Bütün Eklemlerini Hareket Ettirebiliyor!

Hamilelikte 15. haftada 10-15 cm boya ulaşan bebeğiniz, 70 gram civarı bir ağırlığa sahiptir. Gebeliğin 15. haftasında hala kapalı olan göz kapaklarına rağmen bebeğiniz ışığa karşı hassasiyet gösterebilir. Mesela, karnınıza ışık tuttmayı denerseniz, bebeğin hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Ayrıca bu hafta bebeğin akciğerleri gelişmeye devam edeceği gibi, tat alma duyusunda da bir takım gelişmeler yaşanır.

Sıkı durun! Bebeğiniz eğer kendisini gösterirse hamileliğinizin 15. haftasında cinsiyetini öğrenebilirsiniz.

Bebeğinizin ellerini ve ayaklarını ultrason yardımıyla görebilirsiniz. Hamilelikte 15. haftadan sonra bebeğinizin boyu belirlenirken daha önce baz alınan baş ve popo mesafesi yerine baş çevresi, karın çevresi, uyluk kemiği uzunluğu gibi değerler ölçülür. Bu ölçümler bebeğinizin gelişimini değerlendirme amaçlıdır. Gebeliğin 15. haftasında sinir sistemleri ve eklemlerinin gelişimi tamamlanır. Bu sayede başını dik tuttuğunu ve ayrıca hareket ettiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu hareketlerin dışarıdan hissedilmesi ise biraz zor. Bu haftada bebeğinizin  kemikleri sağlamlaşır, karaciğeri daha işlevsel hale gelir. Gebeliğinizin 15. haftasında sizi yavaş yavaş duymaya başlayan bebeğinizle konuşabilir, ona müzik dinletebilirsiniz.

Artık karnınızın büyüdüğü dışarıdan anlaşılır hale geldi.

Göbeğiniz olduğundan biraz daha yuvarlaklaşır ve içinizde bir canlı taşıdığınızı daha yakından hissetmeye başlarsınız. Şu ana kadar yaklaşık olarak 2-5 kilo arasında bir kilo artışı yaşamanız beklenir. Bu da oldukça normaldir.

Artan hormonal değişikliklerden ötürü kan damarlarınız genişleyebilir ve bu yüzden burun tıkanması ve kanaması yaşayabilirsiniz. Bu durum oldukça yaygındır. Endişelenmeyin. İçinde bulunduğunuz dönemde enfeksiyon kapma olasılığınız normal zamanlara göre kolaylaşabilir. Bu dönemde doktor kontrollerini ihmal etmemeniz yararınıza olacaktır.

Önünüzdeki zaman diliminde pek çok değişiklik yaşayabilirsiniz.

Hamilelikte 15. haftada hamilelik hormonlarının üzerinizdeki etkisinin yavaş yavaş azaldığını hissedeceksiniz. Duygu karmaşalarından, durgunluktan, mutsuzluktan uzaklaştığınızı yakınınızdakiler de fark edecek. Uzak kaldığınız ve özlediğiniz faaliyetlerinize de rahatlıkla katılabileceksiniz. Hamileliğinizin 15. haftasında hala çok fazla bulantı ve kusma yaşıyorsanız, doktorunuza gözükmekte fayda var.

Enerji ihtiyacınız arttığı için bu ihtiyacınızı karşılayabilecek enerjiyi de almayı ihmal etmemelisiniz.

Vücudunuz, emzirme döneminiz yaklaştığı için bu dönemde kullanmak üzere enerji ve vitamin depolayacaktır. Gebeliğin 15. haftasında doktorunuzla bir beslenme programı oluşturmanız, emzirme döneminde sizi rahat ettirebilir. 15. haftada bebeğinizin tiroit bezleri çalışmaya başlayacaktır. Bu yüzden iyot alımını ihmal etmemelisiniz. Gebelikte 15. haftada bebeğinizin yavaş yavaş büyümesiyle enerji ihtiyacının artması da son derece doğaldır.

Gebeliğiniz boyunca spor yapmak sizi çok rahatlatacak!

Ancak uygunsuz bir spor yapmak size sırt ve bel ağrıları olarak geri dönebilir. Bundan dolayı işin uzmanına ve doktorunuza danıştıktan sonra spor yapmanız faydanıza olacaktır.

Cinselliğin önünde engel yok!

Önemli olan karnınızın da büyümesi ile size uygun pozisyonları bulmaktır. Doktorunuza da danışarak cinselliğinizi hiçbir şeye takılmadan yaşayabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Polisten Pedofili Operasyonu: Fotoğraf ve Video Yayınlayan 156 Kişi Gözaltına Alındı
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"