Hamilelikte 12. Hafta: Bebeğiniz Bu Hafta Hareket Edebiliyor ve Başparmağını Emiyor!

Hamilelikte 12. haftada bebeğin baş-popo arası mesafe 6,1 cm, kilosu ise 14 gram civarındadır. Bebeklerdeki kilo artışının, boy uzamasına göre daha hızlı olduğu bilinir. Önceki hafta bebeğinizin parmakları yapışıktı. Bu hafta ayrılmaya başlayacaklar. Yüzü ise insan görünümünü almaya başlıyor. Baş-beden büyüklüğü biraz daha dengeleniyor. 12 haftalık bebeğin görüntüsüne bakacak olursak, bebeğinizin duruşu biraz daha dik ve biraz daha az kıvrımlı hale gelmeye başlar.

Gebeliğinizin 12. haftasında bebeğinizin cinsiyeti belli olur.

Fakat bunu ultrasonda net olarak göremeyebilirsiniz. Kesin sonuç için muhtemelen 3-4 hafta da beklemeniz gerekecek.

Bebeğinizin organları, doğacağı güne kadar gelişimini sürdürmeye devam edecek. Bundan dolayı, bu haftalar büyümesine ve gelişmesine hazırlık olacaktır.

Bebeğin organları 12. haftadan itibaren hacimsel olarak genişlemeye başlar. El ve ayak tırnakları oluşur, süt dişlerinin olacağı tomurcuklar meydana gelir ve bazı kemikleri sertleşmeye başlar. Ayrıca kemik ilikleri akyuvar üretmeye başlar. Bu haftada ses telleri de gelişimini tamamlar.

Bebeğiniz bu hafta çok hareketleniyor ve parmağını da emmeye başlıyor.

Bebeğiniz hamileliğin 12. haftasında hiç yerinde duramıyor. Kendi kendine aktiviteler bulacaktır. Mesela, yutkunma ve sürekli ağzını açıp kapama gibi. Yutkunmayı yeni öğrendiğinden biraz acemidir, bunu çok iyi yapamaz ve bu yüzden hıçkırık tutmaktadır. Bu haftalarda onun hıçkırmalarını duyabilirsiniz. 12 haftalık bebeğiniz parmağınızı emmeye başlıyor. Ancak bu güzel, tatlı anı ultrasonda görebilmeniz için 15. haftayı beklemelisiniz. Aynı zamanda midesinin ve bağırsağının çalışmaya başlamasıyla sindirim sistemi de devreye giriyor. Gebelikte 12. hafta itibariyle troid ve pankreas gelişimini tamamlıyor. Pankreas artık insülin üretmeye başlıyor. Sinir sistemi de güçleniyor ve gelişim gösteriyor.

Gebelikte 12. haftada rahminiz, pelvisten yukarı doğru hareket eder. Bu sayede mesanenizde uygulanan baskının ortadan kalkması ile tuvalet ihtiyacınızın da azalması sağlanacaktır.

Mide bulantılarınız ve yorgunluk şikayetleriniz de git gide azalacak. Ancak hamilelik süresince dinlenmelisiniz. Hamileliğiniz iyice belirginleşmeye başlayacaktır. 12. haftada kan hacminin artması nedeniyle baş ağrısı şikayetleri yaşayabilirsiniz.

Bazı anne adayları bu haftalarda cildinin güzelleştiğini söylerken, bazı anne adayları içinse bu durumun tam tersi olduğu söylenir.

Bunun nedeni kişinin cilt yapısı ve hormonların etkisidir. Ayrıca bazen ciltte lekelenme ve sivilce problemi de görülebilir. Doktorunuza danışarak size ve bebeğinize zarar vermeyecek kremler kullanırsanız, hormonlarınızın cildinizde yarattığı etkiyi azaltabilirsiniz.

Bağırsaklarınızı hareket ettirmek için bol su için ve yüksek lifli gıdalar tüketin. Çavdar, yulaf, arpa, fasulye ve bakliyat, meyve ve sebzelerden lif takviyesi alabilirsiniz.

Gebeliğiniz ilerledikçe ve bebeğiniz büyüdükçe doktorunuz, bebeğinizin sağlık durumunu gözlemleyebilmek için belli haftalarda bazı testlerin yapılmasını isteyecektir. Özellikle 11-14 haftalık gebelik döneminde halk arasında Down Sendromu olarak bilinen Trizomo 21 tarama testi yapılacaktır. Ayrıca  gebeliğin ilk üç ayında Folik asit almanız gerekir.

Düzenli egzersiz ile birlikte beslenmenize de dikkat etmeniz gerekir.

Sıvı ihtiyacınızı ve yeterli miktarda kalori alımını karşıladığınızdan emin olmalısınız. günlük almanız gereken miktarlar mevsimsel olarak değişmektedir. Bu konuda doktorunuzun tavsiyelerine kulak verin.

İlk gebeliğini yaşayan anne adayları için cinsellik, endişe verici bir durum olabilir. Doktorunuz ve eşinizle konuşarak endişelerinizden kurtulabilirsiniz.

Fakat doktorunuz aksi bir durumu size belirtmedikçe cinselliğin önünde bir engel bulunmamaktadır.

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler