Hamilelikte 14. Hafta: Bulantılar Azalıyor!

Hamilelikte 14. haftada bebeğin baş-popo arasındaki mesafesi 9-11 cm, kilosu ise 40 ile 42 gram civarındadır. Gebelikte 14. haftada bebeğin mimik hareketlerinde gelişmeler yaşanır. Kaş çatma, göz kısma, yüz ekşitme ve gülümseme gibi mimikleri gerçekleştirebilmeye başlar. Ultrasonda da bebeğin mimiklerini görebilmek hamileliğin 14. haftasında mümkün. Bu hafta içinde bebeğin elini ağzına götürdüğü ve parmağını sık sık emdiği gözlenir.

Bebeğin cinsel organı 14. haftada gelişimini tamamlamıştır.

Erkek bebeklerde prostat, kız bebeklerde ise yumurtalıklar karın boşluğuna yerleşir. Fakat bebeğin cinsiyetinin ne olduğu hala anlaşılamaz. Ancak daha teknolojik renkli ultrasonlarla yapılan muayenelerde bebeğin cinsiyetini öğrenmek mümkün olabilir.

Gebeliğin 14.haftasında bebeğin tiroit bezinin gelişmesi hormon oluşumunun gerçekleşmesini sağlar.

Bebeğin böbrekleri de 14. haftada gelişim gösterir. Böbrekler idrar üretimine başlar. Başın arka tarafı (ensesi) uzamaya başlar. Çene de gelişim göstererek daha belirgin hale gelir. Kulaklar da öne ve yanlara doğru gelişim göstererek daha belirgin hale gelir. Parmak izlerinin meydana gelmesi de 14. haftada gerçekleşir.

Gebeliğin 14. haftasında bebek etrafındaki sesleri algılayabiliyor.

Bizim duyduğumuz şekilde net olarak sesleri algılayamasa da, özellikle annesinin sesini duyar. Sesleri net bir şekilde algılayabilmesi 25. haftayı bulacaktır. 27. haftadan itibaren ise sadece annesinin seslerini değil, dışarıdaki diğer sesleri de duyup bunlara tepki gösterebilir.

Bebeğin elleri ve ayakları da gebeliğin 14. haftasında hareket halindedir.

haftahaftagebelik.com

Ancak bebeğin hareketlerini tam olarak hissetmek için erken bir dönemdesiniz. Özellikle ilk hamileliklerde hissedilen hareketlilik genellikle bağırsağın hareketleridir. 14. haftada bebeğin karaciğeri safra, dalağı da kırmızı kan hücresi üretmeye başlar ve lanugo ismi verilen ince ve yumuşak tüyler vücudunu kaplamaya başlar.

Gebeliğin 2. evresine girmiş olduğunuz bu dönemde, ilk dönem yaşadığınız sıkıntıları daha az yaşayacaksınız. Hamileliğe alışan vücudunuz artık sizi daha az zorlayacak.

Hamilelikte ikinci dönemden itibaren gevşemeyi progesteron hormonu sağlayacak. Bu durum kabızlık sorunu ile karşı karşıya kalmanıza neden olabilir çünkü bağırsak hareketleriniz yavaşlayacak. Büyüyen rahminizin kalın bağırsağa baskı yapması da kabızlık sorununu size yaşatabilir. Tam da bu dönemde lifli gıdaları tercih etmek yararınıza olacaktır. Gebelikte 14. haftada  sırt ve bel ağrıları ağrıları yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda bu dönemde tansiyon oynamaları da yaşayabilirsiniz.

Gebeliğin 14. haftasına girdiğiniz dönemde günlük sıvı tüketiminizi en az 2 litre olarak belirlemelisiniz.

Meyve sebze tüketiminizi arttırmalı, ağır ve sizi rahatsız edebilecek yemeklerden kaçıp az ve sık yemeye özen göstermelisiniz. Brokoli, ıspanak, lahana, soya yağı, yumurta, yağsız et ve süt ürünleri beslenmenizi takviye etmeniz için önerilir.

Engel teşkil eden bir durum yoksa doktorunuza danışmak kaydıyla egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.

Rahat bir hamilelik ve doğum kolaylığı için egzersizler vazgeçilmeziniz olmalı.

Daha rahat bir hamilelik dönemi olan 14. haftada cinsellik için bir engel yok.

Doktorunuz aksini belirtmedikçe hamileliğinizin bu döneminde de cinselliğin önünde bir engel bulunmuyor.

Popüler İçerikler

Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!